• ortalama olarak, amerika’da günde üç adet cinsiyet değiştirme operasyonu gerçekleşiyormuş,yakında bunların hepsi top olursa şasırmayın
  • zamanin birinde "discovery health" kanalinda bununla ilgili bir program izlemistim. cinsiyetini degistirmek isteyen insanlari basindan sonuna kadar goruntulemislerdi.

    erkekler icin ilk asamalar; hormon tedavisiyle basliyordu. sonrasinda ses incelmeye basliyor ve eger ses hala erkeksiyse, ses egitimi aliyorlardi. pesi sira; yuzdeki erkeksi ifadeyi gidermek icin estetik ameliyat, epilasyon, erkeklik organinin alinmasi, nasil daha kadinsi yurunur dersleri, psikolojik tedavi, kimligin (id) degistirilmesi..vs.

    sonradan not: hormon alamından sonra sesin değişmeyeceğini iletti bir yazar.
  • dunyanin bircok yerinde bu cinsiyet degistirme ameliyatlarinin ilk kosulu psikolojik testlerden basari ile cikmaktir. testlerin yapildigi sure icinde genelde uzun donemli bir hormon tedavisi soz konusudur. kisinin en az 2-3 sene karsi cinsin kiyafetleri ile gezmesi ve o rolu iyiden iyiye benimsemesi istenir ki bu ameliyatlarin geri donusu olmadigi icin kisinin gerek toplum icinde kendini gordugu cinsel kimligi, psikolojisinin degisim icin yeterli oldugu kanatine varilsin. yanilmiyorsan bu ameliyatlar icin m2f 20 bin $ civarindayken, f2m 80 bin $ mertebesindedir.

    ne yazik ki cinsel kimlik, cinsiyet, cinsel yonelim kavramlarinin karmasik ve yanlis anlasildigi, toplum baskisinin yogun hissedildigi bizim gibi ulkelerde, escinselligin yanlis anlasilmasi nedeniyle amacindan sapan ameliyatlarin oldukca sik rastlanan bir durumdur. kisi escinselliginden duydugu sucluluk duygusunu, toplumda genel gecer heteroseksist bakis acisi ile telafi etmek icin iki erkek veya iki kadin arasindan transeksuel ve onun karsi cinsi sekline donusturerek legalize eder. ancak ne yazik ki cinsel kimlik, cinsel yonelim tamamiyle farkli kavramlar oldugu icin mutsuzluk cogu zaman kacinilmazdir. **

    konu ile ilgili olarak kavram karmasina neden olan bir baska kavram icin ;(bkz: transgender/@ride)
  • bir kisa film cekmek uzere (evet cok karizmayiz) transeksuelligi arastirirken arkadasimin buldugu ve gozlere inanilmadan bakilan fotolarin giris sayfasina kondugu sitedeki olaya verilen isim... brööööghhh olmamak icin saglam kafa, mide, sinir ile bakilmalidir.

    http://www.transgenderzone.com/library/srs/1.htm
  • (bkz: bülent ersoy)
  • (bkz: tebdil-i cins)
  • türk medeni kanununun 40.maddesinde düzenlenen ve belli koşullarla türk hukukunda yeri olan bir müessesedir.

    madde 40.- cinsiyetini değiştirmek isteyen kimse, şahsen başvuruda bulunarak mahkemece cinsiyet değişikliğine izin verilmesini isteyebilir. ancak, iznin verilebilmesi için, istem sahibinin onsekiz yaşını doldurmuş bulunması ve evli olmaması; ayrıca transseksüel yapıda olup, cinsiyet değişikliğinin ruh sağlığı açısından zorunluluğunu ve üreme yeteneğinden sürekli biçimde yoksun bulunduğunu bir eğitim ve araştırma hastanesinden alınacak resmî sağlık kurulu raporuyla belgelemesi şarttır.

    verilen izne bağlı olarak amaç ve tıbbî yöntemlere uygun bir cinsiyet değiştirme ameliyatı gerçekleştirildiğinin resmî sağlık kurulu raporuyla doğrulanması hâlinde, mahkemece nüfus sicilinde gerekli düzeltmenin yapılmasına karar verilir.
  • cinsiyet değiştirmek için eski medeni kanunun 29. maddesinde on sekiz yaş,evli olmama,transseksüel yapıda olup cinsiyet değişikliğinin ruh sağlığı açısından zorunluluğu ve üreme yeteneğinden sürekli biçimde yoksun olma gibi şartlar aranmamaktadır.hukukçular arasında lex ersoy olarak tanımlanmıştır ayrıca.
  • "bu kadar acı çekeceğimi bilseydim bu ameliyatı olmazdım" demişti bir iranlı..
    iran hükümeti cinsel kimliğini ( kadın ) bu yönde belirlemiş bireyleri bu ameliyat için "zorluyor".

    özellikle kimi eşcinsel iranlı (gerçi türkiye'de yok mudur elbette vardır bizde de heteronormatif yapı olanca baskısını bu kişilere yönlendiriyor ) suçluluk duygusundan yani toplumun o kahrolasıca normallerinden farklı olduğu için bu ameliyatı kabul ediyor. bu yapıya uyum sağlamak için yani sonra da gelsin pişmanlık nöbetleri..

    cinsel kimlik ve cinsel yönelim ayrımını iyi yapmak gerekiyor. bir ara şöyle bir şey yazmıştım (bkz: travesti/@mimiko)
hesabın var mı? giriş yap