• ihtilal evlatlarini yer genellemesi ile önce o birilerini yemiş* daha sonra da onu yemişlerdir.
  • eski milli birlik komitesi üyesi. emekli korgeneral. 1971 de orduyu isyana teşvik-cunta davasından yargılandı. anılar isimli bir kitabı var. 9 mart darbecileri tarafından pek tutulmayan biri idi.1993 te vefat etti.
  • dünyada ve ülkemizde sabah erken kalkanın darbe yapmasının rutin bir hale geldiği 1960-70'li yıllarda, sol sivil aydınlarla işbirliği yaparak bu işi gerçekleştirmeye çalışan ama sonunda ordunun ve devletin sağ kanadı tarafından tasfiye edilen 27 mayıs'ın kudretli generali.
    adı kendisi ile birlikte anılan, yargılanan, hapse atılan siviller ise genelde yön dergisi etrafında toplanan ilhan selçuk, ilhami soysal, muammer aksoy, uğur mumcu, doğan avcıoğlu, mümtaz soysal, hasan cemal (evet, o da) gibi kişilerdi. bu kadronun başarılı olamamasında mit'in içeriye soktuğu mahir kaynak önemli bir rol oynamıştır.
    başarılı olması durumunda, hem adı, hem de tarz, yöntem ve konjonktür itibariyle türkiye'nin cemal abdulnasır'ı olabilecekmiş gibi durmaktaydı.
  • demirkırat belgeselinin yeniden yayımlandığı geçen aylarda ne kadar karizmatik olduğunu farkettiğimiz tarihî şahsiyet, hatta evde birbirimize "bu akşam madanoğlu var, kaçırmayalım sakın" diyorduk. keşke sırf onun hatıralarını anlattığı bir program da olsaydı...

    edit: bu entry neden "zamanın ötesi"ne gönderiliyor anlamış değilim. insan sadece hareketlerini, karakterini vb. beğendiği, tasvip ettiği birini mi karizmatik bulur, takip eder? "antikahraman" diye bir şey duymadınız mı kötüleyenler, sadece iyi adamlardan oluşan bir masal bile yok... adam ilginç ve izlemesi de zevkli, keyfimin kâhyası mısınız? sanki biz bilmiyoruz darbeci olduğunu ve onu izlemekten zevk almak darbeyi onaylamak anlamına geliyor... off yarebbim yaaa!
  • rivayet odur ki; ihtilal şansını bir gece farkıyla elinden kaçırmıştır. ihtilal planı yaptığı sabaha çıkacak gecede -mahir kaynak'ın eliyle- bütün planları alt üst olmuştur. bir dönemin efsanesiydi. her efsane gibi, artık yalnızca bir anı oldu, cennet vatanımın bir türlü demokratikleşemeyen hafızasında..

    şimdi niye aklıma geldi ki bunlar bugün, durup dururken?
  • siyasi tarihimizde çok önemli olaylara liderlik etmiş olan kişi.
    açık sözlülüğü ile dikkat çekmekteydi. 1993 yılında hayatını kaybetti.

    (bkz: 27 mayis ihtilali)
    (bkz: 9 mart 1971 darbe tesebbusu)
  • (bkz: #17438488)
  • 27 mayis ihtilali gecesinde tuğgeneral rütbesiyle harbiyelilere; "şüpheli bulduğunuz kim varsa alın" emrini vermiş. aralarında emniyet müdürleri, bir kaç subay, milletvekili hatta bi oda dolusu generali bile tutuklatmış. işin garibi o kargaşada tutuklanan generalleri orada görünce generallerin darbeyi yakinen takip ettiğini sanmış.
  • türkiye'nin bir dönemine damga vurmuş ancak günümüzde unutulmuş bir ex-darbeci general.

    sola meyilli bir atatürkçü-millici çizgisi olan madanoglu 27 mayıs'ın pratikte liderliğini yapmıştır. üst düzey bir generali başlarına koymazlarsa işin iç savaşa gideceğini gören madanoğlu, kara kuvvetleri komutanı cemal gürsel'i izmir'den getirterek darbenin başına geçirmiştir. dikkatiniz çekerim kendisi o dönemde henüz tümgeneraldir.

    madanoğlu daha sonra da başarısız 9 mart cuntası içinde yer almıştır. 12 mart sonrası ziverbey sorgulamalarına alınmıştır. o dönemde devrimci gençlerden, yön-devrim çizgisine kadar geniş bir yelpazede destek gören mdd(milli demokratik devrim) hareketiyle anılmıştır.

    demokratik olmadığı ortadadır. ancak demirkırat'ı izleyen herkesin de üzerinde birleştiği gibi karizma ve etkileyicilik olarak cunta tarihimizin muhsin baturla birlikte en önde gelen iki askerinden biridir. ikisinin de başarısız olmaları ilginçtir.

    ön edit:etkileyici olmak, karizmatik olmak sadece demokrat insanlara özgü değildir.
  • 27 mayıs 1960 ihtilali sonrası görev paylaşımı sırasında başbakanlık müsteşarlığının alparslan türkeş'e verilmesine ses çıkarmayan, daha sonraki anılarında "meğer çok önemli bir makammış, bilememişiz" diyen saf asker. tabii, kısa süre sonra vaziyetin türkeş'in kontrolüne geçmeye başlamasıyla birlikte milli birlik komitesi'nde iç darbe yaparak türkeş ve 13 arkadaşını yurt dışına sürgüne göndermiştir (bkz: ondörtler).

    hepsi şimdi mevlasına hesap veriyor. kim haklıydı? benim kendime göre kanaatim var ama ilahi terazi senin benim kanaatime göre tartmıyor.
hesabın var mı? giriş yap