8 entry daha
  • 10 numara kitap. yakında tekrar okumayı düşünüyorum. machivelli'nin prens'i ne ise bu kitap da o. güç nedir, nasıl muhafaza edilir? bilmek istiyorsanız jüstinyen denilen pezevengi ve karısı cadı teodorayı iyi tahlil edebilmeniz lazım. bunları anlamazsanız kanuni-hürrem ilişkisini de anlayamazsınız. ilginçtir eski patronum tam bu jüstinyen'e benziyordu, bir tane de teodorası vardı. resmen pratikte böyle bir şeyin gerçek olabileceğini de deneyimlemiş oldum.
    bizans'ın gizli tarihi bir bakıma bir milletin köleleşmesinin de tarihidir. jüstinyen'in dedesi balkanlardaki bir goth köyünden istanbul'a geliyor. latince bilmiyor veya daha ilk kuşak latince öğrenmiş, sonunda imparator oluyor. bu jüstinyen tahta geçince ne kadar romalı adeti, değeri, örfü varsa hepsini çürütmeye çalışıyor. dinin arkasına sığınıp romalı elit sınıfı yok etmeye çalışıyor. böyle dindar hristiyan gibi ama derdi din değil romalı elit sınıfı yok etmek. patricilerle pleplerin arasındaki evlilik yasağını kaldırıyor. soyluların ellerindeki paraları yağmalıyor. eskiden senato başkanı sadece imparatora diz çöküp elini yumruk şeklinde göğsüne koyarken yeni kuralla birlikte herkese imparatorun ve "kraliçenin" sandaletini öpülmesi kuralını getiriyor. (aklıma fatihi getirdi).
    teodora ile hep rakipmiş taklidi yapıyor, iki rakip klik yaratıyor ama günün sonunda teodora ile istihbarat alış verişi yapıp diğer insanları kendi ağlarında oynatıyorlar.

    çok ilginç lan. bu şehir lanetli midir nedir, buraya yunanlılar ve latinler sahip olmuş ama başa farklı bir kana sahip hanedan geçip bunları oltalarında oynatmış. burayı türkler ele geçirmiş ama efendilerimiz türk kanı taşımayan bir aile olmuş.

    bu kitabı okurken jüstinyen'e ne kadar kin beslediğimi tarif edemem. resmen bir milleti kölesi yapmış. milli ne kadar değer varsa hepsini çiğnemiş. ilginçtir roma aristokrasisi de bu adam ülkenin köküne kibrit suyu dökerken öylecene izlemişler olan biteni.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap