• fatih altaylı'nın bugünkü köşe yazısında, kadim dostu olan bilim adamı celal şengör'ün, fatih altaylı ve ailesine yaptığı açık uyarıdır.

    şu anda viyana'da bulunan ve jeoloji alanında en prestijli bilim ödülüne layık görülen celal şengör'ün, son düzce depreminden sonraki fikir ve kanaatleri çok değişmiş.

    şöyle demiş fatih altaylı'ya:

    --- spoiler ---

    ve tabii ki, celal şengör ile konuştum.

    avusturya’dan türkiye’de olan biteni yakından izliyordu.

    geceden beri tüm verilere ulaşmaya çalışıyordu.

    “bana biraz süre ver” dedikten sonra geri aradı ve anlattı.

    yazacaklarım dünyanın en önemli jeologlarından birinin ve kuzey anadolu fayını inceleyen uluslararası ekibin naci görür’le birlikte üyesi olan bir türk jeoloğun görüşleridir.

    “fatih, bu deprem müthiş kötü bir haberdir. bu deprem kuzey anadolu fayının hareketinin tüm jeologlar tarafından tam olarak anlaşılamadığının göstergesidir. 22 yıl içinde düzce’de ikinci bir deprem bu. oysa herkes düzce’nin gerilimini boşalttığını ve uzunca bir süre ciddi bir deprem olmayacağını düşünüyordu. öyle olmadığını gördük.

    bunun anlamı şu.

    istanbul depremi bayağı yakınlaşmış.

    stres birikimi had safhaya yaklaştı.

    naci görür’ün dediği doğru. bolu dağı’na doğru da bir deprem bekleyebiliriz. ama orada 1944 yılında bir deprem oldu. stres var ama çok büyük bir depreme yol açacak kadar değil.

    asıl stres birikimi batı’ya doğru oldu.

    yani adapazarı, gölcük ve istanbul.

    istanbul’u bir kez daha uyarıyorum. ve belki bundan sonra bir kez uyarma fırsatımız dahi olmayabilir. sana tavsiyem istanbul’dan, şehir içindeki evinden taşın. o kadar hazırlıksızız ki, bir doğalgaz boru hattının kırılması bile yeter. taşın çünkü fatih’siz bir hayat istemiyorum.”

    --- spoiler ---

    kaynak burada
  • bir jeolog olarak bilimsel açıklamalara dayanarak tavsiyede bulunmuştur.

    kendi düşüncesidir.
  • özet geçiyorum: (bkz: ayvayı yediniz.)
  • vallahi korkuyorum billahi taşınmam gerektiğini biliyorum ama insanın başına gelmeden bu kadar büyük değişiklikleri yapamıyor insan

    sonra nasıl döneceğiz? dönebilecek miyiz? muamma
  • adam haklı ben şahsen sırf deprem yüzünden ayrıldım istanbuldan.bazı tipler evim sağlam bana bir şey olmaz diyor ama ortaya çıkacak kaostan haberleri yok.bizim en zenginler bile beyinsiz, etrafta kendine hizmet eden adam bile kalmayacak bunun farkında değil.cesetlerin üzerine basarak yürümek istemiyorsanız kurtarın kendinizi.

    edit:hepsini geçtim istanbul'un depremsiz mevcut halinden memnunsanız, kölelik genlerinize işlemiştir ölüm bile ayıramaz sizi zaten.

    edit2:yahu komiksiniz.tabii bi başka yerler de belli derece deprem bölgesi. ama mesele toplam fayda da. tüm insanları aynı yere koyarsanız orada deprem olursa, sıçarsınız. bu insanlar dağınık yerlerde olsa her yerde aynı anda deprem olmayacağından toplam zayiat azalır. bu kadar.sonra da güvenli evler yapılınca gidin istanbuldan gökdelen alıp oturun. olacak olan bu.

    edit3:dayanamıyorum editliyorum yine.arkadaşlar bilimlerin tamamı bir olasılık üzerine kuruludur.neredeyse tüm bilimsel bilgiler olasılık üzerine oturur.kesin bilgi vermez.ama bazı olasıkların bedeli ağır olur olasılık düşük olur.bu riski almaya değmez. bu bilim size olasılık veriyor dinleyip ortadan kaldırırsın bilim toplumu olursun, yoksa kabile “times” devam.

