• şimdilik sadece güneş sistemindeki gök cisimleri hakkında detaylı tahmin yapabildiğimiz için, kürelerdeki okyanuslara odaklanmış durumdayız. sistemimizdeki olası mikroorganizma gelişimine uygun okyanus ihtiva eden yerler;

    https://upload.wikimedia.org/…ographic-20150407.png

    en yüksek olasılık europa ve enceladus olarak görülüyor.

    transiting exoplanet survey satellite ve james webb uzay teleskobunun devreye girip, kombine çalışmaya başlamasıyla güneş sistemi dışındaki gezegenler hakkında da daha geniş bilgiler elde edebileceğiz.

    büyük ihtimalle biz göremeyecek olsak da, öyle ya da böyle dünya dışı yaşam dışı formlarıyla karşılaşacağız. olmama olasılığını matematik kabul etmez.

    evrendeki trilyonlarca trilyonlarca trilyonlarca gezegenden bahsediyoruz.

    uzaklar ama varlar.
  • dünya dışındaki gök cisimlerinde var olan yaşam. dünyamız üzerinde kendiliğinden ortaya çıktığı hakkında güçlü kanıtlar bulunan hayat sürecinin, başka gezegen ve ortamlarda da ortaya çıkmış olması güçlü bir ihtimaldir. bu nedenle konunun bilimsel bir perspektif ve duyarlılıkla ele alınması gerekmektedir. detay
  • dünya dışı yaşamın başka gezegenlerde de olup olmadığını anlamanın pek çok kriteri olabilir. dünya benzeri olması bunlardan bir tanesidir. ya da yıldızına olan uzaklığı vs.
    atmosferindeki moleküllerin çeşidi de bunlardan bir tanesidir ve entropi yasası ile enteresan bir ilişkisi vardır.
    gaia fikri ile tanınan james lovelock tarafından ortaya atılan bu eski hipoteze göre (bugün zaten biliniyor, bu giri ile sadece historisini toparlamak istedim) bir gezegende canlılık var ise onun dengeden uzak, düşük entropili bir fiziksel yapısı olacaktır.
    tam tersi durumda ise gezegenin çevresi termodinamik dengenin olduğu yüksek entropi durumunda olacaktır.
    bu da atmosferde dengeli bir biçimde dağılmış karbondioksit gibi kararlı bileşiklerin egemen olduğu bir atmosfer yapısıdır. bu atmosfer yapısı daha kolay olan, doğal olarak bulunan, regüle edilmemiş bir haldir. eğer ki atmosferinde oksijen gibi reaktif gazlar bulunuyorsa bu, o gezegende yaşam olduğunu gösterir. yaşam varsa düzen getirir ve entropiyi düşürür. canlıların yaşam süreçlerinden kaynaklanan atık maddeler, atmosfere boşaltılır ve bu da atmosferin entropisini düşüren metan ve oksijen gibi reaktif gazların ortaya çıkmasına yol açar.

    bir gün eğer dünyamızdaki canlılık sona ererse bu atmosferin yeniden dengeye ulaşacagını ve kararlı birleşiklerce zengin duruma geri döneceğini gösterir. tabi bu bizim ömrümüze göre uzun, evrenin ömrüne göre kısa bir zaman alacaktır.

    elbette ki araştırılan bu aday gezegenin atmosferinin geçici bir süre ile oksijence zengin olması da mümkün, bunun için atmosferin içinden geçerek yansıyan ışığın nasıl kırıldığına bakılabilir. yani içindeki canlılığın soyu tükenmiş olabilir, ya da bambaşka sebepten geçici bir düzen (cok düşük bir olasılık ile) görünebilir.

    atmosferinin bu oksijence zenginliğini ise güneş sistemi içinde (ve hatta güneş için de) eskiden beri kullanılan çizgi spektrumu yöntemi ile bulmak mümkün. her element kendine özel ayrı bir tayf gösterir. bu da konu hakkında fikir edinmemizi sağlar.
    burada iki temel sorun var. birincisi teleskopların yetersizliği, ikincisi bu gezegenin yıldıza fazla yakın olması sebebiyle ölçümün zorluğu. ikinci sorun için bugün bilinen pek çok bilimsel yöntem uygulanmaktadır. ilki için de james webb teleskobu güzel sonuçlar verebilir.

