• dün gece acile gitmeme neden olan olay. evde sakin sakin otururken dudağımın sağ köşesinde birden uçuk çıkıyormuş gibi ufacık bir şişlik oluştu. uçuk kremi sürdüm ama yaklaşık bir dakika sonra dudağımın ortasına doğru yayılınca hemen buz torbası koydum. aradan geçen on dakikada üst dudağım tanınmaz hale büründü, hem içi hem dışı hem de üstü patlayacak kadar şişti. şişmeye de devam ettiğini hissettiğim için **hemen acile gittim. acil doktoru alerjik bir reaksiyon olabileceğini söyledi, buz koymakla iyi yapmışım, onu da yapmasaymışım daha da fazla şişermiş çünkü. serum ile kortizon ve antihistaminik verdiler. ilaçların etkisiyle sersem gibi oldum, tansiyonum oynadı ama en azından dudağımın şişmesi durdu. eve gelince bayılacak kadar kötü olduğumdan hemen uyudum, tabi doktorun söylediği iki saatte bir yapmam gereken buz kompreslerini de yapamadım. bu üzden de sabah uyandığımda botox 'u yarım kalmış ajda pekkan gibiydim *. şimdi akşamları da ilaç içeceğimden bir süre daha sersemlik halinde olup uyuklayacağım sanırım, hala ördek gibiyim, komik ve ilginç bir deneyim oldu.

    başınıza gelirse korkmayın, hemen buz kompresi yapıp acile gidin. bir de iki güne geçermiş öyle dedi doktor, evden çıkmamaya çalışın.
  • yara dudağın içinde olup,dudağı şişirmişse;yara olan yere bir miktar karbonat sürerek iyileştirebileceğiniz olay.
  • 15 yaşlarıma kadar hayatımı kabusa çeviren alerjik bir reaksiyon.

    en iyi ihtimalle haftada bir kez başıma gelirdi. önce ufak bir uyuşukluk hissederdim, sonra şişerdi balon gibi; önce alt dudağım, sonra üst dudağım. durum daha da vahimse gözüm ya da gözlerim de eşlik ederdi. tadını hala nefretle hatırladığım benadryl etkisini gösterip uyutana kadar dudaklar dişlenir, dişlenen dudaklar ertesi gün başka bir azabı getirirdi.

    alerji klinikleri, alerji testleri, ihtimaller, kimyasal içeren gıdalara katı diyetler sonrasında klasik teşhis: "psikolojik"

    bir de ertesi gün ailenin, canımı sıkan şeyi öğrenmek için iyi niyetli çabaları girince içinden çıkılmaz bir hale geliyordu.

    canımı sıkan bir durum olduğunda, arada bir o küçük uyuşukluğu hissederim hala...

    bedenime hala kızgınım: "neden benim halet-i ruhiyemi, aleme böyle ilan ettin ki?"
  • ...
  • buzlu dondurma yiyince de olur. doğal botoks. 5 dakika içinde köftemsi dudaklar.*
  • yaklaşık 2 aydır çektiğim lanet.
    tarafıma bazı ağrı kesicilerin içerisindeki etken madde neden oluyormuş.
    kronik migren ve boyun daralmam da var. ne olacak şimdi ?
  • az önce 5 saniye içinde başıma geldi.
  • genelde (bkz: penisilin alerjisi) nin kendini gösterme şekli olarak bilinir. penisilin ya da türevini ihtiva eden ilaç alındıktan sonra 1 saat içerisinde dudakta bir uyuşma (hani uçuk başlarken olur ya, öyle) ile gelir. 1-2 saat içerisinde gözle görülür derecede artar ve dudak tamamen hissizleşir. sonrası ise daha feci. ikinci gün itibarı ile şişen dudağın altında biriken sarımsı sıvı, gerilmiş deri gözeneklerinden sızmaya başlar. günlerce elinizde mendille o sıvıyı kontrol altında tutmaya çalışır, sabahları kabuklaşmış haliyle uyanırsınız. takribi 2 hafta içerisinde de sıvı tahliyesi, kabuklanma ve dökülme aşamaları tamamlanır, normale döner.

    bu pis dönemi bir kez yaşamadan önce okuyanlara faydam olsun diye çözümü iletiyorum:

    şüpheli bir ilaç aldınız ya da ilacı yeni almış biriyle sıvı temasına geçtiniz diyelim. yarım saat içerisinde dudakta bir uyuşma gelirse bir gözünüz sürekli aynada, bir parmağınız dudakta olsun. bariz hissizlik, şişme ve bastırıp çekince beyazlaşma oluyorsa (bkz: winter is coming).

    hiç panik yapmadan ama acilen bir acil servise gidip "penisilin alerjisi" parolasını söylüyorsunuz, alışık oldukları için onlar da panik yapmadan sizi yatırıyorlar, "avil" (bkz: avil) isimli serumu (bkz: antihistaminik) çakıyorlar, bir de aynı ilacın hapını 3-5 gün kullanmanız için yazıyorlar. serum bittiğinde şişme durmuş oluyor. ancak bu avil'in kafası 1500 olduğundan dönüşte araç kullanmamanız iyi olur, bir refakatçi daha iyi olur. ertesi güne dudakta kurumuş sıvı kabuklarıyla uyanıyorsunuz ama şişlik vs gitmiş oluyor. bu kadar.

    başa gelmeden tedbir için ise:

    - daima tetikte oluyoruz.
    - ota-yoka ilaç almıyoruz.
    - penisilin alerjisi için "bende yok" denemiyor, bugün olmayabilir, yarın başlayabilir. (bende 30 yaşından sonra başladı)
    - kendimize bir "kara liste" yapıyoruz, bize bunu yaşatan ilaçları not alıp onlardan özellikle uzak duruyoruz.
    - benzer şekilde belirli durumlar için bir de "beyaz liste" yapmakta fayda var. size dokunmayan ilaçlar için kategorik bir liste. soğuk algınlığı için -atıyorum- nurofen, baş-diş ağrısı için minoset filan gibi belirli durumlarda bildiğimiz, bize zarar vermeyen ilaçları seçiyoruz.

    hadi geçmiş olsun.
  • alt dudağımın sağ tarafında 3 4 gündür gözle görülür bir şişiklik var. ilk başta uçuk sandım ama uçuk kremi sürmeme rağmen herhangi bir değişiklik olmadı. anlayanlardan yardım bekliyorum.
  • son 1 senedir ara sıra başıma gelen durum.ilginç bir şekilde oluyor ilk anda bir gariplik hissediyorum dudağımda heh diyorum şişecek belli sonra 1 saat içinde dudak şişmeye başlıyor ve kocaman biçimsiz bir hale geliyor ardından yaklaşık 6,7 saat sonra dudağım eski haline dönüyor.
    bu döngüyü son 1 sene içinde yaklaşık 4 kere yaşadım.sebebinide anlayamadım bazen yorgunluktan ve uykusuzluktanmı acaba diyorum çünkü genelde gece çalışıyorum ve yoğun çalışıyorum,bazende acaba ağrı kesici falanmı aldım yakın zamanda ondanmı oldu diyorum ama net hatırlamıyorum ilaç kullanıp kullanmadığımı.
    bu böyle devam ederse doktorluk olacağım en sonunda herhalde.birde işe gitmeme lüksüm yok yani o dudakla işe gidiyorum evde olsam neyse.
hesabın var mı? giriş yap