• bircok ulkeler dolasarak misir'a varan io'ya, zeus tekrar insan kiligi verdikten sonra io orda misir krali epaphos'u dogurdu, onun soyundan danaos'un 50 kizina danaidler denir.
  • danaidler danaus'un elli kızının adı olup, danaus kızları olarak mitolojide yer alırlar. babaları danaus'un ikiz erkek kardeşinin de elli erkek çocuğu vardır ve genç kızlar, bu oğlanlarla evlendirilmiştir. babaları ve kızlar bu evliliği hiç istemezken, babaları kendilerine bir hançer vermiş ve "ilk gece eşlerinizi öldürün" demiştir.

    bunun üzerine en küçük kız hariç tüm kızlar eşlerini öldürmüştür. en küçüğü hypermnestra eşi lynkeus'a aşık olmuş ve durumu anlatmıştır. diğer kızlar cezalandırılıp yeraltına gönderilirken, ömürleri boyunca delik bir kuveti doldurmaya mahkum edilmiştir. hypermnestra ise kurtulmuş ve abas adında bir çocuğu olmuştur.
    (bkz: danaides)
  • danaos'un kızları. bunlar aigyptos'un oğullarıyla evlenmek istemedikleri için evliliğin ilk gecesinde kocalarını öldürmenin cezası olarak delikli bir fıçı* doldurmaya çalışmışlar. dolayısıyla "danaidler fıçısı", imkansızı başarmak için verilen boşuna emek anlamında kullanılır.
hesabın var mı? giriş yap