• intihal kavramına batının aklının almadığı bir boyut kalmışlar.. bunun, self plagiarism, bilmem ne plagiarism diye seksen tane türü var, bu tür bi şeyin terimi yoktur eminim..
    (bkz: ışık doğudan yükselir)
  • sık rastlanan bir durumdur. tamamen danışmanın halt yemesidir. kuvvetle muhtemel tembel bir danışmanın akademiden nasibini asla alamayacak öğrencilerine aynı metod ile farklı etken çalıştırması ile açıklanabilir. maalesef ülkemizde etik hak getire. bunda suçun büyük bir bölümü de esntitüye aittir. artık intihal programları var. yüzde olarak neyin nerden araklandığını çok net ortaya koyuyor. bu raporlar olmadan hiçbir teze yönetim kurul kararı ile tez savunma tarihi verilmemelidir. ayrıca hoca da bu intihal analizini yapmalı. ancak ülkemizde öğrencinin danışmandan habersiz nefes bile alamadığı düşünüldüğünde işin vehameti daha da belirginleşiyor.
  • (bkz: skandal gibi skandal)
    tezleri yazanların da altına imza atan heyetin de derhal görevden alınması gereken skandal
    edit: tezleri yazanların yüksek lisans diploması alınmalı
    olay çirkinleşiyor: kendine teşekkür eden namık kemal biçgeldiğer tezden farklı olarak gamze köklü adlı kişiye teşekkür etmemiş
    eski sevgilisi olabilir :p
    onu silerken kendi adını da sileymiş iyiymiş
    edit: başlığı açan arkadaş gitmiş sanırım. link benden olsun
    tez1
    tez 2
  • bu arkadaşlar akademi icerisindelerse başları fena halde belada. eğer özel sektörde çalışıyorlarsa en fazla yüksek unvanını kaybederler.

    danışmana ise söyleyecek söz bulamıyorum. yazıklar olsun.
  • aynı universitedeki danîşman hocama daha tezin onerisini yazarken soruyorum:

    - hocam benzer bir konu calisıyorum sonuçta. öbur tezimden bir kaç parağraf eklesem?

    - intihal olur, olmaz.

    - ama hocam öneri...

    - olmaz!

    üniversiteye özgü değildir yani.
  • (bkz: ezbercilik) maalesef memleketin her yerinden ezbercilik fışkırıyor. eğitimi bari ezbere yapmayın amk. sonra vay efendim bizim mühendislerimiz kötü.
  • iki farklı kişinin birbirine benzer konular üzerine tek bir araştırma yaparak iki farklı tez ortaya koymasıdır.

    detayları gelirsek, bende tarih alanında yüksek lisans tezi hazırlamış biriyim. tezleri indirip inceledim. buradan yapılanın ne olduğunu tarih alanından bir örnekle açıklamak gerekirse;
    (iki kişi ahmet ile mehmet)
    -iki kişi danışman hocaya gider. hocam biz 4. murad'ın bağdat seferini çalışmak istiyoruz der.

    -hoca da tamam o zaman ahmet sen 4. murad'ın bağdat seferinin doğu kuşatmasını tez olarak hazırla der.

    -sonra hoca mehmet'e dönerek sen de 4. murad'un bağdat seferinin batı kuşatmasını hazırla der.

    - ahmet ve mehmet bunun üzerine tek bir araştırma yaparak sefer öncesi , sefer sırasında olan mevzular gibi tüm detayları aynı olarak yazar. sadece bağdat seferinin sonuna doğru kuşatmanın doğu ve batı kısımlarını farklı yazarlar. oda tezin çok küçük bir kısmına tekabül ettiğinden tek bir araştırma ile iki farklı tez yazmış olunur.

    -sonuç olarak yapılan mevzu danışman hocanın ve kurul üyelerininde göz yummasıyla ufak bir kısım hariç diğer yerleri aynı şekilde yazılmış iki farklı tez onaydan geçmiş oluyor.

    -birinde kozan misket ve valensiye portakal türleri
    -diğerinde kozan yerlisi ve hamlin portakal türleri üzerinden meyve suyu kaliteleri incelenmiş. giriş ve çalışma metodu kısımları tamamen aynı yazılmış sadece araştırma bulgu kısmında bazı tablolarda farklı değerler işlenmiş ve sonuç kısmında da aynı kalıp cümlelerde sadece portakal isimleri değişerek konu tamamlanmış.

    -son olarak demem o ki danışman hocası ve kurul üyelerinin onayı olmadan bu tür tez hazırlamalarının imkanı yoktur. işinin ehli profesörlere bu tezleri göstersen iki tezi çevirip hazırlayanların ağızlarına sokup gönderirler en hafif tabirle.
  • noktası virgülüne aynı tezlere rastlamış şahsımı hiç şaşırtmamış olaydır..
  • (bkz: ithenticate)
hesabın var mı? giriş yap