• askerlikteki alt devre - üst devre muhabbetinin dizi sektörüne yansıması, dizi izleyiciliğini bir eğlence olmaktan çıkartıp neredeyse bir mesleğe çevirmeyi başarmış arkadaşlarda rastlanan bir tavır. "ohooo sen daha orada mısın hacı?" cümlesi en popüler cümleleridir. bu cümlenin ardından, dizinin ilerleyen bölümlerinde olacaklara dair birkaç ipucunu üstü kapalı ve gizemli cümlelerle anlatmaya başlar, ardından sigaralarından (sigara içmiyorlarsa kolalarından) bir fırt çektikten sonra, "neysse, anlatmıyım şimdi" diyerek pis pis sırıtırlar genel olarak.

    arkadaşım, dizide 5 bölüm ilerdesin diye birden evliya mı oldun, alim mi oldun da afra tafra yapıyorsun? sen de benim gibi oturduğun yerden çekirdek çitleyip izledin diziyi. bir yeri anlamadın geri sardın. ne pis adammışsın lan? (alınma diye isim vermedim, aynı hassasiyeti senden de bekliyorum bundan sonra.)
  • - abi lost diye bi dizi keşfettim, süper!
    - ...
    - noldu abi sustunuz bişey desenize?
    - ...valla bir tavır takınacaktık sana ama, ondan bile vaz geçtik.
  • diziyi ileriden takip edenlerin geridekilere sigara ikram etmesi böyle bir örnek ve tanımdır. evet...
  • dizinin yayinlanan bolumlerini kendince (dikkat! kucumser tavir icerir) yalamis yutmus ve yayinlanacak son bolumu beklerken yuzunde sivilciler belirmis arkadaslar gordum ben. bunlar haftanin belirli gunlerinde periyodik arkadas toplantilarina istirak ettiklerinde, ortamda cinlayan ilk sozleri, "oolum! manyak teoriler ve zengin acilimlarla gurke yattim bu hafta. bomba rep seklinde geliyor." misali cumlelerden olusur. sanirsin ki dizide floor manager; amcik.
  • - abi, abiii; ama bu çok güzelmiş ya gerçekten. yeni bitirdim. sana veriyim istersen?
    - ne, ne diyosun; neyi bitirdin, neyi veriyorsun?
    - isvicreli robinsonlar abi. müthiş, tek kelimeyle müthiş. tamam iki yil okul tatili de güzeldi ama bunun tadı bambaşkaymış.
    - ...?...!...~
    - son ikisi kaldı kitapların zaten. neyse; yarın işe giderken uğrar getirim sana.

    (bkz: altın kitaplar çocuk dizisi)
  • - abi yeni bi dizi keşfettim süper.
    + hangi dizi lan?
    - ya işte perihan diye bi kadın var tüm mahalleye yardım ediyo. iyi bi insan... şevket var dizinin komik unsuru o. taksici ismet var, sonra şişman kasap... acayip heyecanlı dün gece birinci sezonunu bitirdim hafız.
    - ...
  • baskül ailesinin tekrar bölümlerini izleyen kişiye karşı yapılamayacak tavırdır.
  • hayatın her alanında görülen milli hasletlerimizden birinin teknolojiyle beraber evrilmesinin sonucudur.

    otobüse ilk durakta binenin sonraki duraklarda binenlere karşı bakışına veya fatura yatırma kuyruğunda ön sıralarda olanların arka sırada olanlara karşı bakışına ( hele bir şöyle yaklaştıkça geriye dönüp kuyruğu sonuna kadar süzme vardır, ben buralara bileğimin hakkıyla geldim mesajı) yahut sözlük içinde eski nesillerin yeni nesillere olan bakışına benzer.

    gösteri dünyası özelinde ise tek kanallı televizyon döneminde yetişmenin etkileri belirleyici olur. tek kanala talim etmek, tek kanallı dönemin yapımlarını ortak payda sanmaya yol açtı. hepimiz dallas, şirinler, a takımı ve pazar konseri ( gerçi bizim sokakta maça çıkma saatimiz oydu western biter konser başlarken bütün çocuklar çıkardı dışarı) gibi yapımları izledik. bu kısır döngüden çıkmak isteyenlerse ilerleyen yaşlarda bir yapımı herkesin bilmemesi, piyasaya düşmüş olmaması gibi kriterleri kullanarak değerlendirdiler. bir yapım ne zaman popüler olursa o zaman kötüdür ve sonradan izlemeye-dinlemeye-yazmaya başlayan bizden değildir görüşü benimsendi. dizi özelinde önce takip etmeye başlayan hem içten içe herkesin izlemesini istemiyor hem de lan bak izliyorsunuz ama daha birinci sezondasınız,benim kalemim değilsiniz mesajını hissettirmek istiyor.

    bunun dışında söz temsil lost dizisini yeni izlemeye başlayan birinin bunu arkadaşlarına söylemesi makul olsa da sözlüğe üçüncü bölümü izledim adada yamyamlar olabilir diye yazması ezilmesine yol açabilir. yeni başladığından değil herkesi yeni başlamış sandığından hoş gerçi belki statü belirliyordur lost izliyorum ulan mesajı vardır ayrı.
  • - abi ne oldu "benim adım cemil" tekrar biraya başladı mı?
    - ohoooo sen çok geride kalmışsın be...
    - noldu noldu, sabri bey zaptı tuttu mu?
    - ...
    - katil naptı ya bişi diyin ya!!!
hesabın var mı? giriş yap