    özetle bir gezegende yaşayan herhangi bir canlı, o gezegenin atmosferini etkileyecek, entropi yönünden değiştirecektir. karşılaşılan dengeden uzak durum, bize orada daha önce veya şimdi bir yaşam olduğuna dair ipucu verecektir diye düşünülüyor. fikri ilk ortaya atan ise bahsettiğim gibi james lovelock'tır.
  • kökeni dünya isimli gezegenden olmayan yaşam formudur. şu anda insanlık, dünya dışı yaşam belirtisinin en ufak ipucuna bile ulaşamadı ancak dünya dışı yaşam gezegenimizde olduğu gibi olmayabilir. bizim gezegenimizde yaşayan her varlık karbon bazlıdır. bizim bildiğimiz yaşam, başka ötegezegenlerde farklı olabilir. bu ötegezegenin çözücüsü amonyak ve yaşam sağlayan baz maddesi de silikon olabilir. buradaki yaşam formları, hayal bile edemeyeceğimiz bir iletişim veya yaşayış şekilleri de taşıyor olabilir. james webb uzay teleskobu, bizleri bu sorunun cevabına daha önce hiç yaklaşamadığımız kadar yakınlaştıracak.

    edit: imla.
  • arayışlarda bu aralar ortalık hareketli: merkür'de su var gibi (bkz: #31129181), mars'ta yüzeyin altında kanallar (oley, yeni!) bulmuşlar (bkz: #32681528), 2016'da mars'a insight (bkz: #29892891) gidecek - gerçi bu jeoloji amaçlı ama ekmek çıkar belki.

    kısaca artık elimiz ayağımız iyice etrafa yetişiyor, ölmeden önce europa'yı delip altındaki okyanuslarda hayat bulduğumuza da şahit olursam, vallahi gözüm açık gitmem bu dünyadan.
  • kendilerine dikkat etsinler, ayaklarını denk alsınlar ;

    malum, 4,5 milyar yaşındaki gezegeni sanayi devriminden itibaren 250-300 yıl içinde neredeyse bitirme noktasına getirdik.

    oranın da aklını alırız en kısa sürede evelallah...
  • "3,5 milyar yıllık ve çok büyük bir evrene sahipseniz, bir güneş’e ve bizimki gibi bir atmosfere sahip başka bir gezegen için başka bir şans var mı? bu sorunun yanıtı benim için 'evet'. bu yüzden, uzaydan , akıllı bir yaşam olduğuna dair bir işaret alacağımızı düşünüyorum." cumlesini 'uzaylilar bizimle iletisim kuracak' diye cevirmek bir turk basin mucizesi olsa gerek
  • inandığım yaşam.
    dünyanın biraz dışına çıktığınızda emin olun çok özel minik sevilesi öpülesi ısırılası yaşamlar var.
    keşke gelip bizi kaçırsalar ve üstümüzde akla hayale gelmeyecek deneyler yapsalar.
    mesela beni süper kahraman özellikleri ile donatsalar.
    gözlerimle sizi içinizi dışınızı zerrelerinize kadar görsem.
    sonra hiç acıkmasam.
    sonra parmaklarımdan alevler çıksa.
    eşyaları ordan oraya fırlatsam birbirine çarptırsam.
    sonra savaşları bitirecek bir isteğim daha var düğme gücü mesela öyle bir düşünce gücü ki siz onay vermedikçe yok olmadıkça asla o düğmelere basamasalar veeeeee rokettt atıldı birazdan patlayacak nidaları hiç duyulmaz sizce de hoş olmaz mı bakın bu düğmeye basma eyleminde seçimlerde de sizin karınıza oluyor çünkü hile yapamıyorlar bir nevi insan-tanrı oluyorsunuz.
    hadi bakın ben duru görü medyum bi insanım bence bunları kıçımdan sallamadım. kesin uzayın bir köşesinde bunları keşfeden minnoş tatlı uzaylı kardeşlerimiz var <3
  • dünya dışı hayatın var olması değil de asıl, bizden bir milyar yıl erken başlamış bir canlı hayatın teknolojik olarak bizden bir milyar yıl ilerde olma düşüncesi, işte asıl acaip olan budur.
    ki bu neden onları göremediğimizi açıklardı, kıçımızı yırtsak da onlar istemedikçe göremeyiz.
  • ancak kalintilarina sahit olacagiz gibime geliyor. ben isterdim ki direk canli kontaginda bulunalim. gelecek nesiller gorecek sanirim. gozumuz acik gidecek usta. suymus kanalmis isim olmaz, o uzayli picler buraya gelecek. hakkimi helal etmem.
hesabın var mı? giriş yap