• (bkz: #2254480)
  • (bkz: #8984773)
  • teklikle, rasyonel ve irrasyonalite ile hiçliğin gölgesine doğru atılan adım; temel duyulardan azade, sayı doğrusunun ötesindeki muhteşem yapı.

    ben biliyordum, -ama o berrak esintinin gizeminde herkes onu algılayabilir- devir süresi, telin boyunun karekökü ile pi’ye bağımlı idi. o pi ki, dünyasal akıllar için ne kadar irrasyonel de olsa, daha yüksek bir mantıkla, olanaklı bütün çemberlerin çevreleri ile çaplarını birbirine bağlar. kürenin bir uçtan öteki uca salınması için geçen zaman, zamandan en bağımsız olan ölçüler arasındaki bir gizli anlaşma ile saptanmıştır: asılma noktasının tekilliği, düzlemin boyutunun ikililiği, pi’nin başlangıcının üçlü yapısı, kökün saklı kuadratik doğası ve çemberin kendisinin sayılandırılmamış kusursuzluğu.
    /il pendolo di foucault

    not: e üzeri i pi artı bir eşittir sıfır, senfonisine hayran olayım; söylediklerim euler özdeşliği başlığına taşınmasın ki.
  • richard p. feynman'a gore matematikte gorulebilecek en guzel denklemdir, cunku
    e, pi, i, 1 ve 0 gibi en temel sayilari carpma, toplama ve us alma gibi en temel islemlerle birbirine baglar.
  • euler adlı matematikçinin bulduğu eşitlik. euler'in e^x, sinx ve cosx fonksiyonlarının taylor açılımını birleştirerek elde ettiği e^ix=cosx+isinx formülünde x yerine pi koyarak elde edilir. bu eşitliği bu kadar güzel yapan irrasyonel olan e ve pi sayılarını, çarpmanın etkisiz elemanı 1 i, toplamanın etkisiz elamanı 0' ı, mühendislerin kare kök -1 i tanımlamak için ortaya attığı i sayını birleştirmesidir.
  • dünyanın en güzel eşitliğidir. insanı bir daha matematik’e aşık eder.
hesabın var mı? giriş yap