• mazota gelen afedersin kol gibi zamlardan sonra yapılması elzem karşılaştırmadır. zira atılan taşların ürkütülen kurbağalara değip değmediği, eski capslerin kurbağa olup olmadığı, öpülen kurbaanın prense dönüşmediği (ki bunun konumuzla direkt bir ilgisi yok kurbağa ile ilişkili diye şeettim) konuları önem arz eder.

    öğrenelim bilinçlenelim. sonra "vay efendim ben dizel kullanıyorum astarı yüzünden pahalıya geliyor" "aman efendim dizele vereceğim paraya otomatik benzinli aldım. mesudum" ya da "arkadaşım ben her yere taksiyle gidiyorum, araba olayına karşıyım" falan deme.

    http://www.otokritik.com/…inli-dizel-karsilastirma/

    arz ederim.
  • sadece 'kilometre/yakıt masrafı' oranı baz alındığında çok da sağlıklı olamayacak karşılaştırma. tamam dizel az yakıyor malum. fakat 'dizel pompasını ele almak' diye bir olay var, orta/uzun vadede çok can sıkıyor.
  • dizel araçların ilk satın alım maliyetlerinin benzinlilere göre yüksekliği, periyodik bakım ücretlerinin genellikle benzinlilere oranla daha yüksek olması, silindir odalarında yanma değil patlama olması nedeniyle aşınmaya daha elverişli olmaları, olası bir arızada benzinlilere oranla daha fazla masraf çıkarmaları, dizel yakıta gelen seri zamlar, otomatik vites olayında benzinliler kadar çok seçenek sunmamaları ve teknolojileri her ne kadar oldukça gelişmiş olsa da en azından dışarıya verdikleri nahoş ses nedeniyle tarafımca benzinlilerin galip çıkacağı karşılaştırmadır.

    ha tabi depoyu doldurum 1200 km gitmenin psikolojik olarak insana verdiği keyif apayrı bişey, orası ayrı...
  • içten yanmalı motorların yaygın iki yakıt türünün karşılaştırılmasıdır.
  • kisaca:

    - dizel aracin alis fiyati daha pahali, ama ikinci el satis fiyati da daha pahali. bir yakinimin tecrubesi ikinci elde, ilk alimda odenen dizel farkinin aynen geri kazanildigi yonunde.
    - dizelin torku esdeger benzinliden baya baya bi fazla.
    - dizelin yakit tasarrufunu turkiye kosullarinda amorti etmesi kabaca en az 5 yili buluyor
    - araba icinde duyulan motor gurultusu dizelde daha fazla.

    mechul iddialar:

    - dizelde daha cok aksam sorunlari oldugu soyleniyor. bana bu mantikli geliyor sonucta cok daha fazla sikistirma, daha yuksek sicaklik, haliyle maddesel dunyamizda daha cok zarar gorme ihtimali. normal? ("ureticiler cozdu onu coktan" deniyor)
    - soguk havada donma problemi ("o anca kamyonlarda olur artik" deniyor --edit: eurodiesel sonrasi bu problem kalmamis katki maddeleri sayesinde)
  • ''benzinli araba alacak kadar zengin değilim'' çok yol yapan bir yahudi, 2010
  • (bkz: dizel araba alacak kadar fakir değilim)
    benzine verdiği para sikinde olmayan bir arkadaş, 2007
  • dizel için
    + gaza basıldığında daha az hoplayan zıplayan, tepkisi benzinli gibi olmasada turbo murbo derken benzinli arabaların tozunu atan performans
    + bitmek bilmeyen enjektör problemleri, her gazı köklemede egzostdan çıkan siyah dumanlar.
    + aşırı kullanıma pek gelemeyen ve boyna patlayan turbo ve kol çıkaran motor.
    + karışık aksamından pek çok ustanın anlamadığı için çoğu problemi bu modellerde yapar abi diyerek çözmesi
    + yüksek bakım maliyeti.
    + herşey rağmen düşük yakıt sarfiyatı.
  • ne zaman yakıt aldığınızı hatırlamamanız ve tabiri caizse 2 adımlık yola bile arabayla gitmekte sakınca görmemeniz dizelin en büyük avantajları ancak daha henüz enjektör sorunu yaşamış bir dizel araç sahibi olmam ve geçekten mübalasız milyarları servise al ben yiyemedim sen ye; dememden sonra dizel doğru tercih mi kuşkuluyum... bakım maliyeti çok yüksekti geçtim ama bir şahin parası harcamak ne kadar doğru bilmiyorum..
  • bir ara benzer bir karşılaştırma yapmıştım.
    opel insignia cosmo 1.6 benzinli turbo 180 beygir ile opel insignia cosmo 2.0 cdti dizel 160 beygir modellerinin ekonomi açısından analizini "amatör" olarak yaptım. ekonomi ve işletme okuyanlar çok daha iyisini yapabilir. dikkat ettiğim parametreler şunlardı:
    -aracın ilk fiyatı
    -aracın 5 yıl kullanıldıktan sonra muhtemel satış fiyatı
    -bakım aralıkları ve masrafı (yılda 25 bin km yapılacak)
    -yakıt harcaması (yılda 25 bin km yapılacak)
    -motorlu taşıt vergisi (1-3 yaş 6 adet, 4-6 yaş 4 adet altı aylık)
    -para harcanma zamanı (dizel araca fazla parayı baştan veriyorsun, benzinlide daha sonra vs.)

    sonuçta yakıt canavarı olmasına rağmen benzinli insigniayı daha ekonomik olarak buldum. buradan çıkardığım ikinci sonuç ise ülkemizde otomobil ile ilgili vergilerin (kdv, ötv, yakıt, mtv vs..) aşırı fahiş olduğudur. şirketlerden gelir vergisi toplayamayan devlet resmen tüketimden vergi yoluyor.
hesabın var mı? giriş yap