40 entry daha
  • şehir içi ulaşımın ücretsiz olması nedeniyle bayram dönemlerinde sokaklarda daha sık rastlanıldığı iddia edilen, büyük çoğunluğu anadoludan büyük şehirlere gelmiş bulunan homo sapiens'lere yakıştırılan bir benzetme. anadolu gezileri esnasında sık sık karşılaştığımız, konuştukça konuşmak istediğimiz, tatlarına doyamadığımız, pek çoğumuzun kirlenmemiş insan olarak tanımlayabileceğimiz insanlardır aslında bunlar. oysa bizler anadoluya gittiğimizde bize evlerini açan, her türlü konuda yardımcı olmak için etrafımızda pervane olan, eli açık, gönlü açık bu insanlar büyük şehirlere gelince bakınız ne oluyor:

    sirkecide çiçek pazarından birkaç saksı çiçek almış ve taksi bekliyordum. birkaç gün önce döndüğüm bir anadolu köyünde gördüğüm, tıpkı onlar gibi giyinmiş bir adam caddeyi geçerek yanımda taksi beklemekte olan şehirli insanlara yaklaştı ve bir soru sordu: taksime giden otobüsü yolun hangi tarafında beklemem lazım? evet, sorduğu soru buydu ve aldığı yanıtı duyduğum için güne lanet ettim: pis kıro, gelmişin istanbul'a, yolları bile bilmiyorsun. defol git köyüne... devamını neyse ki duymadım ama adamcağızın gerisin geri caddeye döndüğünü ve o şaşkınlıkla az daha ezilecekken arabanın önünden kendini zor kurtardığını görebildim taksiye binerken.

    başlığı görünce amerika'lı larry o neil ile yapmış olduğum bir sohbet geldi aklıma nedense. orada da benzer sorunlar zenci meselesi yüzünden yaşanmakta olduğundan şöyle bir açıklama yapmıştı bana o gün: zenci olduğum için utanıyorum bazan... evvel zamanlarda zencilere yapılan baskılardan ve beyaz insanların zencileri hor görme eğilimlerinden söz etti kendi yorumlarını da katarak ve ekledi: şimdi zenci - beyaz ayrımcılığına son verildi ama onca ezildikten sonra zenciler öyle bir rahatladılar ki, onları tutabilene aşkolsun. her türlü aykırılık, her türlü görmemişlik, aşırılık, her türlü kültürsüzlük onlara marifetmiş gibi geliyor. bunu dinlerken böyle bir bakış açısından uzaktım, ne diyeyim... belki de bizler kıro dediğimiz insanları kıro formuna sığdırıyoruz. hatta belki de kıro terimini sırf bu formu oluşturmak için dilimize oturtmuşuzdur... belki de en başa dönerek, insanlara birer homo sapiens yani insan olarak bakmayı öğrenmeliyiz öncelikle...
35 entry daha
hesabın var mı? giriş yap