• hem bilgişlem teknolojileri hem iktisat altyapısı olan biri olarak halen daha üretilen parayı temellendiremediğim, karşılığını kafamda oturtamadığım ödeme sistemi.

    bu paranın karşılığını birinin bana tane tane anlatmasını umut ediyorum.

    nasıl oluyor x birinin yazdığı bir algoritma ile ekran kartlarının aşırı derecede elektrik tüketerek yaptığı işlemler bir maddi meta oluyor? burada bu paranın karşılığı sadece elektrik ve ekran kartlarına harcanan para olabilir ki bunun da bir dönüşü yok sadece kart üretici firmaları zenginleştiriyor ve elektrik tüketimini arttırıyor eser oranda.

    bugün abd başta olmak üzere pek çok ülkenin bastığı paranın maddesel bir karşılığı bulunmuyor gözükse de karşılığı o ülkelerin ekonomisidir, kendisidir. bitcoin ve türevlerinin karşılığı ne?

    ya bu modern zamanların en büyük saadet zinciri ve en son giren mallara ciddi şekilde patlayacak ya da ben malım ve böyle bir fırsatı değerlendirmiyorum.

    bilemiyorum, çözemiyorum.

    edit: adam lidyalılar demiş. onların parasının bir karşılığı vardı, paranın kendisi altın idi, gümüş idi, bakır idi.

    zedit: bir de araştırırsan görürsüncüler var, ben araştırdım kardeşim mantıklı bir karşılık göremedim, sen gördü isen anlat da bilelim. aslında kendi de bir halt anlamamış ama anlamış gibi yapıyor. anlayan çıkar takır takır anlatır. daha anlatabilen birine rast gelmedim.

    düdüt: arkadaş yazmışız oraya bir iktisat tabanımız var diye adam gelmiş kağıt para teorisini bilmeden kağıt paraların da karşılığı yok diye bik bik ahkam kesiyor. yazmışız oraya it teknolojilerinden anlıyoruz diye bir diğeri gelmiş saçma sapan örneklerle bu işin teknolojisini anlatıyor. bi durun artık.
  • bir (bkz: bit yeniği) var, ben de kıllanıyorum.
  • kağıt paranın da bir karşılığı olmadığı için anlamsız kaçan söylem. karşılığı altın diyenler olacaktır, ama ya altınları vermiyoruz derlerse. öyle şey olur mu lan, kan alırız kan diyenler de bretton woods anlaşmasının çöküşünü okusunlar bir zahmet.

    öyle bir karşılık yok. altının değeri de altın isteyen insanların varlığına dayalı. bitcoin de
  • para yerine uluslararasi alisverislerde kullanilan bir seyin karsiligi yok demek de ayri bi kafaymis. cehalet ne guzel sey :)
  • dediğiniz gibi basılan paraların değeri o ülkenin ekonomisi ile ölçülebilir. paralar değer kaybeder, kazanır. ülkenin ekonomisi güçlü ise parası da güçlüdür. aslında bitcoin için de aynı şeyi düşünebilir ve işte tam olarak bu yüzden bitcoin güçlü bir para birimidir. her geçen gün bitcoin kullanımı, bitcoin madencileri artmaktadır. ne kadar çok bitcoin ile alışveriş yapılırsa o kadar çok işlem gücüne ihtiyaç olacaktır. çünkü yapılan işlemlerin verileri madencilerin bilgisayarlarında peer2peer bir sistemle (blockchain) tutulur ve işlenir. bu işlem gücü karşılığında da madenciler bitcoin kazanırlar ve bu bitcoin yeniden harcanır. yani yeni işlemlere ihtiyaç duyulur. kırılmayan ve güçlenen bir döngü söz konusudur.

    bitcoin gurusu değilim, ekonomist hiç değilim sadece internetten araştırıp bildiklerimle bu yorumda bulundum.
  • yeni neslin en önemli sorunu olan, araştırmaya üşenmek durumunun güzel bir yansıması olmuş başlık. her şey önüme gelsin kafasından bıktım be kardeşim. bir de bokunda boncuk bulmuş gibi ahkam keser tavırlar falan... yazık...
  • maddi karşılığı yoktur, ama üretiminde kaynak harcanması maddi temelini oluşturur, duyulan güven de karşılığını oluşturur.

    yani senin arzına talep varsa piyasa için bunun bir önemi yoktur.
  • merkez bankalarının bastığı paraların karşılığı var zannedenlerin dikkatlerini çekmiştir.
  • mario'nun süper olmasına karşın, aynı özelliklere sahip aynı şeyleri yapabilen luigi'nin süper olmaması durumudur. mario'nun popülaritesi altında, luigi'nin hakettiği değeri bulamadığı gerçeğidir.

    (bkz: kahrolsun mario yaşasın luigi)
  • bilen bir adam da cevap yazmamış. merkez bankası'nın bastığı paranın da karşılığı yok diye bir şey öğrenilmiş, o yüzden bitcoinden farkı yok demeye getiriliyor. tamam yok farkı senin hatırın için.
hesabın var mı? giriş yap