• d grubu ressamlari ndan biri olan 1988 yilinda vefat eden plastik sanatcisi.
  • gazeteci ve ressam. müstakil ressamlar ve heykeltraşlar birliği'nin 1931 yılının ekim ayındaki son sergisinde onlara katılmış, daha sonra müstakillerin dağılması üzerine 1933 yılında d grubunun kurucu ressamları arasında yer almıştır. müstekiller'e katılmadan önce onların sergisi hakında yazdığı "vatandaş türkçe konuş!" yazısı büyük sükse yapmıştır.
  • ibrahim çallı atölyesinde yetişmiş ve halkevleri çalışmalarına katılmış bir sanatçımız. yamulmuyorsam yayınevi kurup batırmış ve bir ara cumhuriyet gazetesinde arşiv müdürlüğü de yapmış.

    bir anısı:
    "bizi tanıştıran olmadıydı. ama yine de tanırdık birbirimizi. bir gün cağaloğlu'ndaki "yuvarlak masa yayınları"nın vitrinini seyrederken dükkanın kapısında belirivermiş ve seslenmişti bana:

    -sen elif naci değil misin?
    -evet. sen de özdemir asaf.

    gülüştük. "gerçi tanıştıran olmadı ama biz kendi göbeğimizi kendimiz kesmeye alışığız," dedi, çağırdı beni içeriye. büyük bir bardakla çay içiyordu. "ister misin?" dedi. ben isteksizdim, o yineledi : "ama içinde ne var bir bilsen." konyakla çay içmesini severmiş."
    http://www.denizce.com/ozdemirasaf.asp
  • bir süre gazetecilik ve resim öğretmenliği yaptı. türk islam müzesi müdürlüğünde bulundu. 1933'te beş ressam arkadaşıyla birlikte d grubu'nu kurdu. 1940'da halkevleri çalışmalarına katılarak samsun'a gitti, buradan manzara resimleri yaptı. resimlerinde hat sanatından, esinlenerek, gerçekleştirdiği soyut kompozisyonlarla tanındı.
    on yılda resim (1933), şarkta resim (1943), anılardan damlalar(1981) adlı kitapları vardır.
    (1898 - istanbul , 09.05.1987)
  • "ünlü ressam ve müzecimiz elif naci bey merhum, topkopı müzesi müdürü olduğu zamanlarda başından geçen bir olayı, kendisi şöyle anlatmıştı:
    «makamın cennet olsun deseniz de, ben cennete gitmeyeceğimi biliyorum. topkapı sarayında görevli olduğum zamanlarda, memurlardan biri odama girdi. adını hiç unutmam. etrafına bakındı, kapıyı kapadı. çok önemli bir şey söyleyecek gibi bir pozisyonda: 'beyefendi! siz resim yapıyorsunuz değil mi?' dedi. evet deyince: 'sizi çok severiz, yapmayın resim!' dedi. ekledi: 'çünkü resim günahtır. yapan doğru cehenneme gider' dedi.

    «müdür sandalyesinde oturduğum için, memurun davranışını biraz laubâli buldum: 'sen resim yapıyor musun?' o: 'allah korusun!' dedi. dedim ki: 'başka günahın da yoksa, demek ki cennete gideceksin' o emindi: 'elbette... inşallah...'» elif naci bey, konuşmayı şöyle kapatıyor:
    «seninle beraber cennette olmaktansa ben cehennemi tercih ederim»."

    aydın boysan - aldanmak (s. 200)
  • ibrahim çallı'nın öğrencisi olan ve 1933 yılında nurullah berk, abidin dino gibi ressamlarla birlikte d grubunu kuran ressamımız.
  • bugün 33. ölüm yıl dönümü olan ressamımız.
hesabın var mı? giriş yap