1200 entry daha
  • durum hakkında olabildiğince spekülasyonları eleyerek ufak bir bilgi havuzu oluşturdum. bunları da olabildiğince delilleriyle aktaracağım.

    öncelikle çin'de gerçekten bir hijyen ve standart sorunu mevcut. giden gören herkesin bildiği üzere bu bahsi geçen hayvan pazarlarında hijyenin h'si dahi yok. bu hayvanlar nereden geliyor? nasıl geliyor? hangi kontrollerden geçiyor? bu soruların hiç birinin yanıtı yok. tahmin edebileceğiniz üzere yılanı dereden topladıkları gibi kafeste getirip pazarda satıyorlar. buraya çeşit çeşit video koyarak midenizi kaldırmayayım.

    ikinci konu ise bu gıdaların nasıl pişirildiği. videolardan gördüğünüz üzere iç organları temizlenmemiş hatta hala canlıyken katır kutur her türlü mahlukatı tüketiyorlar. konunun etiğine ahlağına veya kültürüne hiç değinmiyorum. bu durumun sağlıksız olduğu muhakkak. sadece bunu bilgi olarak cebimize koyalım.

    üçüncüsü ve en önemlisi ise çinlilerin büyük bir kısmının kişisel temizlikten bir haber olması. şaka gibi ama iyi insanın içinde kötü şey durmaz düsturuyla yaşıyor ve lama gibi sürekli sağa sola sümkürüp tükürüyorlar. çin'deki bu kir pasak konusuna dair şunu yazmıştım. içeriğinde bütün detaylarını bulabilirsiniz. bu pis adetlerin en fecaati ise tükürük. direkt hastalık bulaştırma yöntemi.
    (bkz: #97736615)

    kötü koşullardaki gıdaların saçma şekillerde sunulması ve halkın pasaklılığı birleştiğinde hiç bir komplo teorisine yer bırakmaksızın böyle bir virüsün insanlara bulaşabileceğini tahmin edebilirsiniz. konuyu ciddi tartışan bilim insanları da hep aynı iki konuya vurgu yapıyorlar. elimizde olan en net sebep bu şu an.

    sebebini çözdüysek diğer spekülasyonlara geçelim.

    - çin'in bilgi dezenformasyonu.

    bu konuda çin, geçmişten biraz ders almış ve hastalığa dair bilgileri diğer ülkelerle paylaşmış olsa dahi kendi halkını ve dünyayı yanılttığı bariz. en azından rakamları ve yapılan insanlık dışı uygulamaları gizlediğini çok farklı kaynaklardan doğrulayabiliyoruz.

    hong kong üniversitesinden bir profesöre göre gerçek rakamlar 30 kat daha fazlası olabilirmiş. haber kaynağı time. https://youtu.be/lzekzqphlzm

    bir diğer birinci el bilgi ise orta asya'nın en büyük bağımsız haber ajansı özgürlük'de servis edildi. pekin'de çalışan kazak bir doktor ile yaptıkları telefon görüşmesini yayınladılar.
    videosu şurada: https://youtu.be/gyxorx88c5u?t=227

    bu videoda doktorun dediğine göre ocak başından beri durum biliniyor ve buna göre devletin önleme çabaları olmuş. şu an şehir hastaneleri kaos içerisinde, her gün yüzlerce hastaya bakıyoruz. maske ve diğer korunma gereçleri yetersiz, doktorlara bazen sizde maske var bizde yok. siz yaşayacaksınız, bizi ölüme terk edeceksiniz şeklinde saldırılar yaşanıyor. pekin'de ise her yerde günlük kontrol yapılıyor. belirtileri gösterenler veya şüpheli olanları direkt tutukluyorlar.

    yalnız burada belirttiği çok daha enteresan bir olay var. dediğine göre uzun zamandır kitle kontrol maksatlı üzerinde çalıştıkları yapay zeka sistemi de şu an virüslü tespit etmek için kullanılıyormuş. pekin'de çalışan tren, otobüs gibi toplu taşıma araçlarında hasta olabilir etiketi olan yolcuların bilgileri anlık olarak güvenlik güçlerine aktarılıp tutuklama yapılıyormuş.