    edit4:bir grup demiş ki "deprem için şehir mi değiştirilir!" gök taşı düşmesini mi bekleyeceksin. arabada emniyet kemeri de takma o zaman, o da olasılık.

    bıktım editi:)al yanaklım al yazmalım, tüm istanbul taşınmalı demiyoruz.çürük binalardakiler taşınsa başlangıçta, hem zaman kazanılır hem can.
  • istanbul'daki konut fiyatlarını milim oynatmayacak uyarıdır.

    hatta ve hatta yeni yapıların depreme dayanıklı denilerek fiyatları bir tık artabilir.
  • haksız da değil, depreme hazır değiliz ki. binaların halen çoğu eski ve depreme dayanıksız.
  • 1,5 sene önce söyledim, yakınlarımdan bir kaçını da taşındırttım, kendim taşınalı 3 yıl oluyor, yine değerim 2 yıl sonra anlaşıldı..
  • nereye taşınalım? taşınacağımız yerde deprem olmama garantisi var mı? istanbuldaki kaos sadece istanbul'u etkilemez merak etmeyin. istanbul yıkılırsa türkiye de çöker, ortadoğu da çöker.

    edit: milyonlarca yürek tek bir cevap mesaj kutumda. “konya'ya taşınabilirsin”

    hay ben sizin zekanızı..
  • fizikçi, jeolog filan değilim, 1999 depreminini yalova'da yaşadım sadece ama düzce'de deprem diye duyunca nasıl olur diye düşünmedim değil.

    haliyle araştırıyor ve okuyorum. enerjisini daha 23 yıl önce boşaltmış ve batıya aktarmış olması gereken bir bölüm tekrar kırılıyor. ufakta değil ciddi bir deprem ile.

    ara edit: bir yazarın uyarısı üzerine, genel kanı düzce bölümünün 1999'da kırılmayan karadere parçasının da kırıldığı yönünde. kırılan parça düzce'de 1999'da kırılan parçalardan değil.

    kaf hattı özelliklerine ve tarihine bakıldığında doğudan batıya yanal atımlı fay özellikleri taşıyor. erzincan bölümünden kırıla kırıla yunanistan'a kadar gidiyor. şimdi ne oldu da 23 sene önceki yer tekrar kırılıyor.

    celal hoca'nın ima ettiği gibi. bu enerji nereye gitti, sorunun cevabı belli ama maalesef işimize gelecek, hoşumuza giden bir cevap değil.

    edit: onlarca mesaj geldi, hala da geliyor. bazı kullanıcılar toplumun yemin ediyorum aynası.

    adam gerçeği görmezden geliyor, bilimi yok sayıyor, direk adam yaftalıyor. bunlar işte deniz üssü'nde karı kızlı alem yaptılar deprem ondan oldu diyen beyinsizlerle aynı tayfa. teknolojik okur yazarlıkları biraz daha fazla o kadar.

    evet kardeşim senin gönlünden öyle geçti, işine gelmiyor diye onca yıllık birikim ve tecrübeyi bir kenara atalım, celal hoca dinlemeyelim, fransızca/ingilizce anadilinde araştırma okumayalım, deprem olmayacak, enerji puf uçtu gitti diyelim konu kapansın. yemin ediyorum salak kelimesi bazıları için yetersiz kalıyor daha güçlü bir beyin yoksunluğu ifadesi bulunmalı.

    adamlar amerika'dan, ingiltere'den, fransa'dan, almanya'dan gelip sondaj/araştırma gemileriyle yıllarca marmara'da gezdiler, aga burası ganimet bize acayip bir araştırma sahası diye. dosyalar dolusu araştırma yayınlandı. bizim ılık götlü yazar çıkmış, boş iş bunlar halkı korkutmayın diyor. siktir git yat bana mesaj atacağına, uykunda mı ölüyorsun nerede ölüyorsan öl.

    edit2: vakti ve merakı olanlar için giriş olarak şu makale okuabilir. devamı için alttaki referanslardan yürüyebilirsiniz.
hesabın var mı? giriş yap