• hıristiyanlıkta bayağı disipline edilmiş, sistematize edilmiş, üzerinde çalışılmış bir sözde bilim.

    bazı şeytanlar ve hakkında kısa bilgiler:

    abraxas: meşhur abrakadabra ünlemesi bu "şeytan"ın adıyla ilişkilidir. kadim grek medeniyetinin mistik geleneklerinde durmadan tekrarlanan yaratma döngüsünün tamamına hakim olan, en üst düzey varlık olarak bilinirdi. daha sonra hıristiyan literatürüne şeytanlardan biri olarak girdi ki, hıristiyanlıkta diğer dinlerin tanrısal figürlerini şeytanlara isim olarak vermek yaygındır.

    astaroth: bir diğer pagan tanrısı, aslında tanrıçası, hıristiyanlar tarafından en büyük şeytanlardan biri kabul edilmiş. etimolojik olarak "iştar" demek, iştar astarte oluyor, o da astoreth, o da oluyor astaroth. ama astaroth erkek.

    peki iştar ne? star, sitare, astra gibi "yıldız" anlamına gelen sözcüklerle ses benzeşimi ilginç. kökeni akadca. iştar zühre yahut "venüs" ile ilişkilendirilir. venüs de gökyüzündeki hareketleriyle bir yıldız çizer, görsel olarak alışık olduğumuz yıldız figürü. hint-avrupa kökenli star-sitare-astra ile, yıldızı sembolize eden venüs'le ilişkili iştar'ın bu kadar benzemesi tuhaf ki kimi hint-avrupa dillerinde iştar yıldız demek. belki de kuzeyli bir hint-avrupa dilinden sami dillere ve kültürlere geçmiştir bu isim.

    alakasız ama etimoloji meraklılarına bir başka not: star, hint-avrupacada basitçe "parlayan" demek. türkçe yıldızın kökündeki "yıl", "yal" sözcüğü nihai olarak "parlamak" anlamına gelir, yaldız, yaltırık, yalaz (alaz) ile akraba.

    baal: baal efendi demek, eskiden samiler tanrılarına derlermiş. (rab de böyle, mevla da. ingilizce lord da.) hıristiyanlar bunu isim sanmış olacaklar ki, en büyük şeytanlardan birine baal adını vermişler yine.

    beelzebub: baal zebub'un bozulmuş hali. "sineklerin efendisi", yani sineklerin tanrısı.

    belial: şeytan'ın, yani "satan"ın lakabı. "değersiz" demek, tanrı'ya "eli" yani "yüce olan" demişler, şeytan'a da "aşağı olan, değersiz olan" diye lakap takmışlar. şeytanların cümle ismi, belial'in çocukları.

    moloch: yine bir pagan tanrısı, kurbanla ilişkili bir tanrı. bir şeytana isim olmuş. bunu ilginç kılan da kuran'daki "malik"in, yani cehennemin bekçisinin etimolojik olarak eşdeğeri olması.
  • demonoloji şeytanları ve şeytan inancını, şeytanların nasıl çağırılacağını ve nasıl kontrol altına alınabileceğini inceleyen bir disiplindir. eski babil’de şeytanların ya da kötü ruhların hayatın her alanında etkili oldukları düşünülürdü. birine karşı duyduğunuz nefret, başınızın ya da boynunuzun ağrıması ruhların yol açtığı sorunlar olarak görülürdü. şamanist geleneklerde yerin, suyun ve dağların ruhları olduklarına inanılır ve bunları kızdırmanın olumsuz sonuçları olacağı düşünülürdü.

    tek tanrılı dinlerde ve özellikle hristiyanlık’ta şeytanlar ve özellikleri ayrıntılarıyla incelenmiş, bunlara karşı mücadele yöntemleri geliştirilmeye çalışılmıştır. hrisiyanlık’a göre şeytanlar tanrı’ya isyan ettikleri için kovulmuş meleklerdir. bu kovulmuş melekler kendi özgür iradeye sahip, günah işlemeye ve tanrı’ya isyan etmeye kendi iradeleriyle karar veren meleklerdir. bu yüzden tanrı’nın sonsuz gazabını hak ederler. hristiyanlık’ta nephilim adı verilen bir başka kovulmuş şeytan sınıfı daha vardır. bunlar tanrı’nın çocuklarıyla insanların kızlarının çiftleşmesi sonucu oluşan devlerdir. bu nephilim ve kovulmuş melekler hristiyan demonolojisine göre ayrı incelenmesi gereken iki farklı gruptur.