    bunlara ek olarak moğolistan, kazakistan, vietnam ve kırgızistan kara sınırlarını çin'e kapattı. uçuşlar iptal edildi ve dolaylı yoldan giren yolculara kadar herkes karantinaya alınmaya başlandı. örneğin kazakistan'da 3-4 gün önce dolaylı yoldan wuhan üzerinden gelen ve hastalık belirtileri gösteren bir çinliyi uçakta yakalayıp karantina altına aldılar.

    düzeltme-, bu son uçak haberi doğru değilmiş. ben haberi göbeğinden açıp metini okumadığım için olayı götümden anlamışım. bu bir tatbikatmış. uçuşlar çok daha öncesinde iptal edildiği için şu an aktif vaka yokmuş.

    bu ve benzeri katı önlemlerin alınması bu salgının ne kadar ciddiye alındığının bir göstergesi. sars dönemi dahi bu kadar çok sınır kapatma ve hasta avına çıkılmamıştı. rus kaynaklarına göre de virüsün bulaştığı kişi sayısı ve mortality oranları düşük gösteriliyor. hepsine artı olarak çin'in kendi verdiği rakamlar arasında da tutarsızlıklar var. örneğin düne göre %50 artışla birden ölü sayısı 81 oldu. şehirlere dair verdikleri bilgiler de gerçeklerle örtüşmüyor.

    ara edit - dün gece 81 olan ölü sayısı şu an 106 oldu. rakamlar saçma şekilde yükseliyor. kaynak bbc. https://youtu.be/gfxlb1pvf-m

    dün wuhan belediye başkanı çıkıp sokakları gezdi, dolu marketleri gösterdi fakat bir çok farklı yabancı öğrenci tıbbi malzeme ve gıda konusunda sıkıntı çektiğini belirten videolar yüklüyor. bu arada yabancıların bırakın çin'i, yaşadıkları şehirlerden dahi çıkmasına izin verilmiyor. https://youtu.be/fq6icrs2fee

    bunlara mukabil bir de 11 milyonluk şehirde yüzlerce hastane varken enfekte olan kişi sayısı altı üstü bir kaç bin kişi ise neden üç farklı alanda birden acil durum hastaneleri kuruluyor? şehrin her bölgesinde neden sahra hastaneleri yapılandırılıyor? ayrıca benzer durum sars vakasında da yaşandı. konuyu gizledikleri yetmedi, verdikleri rakamların da yalan olduğu çok geçmeden anlaşıldı. bugün çin yönetimine güvenmek için ne gibi bir sebebiniz var? toplama kampına eğitim merkezi diyen adamlar değil mi bunlar?

    bunların dışında yayılan bir sürü video ve bu videolar üzerinden yapılan gereksiz çıkarımlar/spekülasyonlar var.

    sözlükte de yayılan videoların büyük kısmı alakasız. bazılarında alakasız şehirlerdeki olaylar var. bazılarında havai fişek kalıntılarını kan olarak aktaranlar var. hatta sars salgını döneminden kalma kaç yıllık videolar dahi var yalnız aklı çıkan hastane çalışanları kısmı yüzde yüz gerçek.

    şurada arka arkaya görebileceğiniz videoların güncel olduğu da doğrulandı:
    https://youtu.be/ansr1qstzkg?t=62

    yalnız burada karantina altındaki insanların paniği, efendime söyleyeyim doktorların çıldırması gibi konular direkt olarak milyonların virüsü kapmış olmasından değil. insanlar panikle hastanelere yığılıyorlar ve böyle vakalar ortaya çıkıyor. bu yine de kendinden şüphesi olmayan insanların hastanelere akmayacağı gerçeğini değiştirmez. anlayacağınız ikircikli bir kaos durumu mevzu bahis.

    hepsi bir kenara türkiye'nin konuya yine radyasyonlu çay içen bakan gibi yaklaşması inanılır gibi değil. onca ülke zart diye kapılarını kapatıp çinli turistleri geri postalarken bizim hala kapadokya'da çinlilerin göt gezdirmesine göz yumuyor olmamız ya bizi kurtaracak ya da virüsün en çok yayıldığı ikinci ülke olmamızı sağlayacak. bu rahatlığın başka sonucu olmaz.

    not: ara ara edit girerim ben buraya.
11880 entry daha
hesabın var mı? giriş yap