• kod yazmadan dijital ürünler çıkarmaya yarayan low-code platformu.

    webflow, glideapps, adalo, airtable gibi platformların aksine bubble ile daha kompleks, gelişmiş işler-projeler yapabilirsiniz. örnek vermek gerekirse glideapps ile mini airbnb yapabiliyorken; bubble ile çok kapsamlı bir airbnb benzeri ürün çıkarabilirsiniz. bubble ile manyak gelirlere ulaşmış girişimler de biliyorum.

    her zaman dediğim gibi temel düzeyde excele hakim birisi çok hızlı bir şekilde glide adalo ile prototip (aka mvp) çıkarabilir.

    kavramlara uzak olanlar için no-code low-code'u şu şekilde tanımlayabiliriz:

    basit web uygulamaları oluşturmak amacıyla geleneksel bilgisayar programlama metodları yerine öğrenmesi ve kullanımı kolay araçlar ile yazılım geliştirme yöntemidir.

    bubble da webflow ile birlikte bu dünyanın önde giden bayrak taşıyıcıları konumunda.

    nocode pazarıyla ilgili bir kaç not da paylaşayım:

    gartner’ın 2019 yılında yayınladığı rapora göre 2024'e kadar toplam geliştirilen uygulamaların % 65'inden fazlası no-code/low-code ile geliştirilmiş olacak!

    bir başka rapora göre, no-code/low-code ürün geliştirme sektör harcamalarının 2022 yılına kadar yaklaşık 22 milyar dolara çıkması bekleniyor.

    mendix’in ilgili raporuna göre nocode araçları kullananların %24’ü
    bu platformları kullanmadan önce bu alanda hiç deneyime sahip olmayan kişiler. no-code araç kullanıcıların %40'ı çoğunlukla iş geliştirme arkaplanlı kişilerden geliyor. mendix’in aynı raporunda; programlama geçmişi olmayan geliştiricilerin %70'i, no-code/low-code bir platformla uygulamaların nasıl geliştirileceğini yalnızca bir ay veya daha kısa sürede öğreniyor ve %28'i ise yalnızca iki hafta veya daha kısa sürede öğreniyor.

    özetle app fikrim var; pazaryeri fikrim var; yazılımcı bulamıyorum diyenlerin pek bahanesi kalmadı artık. yeterli vakit ayırdıktan sonra özellikle bubble ile yapılamayacak iş-proje yok!

    bubble öğrenmek isteyenler direk bubble'ın akademi sayfasına bakabilirler. hiç bilmeyene anlatır gibi anlatmaya çalışıyorlar ama dip köşe her senaryoyu aktaramıyorlar ne yazık ki.

    bu noktada güzel bir eğitim de var; türkçe versiyonunu da hazırlamışlar sağolsunlar. ilgilenen girip bir baksın; uygulamalı olarak farklı senaryoları da gösteriyor.

    https://nocodebible.io/

    bu aracı incelerken no code geliştirilerine (no-code developer aka citizen developer) olan ihtiyacı daha iyi gördüm. çok büyük bir pazar olacak olmakla birlikte, gençler için de çok iyi bir kariyer yolu görüyorum ben. teknik altyapı istemiyor, 3 ayınızı verirseniz upwork, fiverr üzerinden dolarla para kazanmamak işten bile değil.

    kendimi tekrar ederek bitireyim: yeterli vakit ayırdıktan sonra yapılamayacak iş yok!