    hristiyan demonolojisinde anılan yüzlerce şeytan ve bu şeytanlara ait özellikler mevcuttur. eski pagan tanrıları hristiyanlık’ın yayıldıkça bölgelerde şeytanlaştırılmış ve uzak durulması gereken mistik yaratıklar haline dönüşmüştür. örneğin abraxas “abrakadabra” sözünün türetildiği ve gnostiklerin taptıkları en önemli tanrıydı. ikinci yüzyılda yaşamış olan hristiyan alim ırenaeus’a göre abraxas meleklerin en büyüklerinden biriydi. hristiyanlık’ın yayıldığı ilk dönemde gnostik hareketle yakın olduğunu düşünürsek gnostik bir tanrının ilk hristiyanlar tarafından melekleştirilmesini normal karşılayabiliriz ancak ilerleyen yıllarda abraxas pagan tanrısı nitelenerek “cehennem sözlüğü” adlı demonoloji kitabında yılan kuyruklu bir şeytan olarak nitelendirildi.

    kartaca tanrısı olan baal hamon hristiyanlık ’ta amon adını alır kırk lejyondan oluşan bir orduya hükmeder ve prens unvanı taşır. abaddon çekirgelerden oluşan bir orduya komuta eder ve dipsiz kuyuların efendisidir. zeus’un diğer adlarından biri olan alastor hristiyanlık’ta insanların bedenlerini ele geçiren güçlü bir şeytana dönüşür. fenikeliler’in baş tanrısı olan baal cehennemin yedi prensinden biridir.

    zaman içinde tek tanrılı dinlerin yaygınlaşmasıyla bir zamanlar iyi olarak bilinen ve tapılan tanrılar şeytanlaştırılmış ve yeni yeni tek tanrılı dinlere alışan insanların eskiye dönmelerinin önüne geçilmiştir.

    https://www.wikiwand.com/…ist_of_theological_demons
    https://www.wikiwand.com/en/demonology
  • psikopatoloji tarihinde ruhsal/zihinsel bozuklukların temelinde yatan sebeplerden ilki kötü niyetli bir varlığın, şeytan ya da cin gibi insanın içine girip onu kontrol etmeye başladığı inancıdır. bunun örnekleri çin, mısır, babil ve yunan tarihinde bulunmaktadır. tedavisi için kullanılan yöntem de exorcismidi.
  • (bkz: demonology)
  • dinsel terminoloji de cin ve iblisleri inceleyen şeytan bilimi. heee buradaki bilimin bizim bildiğimiz bilimle hiç bir alakası yoktur.
  • bütün şeytanları bir araya toplayan bir pseudobilim dalıdır.
    hindu şeytanlarından başlayın vatikanda yasaklanmış olan eshi ahitin derinliklerindeki şeytanlara kadar herşeyi incelemektedirler.

    en geniş tanınan örnekleri 7 ölümcül günah ve onu temsil eden 7 şeytandır.
  • büyünün, kötü (niyetli) ruhlarla ilgilenen koludur. dinbilimlerince "tanrı" olmayan doğaüstü varlıkları inceleyen ilim olarak kabul edilir.
  • yunan mitolojisinde "yari tanri;doga üstü güçleri olan varlik" anlamina gelen daemon'dan türemis olarak, olaylari doga üstü güçlere, seytana baglama durumudur. mesela, ortaçag'da insanlarin ruhsal hastaliklari seytanin isi olarak görmesi bir demonoloji örnegidir.
  • öte alem ve boyutlarda ki bizim bulunduğumuz boyut'ta da yaşayıp yaşamadıklarını merak ettiğim iblisler ile cinleri inceleyen bir bilimdalıdır. karanlık sanattır. ritüellerle nasıl summon edeceğinizden tutun nasıl mücadele edilebileceğine daha doğrusu korunulabilineceğini inceler. kimilerince dalga geçilse de sözü edilen varlıklar gerçektir ve büyük olasılıkla insan denilen canlıyı unutmuş değiller biz onları unutmuş olsak da en azından çoğunluğumuz. yaşadığımız boyutlar arasında bariyerler olduğunu düşündüğümden şimdilik güvendeyiz sanıyorum.
  • cinci hocaların batı toplumundaki kurumsallaşmış, bilimsel hali.
    adamlar ciddi ciddi cinlerle anlaşıp pazarlık yapıyorlar. tuhaf.
hesabın var mı? giriş yap