• teknedende capari yapilabilir ama yem yerine tuy oldugundan hayvanlarin dikkatini cekmek icin surekli asagi yukari sallanir, adamin kolunu kopartir. bi de yemsiz olmasi kesinlikle istavritlerin salak oldugunun gostergesidir.
  • martı tüyü kullanılırsa çok güzel olur.
    heybeli'de bu işin ustası balıkçı rafet abi vardı, ama bikaç yıl önce öldü, onun yaptığı çapariler harika olurdu.
  • erenkoy taraflarinda, sahilyolu uzerinde, pahali bir balik restorani
  • somonun kankasi
  • (bkz: campari)(bkz: yaqari)
  • kapari olarak okuyacaklar için (bkz: kapari)
  • izmarit capariye gelmez. bugune kadar sayisiz kere baliga cikmis biri olarak ya birdir ya iki. ama insanlar arasinda da salak olanlar yok mu? var.
  • balik icin bir avlanma ve olta turu.
    genel olarak bir capari oltasini ve avlanma $eklini aciklayalim.

    olta:
    genellikle buyukce ve kutleli kalin bir mantar kullanilir misinanin sarilmasi icin. cunku olta toplandiginda igneler bu mantarin kenarina saplanarak ili$tirilecektir. tahta kullanilmaz caparide. olta ucunda buyukce bir kur$un (yer yer 100 150 gr.'i bulur) vardir. capari ucunda genelde 6 -15 arasi igne bulunur. ignelerin bulundugu bolum ile kur$un arasinda ayrica, ignelerin ba$ladigi bolum ile ilk igne arasinda firdondu bulunur. iki igne arasindaki uzaklik, en az ignenin bagli oldugu kol kadar olur.
    ignenin ucunda balikta yem hissi uyandiran tuy kullanilir. tuyun renklerinin canli olmasi ve suda kolay deforme olmamasi onemlidir. ayrica tuy ve igne ayni ilmik ile baglandigindan tuyun igne uzerinde donmemesini saglayacak $ekilde bir zenaat ve ustalik ile baglanmalidir.

    avlanma:
    capari bir kiyi balikciligi avlanma turu degildir. tekne ile derin sularda uygundur. ayrica akinti varligi da caparinin randimanini artirir. cunku akinti, igne ve tuyun oldugu misinaya bagli olan kolu oltadan uzakla$tirir ise tuy suda daha net gorunur ve balik icin daha cekici hale gelir.
    capari ile avlanma bir tur spordur. olta yerine gore sakin yerine gore seri hareketler ile suda koyverilir ve periyodik aralliklar ile bir kulac mesafesi cekilir. bu capari olayinin en karakteristik ozelligidir. yani surec algoritmasi genellikle $oyledir.
    sal, sal, bir kulac cek, sal, sal, bir kulac cek, sal, sal.................... dibi gor,
    cek, cek, bir kulac cek, cek, cek, bir kulac cek ................ olta balik bulunmayacak derinlige gelince yeniden salmaya ba$la ve yukardaki algoritmayi tekrarla...
    balik oltayi salma veya cekme esnasinda gorur ve yeme (tuye) saldirir, siz bir kulac yukari cekme hareketini yaparken de igneye takilir. bu kulac cekme hareketi nazik ve olculu bir sertlikte olabildigince uzun yapilmalidir. oltanin dolulugu agirligindan sezilmeli, oltaya takili 1-2 balik hemen cekilmeden diger baliklarin da saldirmasi icin kullanilmalidir.

    bir avlanma turu olarak capari en zevkli turdur denebilir. yalniz az balik cikan ortamda zevkini kaybeder. capari acemi adami hemen anlar, usta biri her ceki$ini 5-6 balik ile yaparken 3-4 saatte sadece bir balik bile yakalayamayanlar gordum ben balikciliktan ekmek yedigimiz gunlerde... (bkz: hey gidi gunler)
  • erdekte sıkıcı geçen yazların en büyük eğlencelerinden biri..bundan 10 sene öncelerinde çok güzel istavrit,uskumru yakalanırdı,sonra bi kıran geldi,mezgitten başka bişey tutulamaz oldu,ama son senelerde yeniden istavrit çıkmaya başladı..denizin ortasında bi yukarı bi aşağı misinayı çekerken vuran balığın verdiği hazzı ve ruhunuzu dinginliğe kavuşturan bu müthiş aktiviteyi yolu sevgiden geçen herkese öneririm..esen kalın..
  • sari ve beyaz cift tuyle hazirlanan capari*, siyirtmanin ucuna takilarak bi istavrit bi izmarit bi istavrit bi izmarit bi zargana seklinde (artik o sirada hangi balik geciyorsa) avlanmayi saglayabilen bir duzenek kurmak mumkundur. neymis, izmarit de capariye gelirmis.*
hesabın var mı? giriş yap