    kaynaklar:
    https://go.forrester.com/…le-for-software-delivery/
    https://www.gartner.com/…to-grow-23-percent-in-2021
    https://www.gartner.com/…low-code-application-platf
    https://www.mendix.com/…ication-development-trends/
    https://www.castsoftware.com/…nical-debt-estimation
  • 2022 yapimi sicacik bir anime. bazi sahneleri izlerken cok sevdigim love, death & robots hatirladim. sanki onun bir bolumunu almislar, kucuk deniz kizi hikayesi ile uzun masalsi bir hâle getirmisler. hibiki ve uta arasinda anlatilan o ozel bag cok guzeldi. milyonlarca insan arasindan, gereksiz kalabaliklardan bizim icin ozel olan kisiyi bulabilmek icin kendimizi oldugumuz gibi gostermemiz mi anlatiliyordu, su gibi berrak ol mesaji falan vardi sanirim. uzerinde dusunmem lazim. bence 8/10.
  • soderbergh in americana 6 lamasinin ilk filmi. sinema salonu sahibi olan landmark la yaptigi anlasmada 6 filmin finansmanini garantileyen yonetmen kisisinin plani sudur: 6 tane kucuk butceli senaryo yazilir. bu senaryolarin herbiri amerikanin baska bir sehrine gore dusunulur. sonra arastirma yapilir ve bu hikayenin gecebilecegi kesin sehir bulunur. bu sehre gidilip senaryo iyice sehre uydurulur ve lokal insanlardan film cast edilir. bi de karakterler lokal insanlara iyice uydurulduktan sonra genellikle emprovize takilan oyuncu lokallerle film cekilir. bubble 6 filmin ilkidir. ohio da bir banliyodaki bebek yapim fabrikasinda calisan 3 karakterin ilginc hikayesi. garip bir ask usgeni, ruh sikismasi, fabrikasyon hayatlar, bozkir (bkz: murder mystery). cok mesafeli bir kamerasi ve cok guclu, ciplak bir gercekligi var filmin.
    pazarlama stratejisi olarak sinema salonu gosteriminin hemen akabinde dvd si piyasaya surulmustur cogu dusuk butceli filme yapildigi gibi.
    soderbergh sex ,lies and videotape in deneysel bagimsiz cesur ruhuna geri donuyor. soderbergh 6 lamanin bundan sonraki iki filminin ne oldugunu bildigini ama daha sonrakilerden emin olmadigini soyluyor. cok sahane bir proje, yenilikci ve cesur bir atilim. bubble baya iyi film.
  • --- spoiler ---
    yönetmenin farklı bir oyunculuk talep ettiği bir film bu sanırım. belgesel veya gerçek yaşam programlarının yapay gerçekçiliğini izleyen, gerçekten müthiş bir oyunculuk var filmde ve üstelik kimler, nereden çıktılar bu insanlar pek bilmiyoruz. üç kişi arasında yükselen tansiyon ve polisiye bölümler de filmi sinema ile reality show arasında dolaştırıyor. ve soderbergh en güzelinden bir final taklasıyla sürpriz veya zeka oyunu arayanlara olması gerekeni, yani sıradanı veriyor. sıkı bir sinema ziyafeti yapmak isteyenleri başka bir alana çekip daha da acıktıran ve en sonunda açlığını unutturarak, yanılsamalardan çıkaran pek güzel bir sinemasal zen bu. soderbergh adına gerçekten sevindirici.
    --- spoiler ---
  • gosterissiz, profesyonel oyuncusuz, ozellikle oyunculuklardaki asiri dogalligiyla belgesel hissi veren ama aslinda tumuyle kurmaca, hikayesinin gelisimi ve patlama noktasina ulasmasi acisindan uzun metrajdan cok bir kisa filme benzeyen, nyff'deki ilk gosteriminin sonunda seyircinin koltuklarindan kalkamamasina ve konusamamasina sahne olmus, deneysel drama denebilecek yepyeni steven soderbergh filmi..
  • (bkz: bubble wrap)
  • --- spoiler ---

    güzel bir anime, müzikleri çok iyi.

    yalnız bubble'ların geliş hikayesi nedir, neden geldiler, kırmızı bubble ile mavi bubble neden savaşıyor, hibaki ile uta'nın daha önceden bir geçmişi mi var (kulede neden "seni tanıdım" diyor çocuk hibaki?) bunlara cevap vermemesi beni üzdü.

    --- spoiler ---
  • ing. (argo): dolandırıcılık

    anlamı vermek için güncel bir örnek verelim:
    "the atatürk bubble was already there to use."

    "atatürk'ü kullanmak zaten mümkündü" desek yanlış anlaşılacak, o halde;
    "atatürk'ün adı dolandırıcıların hizmetindeydi" diyelim de daha da yanlış anlaşılalım.
  • kod yazmadan web sitesi hazırlama platformu.

    algoritma mantığını anlamak biraz zaman alacak gibi ama kodlamaya göre yine daha kolay. isterseniz kurucuları da (airdev firması adıyla) sizin için kodlama yapabiliyor bu platform üzerinden, tabi parasıynan.

    responsive desteği var, uygulama ve websitesi yapabiliyorsunuz.

    bubble.is
  • bubble.io adresi üzerinden erişilebilecek, öne çıkan no-code çözümlerden biri. bu servis aracılığı ile fikirleri ürünlere dönüştürebilmenin ve bunları şablonlar olarak satabilmenin yanı sıra, servisin sunduğu pazar yeri üzerinden plugin'ler geliştirerek de para kazanabilmek mümkün.
hesabın var mı? giriş yap