• az evvel geçirdiğim tıbbi mudahaledir. önce boğaz uyuşturuluyor.sonra boğazdan kameralı hortumu sokuyor kolona kadar baka baka gidiyorlar. o hortumu ileri ittikçe öğürtü geliyor insan kendinden iğreniyor yani o derece... sonra gerek görülürse parça alınıyor ve işlem sona eriyor. yaklaşık beklemeyle beraber 15 dakika sadece müdahale kısmı 5 dakika sürüyor , tabi büyük problem yoksa.
    endeskopi sonra karında şişkinlik ve ağrı , boğaz kısmında aşırı yanma hissi oluşuyor o kadar yani bende böyle...
  • vücut boşluklarının ucunda kamera olan bir boru ile görüntülenmesi için kullanılan genel terim. bazen biyopsi almak için kameranın yanına kesici aletler de eklenebilir.

    genellikle mide görüntüleme için kullanıldığı sanılır ama bu işlemin asıl adı gastroskopidir. endoskopi tüm bu borulu görüntülemelerin genel adıdır. görüntülenecek yere göre - örneğin; abdominal boşluk için laparoskopi, kalın bağırsak için kolonoskopi, vagina ve serviks için kolposkopi gibi gibi özel isimlerle adlandırılır- anestezi varlığında da yapılması mümkündür.
  • sağlam bir sedasyonla hiçbir şey hissetmedim. minimum travmatik geçti. burada yazılanlara bakıp korkmayın, manikür kadar kolay. tabii doğru yerde yaptırıyorsanız.
  • ıster bayilarak ister canli sekilde midenin icinde olan herseyi 5 dk gibi bir surede goren bir uygulama.

    tercihen ayik olmayi tercih ederim.

    hem mideyi seyretmek, hem doktorun yorumlarini duymak, hem de herseyin farkinda olmak benim icin en iyisidir....

    sadece bogazdan gecerken bir ogurme oluyor. onun disinda mideye hava verdiklerinde biraz garip bir his olusuyor ama bence dayanilmayacak bir sey degil.

    bir de yapmadan once bogaza siktiklari sprey ile yutkunamadiginizi hissediyorsunuz garip bir his....
  • araç kullanacağımı söyleyince sadece boğaza sprey sıktılar. sonra yılana benzer boruyla girdiler. aç karna gittiğim için öğürtüler sonucunda sarı su kusmuşum. bir dakikada girdi-çıktı. burundan nefes aldığınızda daha az zorlanıyorsunuz. boru içeride hareket ettikçe kusma hissi oluşuyor. bunun dışında bir şey yok. gözleriniz fazlaca yaşarıyor. demem o ki ilaçsız bile yapıldığında korkacak bir şey yok. sonuçta kesin tanı için gerekli bir yöntem. korkmayın yaptırın.
  • zor değil mi???? zor değil miiii???? 35 cm boru yutmanın nesi kolay olabilir? burnundan, agzindan, gözünden akan yaşlar ve salyalar birbirine karışıp suratının bir yanında adeta göl oluyor. hayır ona mı öğüreyim, mideme hava bastıkça gelen öğürme isteğine mi tiksineyim, yoksa adamın boruyu 21 cm'e kadar çıkarmışken parça almak için tekrar sokmasına mı cinnet geçireyim bilmiyorum. çıktıktan sonra baygınlık geçirmeyenler toplansın hepsini tek tek alnının çatından öpeceğim.
  • ciddi hastalıkların teşhisi için endoskopi çok önemli. çevrenizde gözünüzü korkutanlar olabilir ama korkmaya gerek yok, teknoloji ilerlemiş. uyuşturucu sprey dışında ilaç bile kullanmıyorlar. eğer doktor önerirse mutlaka yaptırın. anesteziye falanda gerek yok bence. çok rahatsız oluyorsanız gözlerinizi kapatın, boruya bakmayın. ben öyle yaptım.
    dün haydarpaşa numune hastanesi'nde endoskopi yaptırdım. öncelikle şunu söyleyeyim işlemden onceki 10 saat boyunca hiçbir şey yemeyin, içmeyin. özellikle devlet hastanesi ise size bunu baştan söylemeyebiliyorlar. neyse işleme geçersek, önce boğaz bir sprey sıkılarak uyuşturuluyor. boğaz uyuşunca yan durur vaziyet alıyorsunuz ve esas işlem yapılıyor. işlem sırasında ağzınizdan su cikiyor ve arada da böğürtü oluyor. iğrenç bi durum tabi orası ayrı ama panik yapmaz ve doktorun talimatlarını dinlerseniz oldukça kolay bir işlem. ne öncesinde ne de sonrasında herhangi bir ağrı ya da acı duymuyorsunuz. hastaneye de tek başıma otobüsle gittim, geldim ben. bazı yorumlara bakınca biraz tereddüt etmiştim ama dediğim gibi korkacak, çekinilecek bir durum yok, çok basit bir işlemdi.
  • allah yaptırmak zorunda bırakmasın dediğim mini operasyon. bazıları manikür benzetmesi yapıp olayı minimize etse de, inanın bana, birisinin gelip de o bahçe hortumu gibi nesneyi hadi yut bakalım demesi hiç de kolay bir şey değil.. bu kadar polyanna olmayın sayın ahali.
  • bayıltılmak üzere damar yolu açılıp hemşirenin iyi uykular demesinden 2-3 sn sonra gözünüzü başka bir odadaki yatakta açabiliyorsunuz.tabiki size 2-3 sn gelen şey 10-15 dakikadır. bana endoskopi yapıldı mı sorusu çıkabiliyor ağzınızdan. asıl huzursuz eden şey çıkışta hemşirelerin size gülmesinin altında ne olduğunu bilmemeniz, hatırlamamanızdır. sorsan bi türlü sormasan başka türlü.
hesabın var mı? giriş yap