• kılıçdaroğlu'dur. benim tahminim böyle.

    nedenler:
    • ssk'yı batırdı.
    • cumhurbaşkanını eleştiriyor, ona afedersiniz hırsız diyor.
    • masum bilal erdoğan ile uğraşıyor.
    • feto'cular falan var chp'de.
    • pkk ile masaya oturdu.

    evet.
  • (bkz: ismet inönü)
  • ezanın türkçe okunması,
    harf inkılabı ile bir gecede cahil birakilmamiz
    chp nin camileri ahir yapması
    başörtülü bacılara zulüm
    lozan hezimeti
    kinisdaroglunun merdivene ters binmesi
    fetö ve chp işbirliği
    amerikanın oyunları
    başkanlık sisteminin gelmemesi

    başlıca sebepledir. aksini düşünen vatan haini ve fetöcüdür. olurda fetö ile barisirsak ergenekoncudur.
  • üretim, yok.
    ihracat, yok.
    arge, yok.
    inovasyon, yok.
    faiz artırılabilme ihtimali, yok.
    tüketim, çok.
    inşaat, maşşallahı var.

    sonuç: kur olmuş pi. üzgünüm beyler. *
  • benim yüzümdendir.

    evde 100 dolarım var, piyasaya sürsem kesinlikle düşeceğinden eminim.

    evet.
  • dolar yükseldikçe açılacak benzer başlıklarla hemen hemen aynı olacak nedenler bütünü.

    öncelikle bilmeyen, bu konulara uzak olan ve salt iktidarın ve onların borazanlarının açıklamalarını dinleyenleri aydınlatalım.

    büyük bir şans eseri akp iktidara geldiğinde kamu maliyesi toparlanmaya başlamış, tl'nin değer kaybetmesi ile rekabetçi seviyelerde olan kurun avantajı ile ekonomi toparlanma sürecine girmiş ve mali alanda izlenecek rota belirlenmişti. bu büyük şansın en önemli kısmı o dönemde fed'in faizleri düşürmesi ile abd'den dünyaya dazır dazır dolar pompalanmasıydı. balık hafızlalı olmayanlar hatırlayacaktır, akp iktidara geldiğinde dolar kuru yaklaşık 1,75 tl civarındaydı. oluk oluk akan sıcak dolarlar sayaesinde dolar kuru bir dönem 1.19 tl seviyelerine kadar düşmüş tcmb'de piyasadan dolar alarak kurun daha da düşmesini engellemeye çalışmıştı. dönemin başbakanı engin ekonomi bilgisi ile bizlere bu durumu ekonomik başarı olarak anlatıyordu/yutturuyordu/yutturmaya çalışıyordu. haliyle değerli tl'den gurur duyuyordu. tabi ahallide ucuz doların yarattığı gecici alım gücünün etkisiyle yılların acısını çıkartmak için tüketimin gözüne gözüne vurdu. o dönem çok az ekonomist bugün yediğimiz hurmalar yarın götümüzü tırmalar sıcak para değil doğrudan yatırım gelmeli diye ahalliyi uyarmaya çalışıyordu.

    düşük faizle abd götünü toplamaya başladı. hatta, obama döneminde abd'nin bizzat savaşmak yerine savaş işini taşeronlaştırarak yerine birilerini savaştırmaya başlamasının da, abd ekonomisine milyarlarca dolarlık tasarruf sağladığını düşünüyorum. faizlerin tekrar arttırılması sürecine geldiğinde bizim gibi dazır dazır sıcak dolarları alıp eller havaya yapanlar yusuflamaya başladı. birde bu dönemde petrolün düşük seviyelerde olması bize adeta can simidi oldu desek abartmış olmayız.

    dolarların oluk oluk aktığı dönemde, ihracata dayalı büyüme modelini benimseyerek üretime yönelik yatırımlara ağırlık vermiş olsaydık şuan en siki taşşağı denk ülkelerden biri olacaktık. ama biz ne yaptık, parayı betona bastık, ithal arabalara bastık, ona buna kısaca üretmediğimiz ne varsa ona bastık. kısaca ağustos böceği stayla... şimdi "tatlı yemenin acı sıçması olur" döngüsündeki "acı sıçma" kısmına geldik! çok geç kalmış olmakla birlikte ekonomik reformları yapmazsak, üretime yönelik teşvikleri arttırmazsak, tasarruf yapmazsak bu dönem çok ama çok daha acı geçecek! her halükarda acı olacağı kesin!

    dolar kuru düşerken bunun başarısını sahiplenenler bugün yükseldiğinde bunun başarısızlığını da sahiplenmeli. aksi durumda kabulümüzdür. spekülatif kelimesi ile bu durumu açıklamaya çalışmak acz işaretidir.

    çok uzun oldu ama son birşeyler daha eklemek istiyorum. ihracatı 36 milyar dolardan 150 milyar dolara çıkardıklarını söyleyenler neden 36 milyar dolar ihracat yaparken dünya ihracat pastasından %0.93 pay alırken, 150 milyar dolar ihracatla %0.89 pay alabildiğimizi söylemiyor? gerçi söylese de anlamazsınya neyse. senin ihracatın artarken diğerlerinin yerinde saydı çünkü! 2003 yılında aylık maaşınla alabildiklerin ile şimdi alabildiklerini bir kıyasla bakalım ne alabiliyorsun? cevap: inikiz niğeşşe

    iyi uykular türkiye...
  • dolar kurunu halkın belirlemesi.
  • dolar yükseldiğinde "zengin" olduğunu sanan avanakların varlığı.

    birikiminiz dolar cinsindense kısa vadede zengin olabilirsiniz, orta vadede kaybınız olmaz ama uzun vadede herkese giren şey size de girer.

    dövizi, parayı, mikro ekonomiyi, makro ekonomiyi, uluslararası ilişkileri çatladıkapı muhtarlığı kafasında değerlendiren insanlar bu ülkeyi yönettikçe fakirleşmemek mümkün değil.

    ben aç kalmam, açıkta kalmam ama asgari ücretle aile geçindirmeye çalıp "ehonomi çogiyi!" diyen zavallılar kalır işte.

    benden çok onlar dertlenmeli buna.
hesabın var mı? giriş yap