• bunu en son kaddafi demişti sonunu hepimiz biliyoruz, ki petrolü olan ülkeden bahsediyoruz. hayır neye güvenerek bu gibi lafları edebiliyoruz hiç bilmiyorum. ha becerebilecek olsa zaten lafını etmez ona eminim.
  • bottle cap'e* geçelim bu iş huzur içinde çözülsün.
  • önceden bu işe reza zarrab bakıyordu. şimdi nerede olduğu malum.
  • aslında erdoğan'ın ve iran gibi rejimlerini dokunulmaz kılmak için global demokrasi-serbest piyasa düzlemine eklemlenmekten kaçınan ülkelerin planlarını bir kenara bırakırsak, daha mantıklı bir sistemdir.

    fiat money dediğimiz bir sabit değerden bağımsız para sistemine geçiş uzun dönem almıştı. örneğin eski osmanlı paralarında "bedeli x altın olarak y'de ödenir" şeklinde ibareler vardı. yani para, bir hisse senedi gibi, belli bir miktar altına sahip olduğunuzu taahhüt ve ispat eden bir kambiyo senediydi.

    bretton-woods sistemi, altın esaslı, ama altının içerdiği altının metal değeri civarında değer edindiği sistemden farklı bir sistemdi. ıı. dünya savaşı'nda getirilmişti. ülkeler arası para birimlerinin birbirlerine göreli değerlerine bir altın standardı getiriyordu diye özetleyebiliriz.

    fakat işlemedi. 1971'de tamamen ortadan kalktı. işlemeyişinin sebeplerinden biri, versailles zamanı almanya'nın buhranının dünyayı etkilemesine benzerdir. ülkeler yeniden yapılıyordu, birçok ülkenin abd'ye borcu vardı, abd bu borçlar ödensin diye daha fazla para, hibe yolluyordu. (bkz: marshall plan) emisyonun transactionu karşılamada yetersiz kalması yahut karşılık altının çoğu zaman anlamsızlaşması nedeniyle, tamamen "spekülatif" ve abd dolarını mecburen baz para birimi olarak alan yeni bir sistem doğdu.

    ama şu an kapitalizmin sorunu, solcuların eleştirdiği şeyler değil. temel sorun, artık paranın, faizin ve emek satın alınmasının yeni yatırım ve ilerleme getirememesi. türev işlemler vs gibi yeni nesil sermaye işleme araçları, herhangi bir "gerçek" yatırıma, fabrikaya, sanayiye, refaha dönüşmüyor. ortada bir sanal para var ve sürekli şişiyor, üstelik pozitif geri besleme ile hep aynı yere yönelmesi söz konusu.

    bunun önüne ancak bretton-woods'un regüle edilmiş, mevcut ihtiyaçlara cevap veren ama paradan hiçbir reel hamle olmaksızın saçmasapan para kazanılan, yoktan dijital para yaratılan işlemlere izin vermeyen bir versiyonuyla geçilebilir.

    fakat tekrar edeyim, erdoğan'ın ve iran gibi ülkelerin derdi başka; onlar dünyayla entegre olduklarında rejimlerinin ve diktalarının tehlikeye gireceğini düşünüyorlar.
  • adam role play mevzusuna öyle bir kapılmış ki artık önünü alamıyoruz çılgın fikirlerinin.

    yav he he padişahsın, kulpsuz akçeler, kulptan çıkma sikkeler, leh zolotası, venedik dukası, esedi altınlar, ceneviz filurisi, sırp sümünü, ispanyol kuruşu tamam ya, padişah sensin, bi rahat ol.
  • farkini anlamadigim rte onerisi.

    elinde altin da yok, dolar basamiyorsun ama altin da cikaramiyorsun. sonucta gene baskalarina domaliyoruz.

    bence bor'a gecmeliyiz
  • yan basmamıza neden olacak beyanat. o üst akıl deyip saçma sapan teorilerle akıllarınca kandırdıkları insanlar gerçek üst akılla bir tanışır, şu ortamda o üst akıl, adamın aklını öyle bir alır ki, bir gün bir bakmışsınız, bugün reyiz diyenler, libya'da halk kaddafinin başına ne getirdiyse bizde de aynısını yapmışlar. o zaman görürsünüz gerçek üst akılı, faiz lobisini.

    (bkz: kaddafi'ye demir çubuk sokmaya çalışan arap)
  • harbiden cesaret isteyen beyan. iran'la yapılan altınla ödemeden dolayı reza'nın başına gelenleri görüyoruz. amerika adamı hapise attı ve şu anda hapiste, kaddafi dolar yerine avro ödeme yapılmasını istediğinde başına gelenleri göz önüne aldığımızda bildiğin ülkeyi işgal sebebi olabilir.
  • dolar ve altın yerine betonla, çimentoyla, demirle; köprü, otoyol ve toplu konutlarla ödemeye geçelim diyerek arttırdığım öneri swh
  • maden devrine mi geldik ya ben romalilarda inecektim.
hesabın var mı? giriş yap