• bitkiden yapilmis: bitkisel yag..
  • bitkiye benzeyen: bitkisel hayat..
  • (bkz: nebati)
  • nedense gözümüzde zararsız imajı çizen ürünlerin genel adı. işin aslı öyle değildir.

    bütün bu bitkisel ürünlerin az da olsa işe yarayanları aslında kimyasal içerir. örneğin ağrı kesen kremlerin içinde gerçekten ağrı kesici jellerde bulunan etken maddeler var. adamlar bitkisel adı altında eczaneden 6 tl'ye alabileceğiniz jeli, birebir kopyalayarak ve sonrasında içine bir takım otlar koyarak 80 tl'e satıyor.

    bir de bu adamların "ürünlerimiz bakanlık onaylı" savunması vardır. bu ürünleri tarım bakanlığına onaylattıkları için sağlığa zararsız olduğunu iddia ederler. peki tarım bakanlığı aslında ne yapar bilir misiniz?

    tarım bakanlığı hayvanlar için yemleri kontrol eder. yediği yem öküze dokunmasın, buzağıyı bozmasın diye o hayvanların metabolizmalarını göz önüne alarak çok da sıkı olmayan bir kontrole tabi tutar yemleri. zehir içerip içermediklerini kontrol eder sadece.

    yani bu kontrol mekanizmasına, öküzsseniz ya da buzağıysanız -onda da sadece zehirlenmemek için- güvenebilirsiniz. insansanız hiçbir şekide güvenemezsiniz. ki güvenen bir çok hasta öldü. bir çoğu da ölümden döndü. içlerinde tedaviye geç kaldığı için sakat kalanlar da var.

    işin bir de psikolojik boyutu var. bu bitkisel ürün adı verilen çer çöpü satan zerzavatlar genelde modern tıp biliminin yetersiz kaldığı alanlarda pusu kurmuştur. kansere şöyle çözüm, 6 haftada mide kanserinden eser yok gibi hastayı umutlandıracak, "yahu zaten bitkiselmiş" diyerek zararlarını göz ardı ettirecek bir ton laf salatasıyla bu çeri çöpü satmaya çalışırlar.

    ama bu ürünleri kullanarak hiçbir fayda göremeyen hasta, hastalıkla olan psikolojik savaşında çok gereksiz bir yenilgi daha almış olur. ve örneğin ikinci bir kemoterapi kürüne evet diyebilecek, o cesareti kendinde bulabilecek iken; bu saçma sapan çer çöpü kullanarak aldığı yenilgi yüzünden savaşı bırakır.

    tekrarlanan tedavilerle hastalıktan kurtulabilecek ya da yaşam süresi uzayabilecek yüzlerce insanın, dolaylı yoldan katilidir bu çer çöp ve onu pazarlayanlar...
  • ilaç yerine zararsız diye kullanılmaması gerekir. önce şunu unutmamak gerek, sizi ne tedavi edecekse ilaç da odur. bu ister kimyasal olur ister bitkisel. hatta su bile ilaçtır, örneğin balgam söktürücü olarak. mesele buna bir uzmanın karar vermesi, kafaya göre kullanılmaması. meyan kökü çok faydalıymış diye içmemek gerek mesela. gerçekten çok faydalı ama sık kullanımında ve tansiyon hastalarında kullanımında acilde açabilirsiniz gözünüzü. böyle hemen her bitkinin dikkat edilmesi gereken bir yanı vardır. yine sudan gidelim, su çok faydalı diye günde 5 litre içerseniz su bile zehirler. bitkisel, kimyasal, sentetik, doğal... önemli olan gerekli ise doğru şekilde kullanmak.
  • nedense insanların gözünde bu sıfat önüne eklenecek şeyi zararsızlaştırıyor, hatta faydalı hale getiriyor. cümle içinde kullanalım: "bitkisel yarak mı? hımm alayım, bitkiselmiş."
  • sıfat, anlamı: bitki içeren.
  • günün bitkisel bilgisi: atalık mısır 8 sıradan oluşmaktadır.
hesabın var mı? giriş yap