859 entry daha
  • sultan abdülmecid’ in torunu, v. mehmet reşad’ın yeğeni naciye sultan ile 1914 yılında evlenmesi ikbalinin en önemli nedenlerinden biridir. ( 1911’de nişanlanmış)
    erken okul bitirmiş de şuymuş da buymuş da hikaye yani.
    enver paşa 1905 yılında kolağası( kıdemli yüzbaşı) iken 1906’da normalden çok çok önce binbaşı yapılmış. atatürk ise 1905 yılında kurmay yüzbaşı ve 1907 yılında kolağası oluyor. enver paşa’nın hızlı yükselişine karşılık; atatürk binbaşı olmak için 1911 yılına kadar bekliyor.
    enver paşa 1908 yılında arkasına aldığı rüzgara, sonrasında saray damadı olmanın da getirdiği tüm imtiyazları ekleyerek üçer beşer tüm basamakları çıkıyor en tepeye varıncaya kadar.
    hatta yeri geliyor atatürk’ün rütbe ilerlemesindeki engel oluyor bizzat :
    atatürk’ün çanakkale’deki başarılarının duyulmaması için epey uğraşıyor fakat yeterince başarılı olamıyor.
    o dönem çanakkale cephesindeki başarılarından dolayı atatürk’ün terfisi yapılmış fakat enver paşa bir türlü bunu atatürk ‘e bildirmiyor mesela. araya talat paşa vb kişiler giriyor enver paşa’yı ikna etmek için ve paşa şunu söylüyor gelenlere : “ mustafa kemal’in mirlivalığa terfisi cebimdedir. ama siz onu bilmezsiniz. o hiçbir şeyle memnun olmaz. general olur, korgenerallik ister. müşir yaparsınız, bununla da yetinmez padişahlık ister”

    tabi bu konuşma daha sonra atatürk’e naklediliyor ve atatürk “ ben enver’in bu kadar zeki ve ileri görüşlü olduğunu bilmezdim “ diyor duyduklarına karşılık.

    özetle okula küçük yaşta başlaması değil, saray damatlığı kariyer basamaklarını hızlı hızlı tırmandırmış enver paşa’ya. (ittihat ve terakki’nin etkisi de var tabii, ama aslolan damatlık)
    hem o dönem parlak osmanlı subaylarını saraya damat yapıp desteğini alma yönünde bir düşünce hakim. atatürk de sultan vahidettin’in kızı sabiha sultan ‘a talip olmuş mesela çanakkale kahramanlığını takip eden zamanda. ama sabiha sultan atatürk yerine şehzade ömer faruk efendi’yi tercih etmiş. kısmet.

    edit : kaynak soranlar şevket süreyya aydemir ‘in atatürk ‘ün hayatını evre evre anlatan tek adam adlı üç ciltlik kitabına bakabilir.

    edit 2 : harbiye nazır vekili ve erkan-ı harbiye-i umumiye reisliğine getirildiğinde yıl 1914’tür. mirliva rütbesini aldıktan sadece 3-5 gün sonra üstelik. sadece 34 yaşında birinin bu görevlere getirilmesi de epey tartışma yaratmıştır. saray damadı olması bir fark yaratmaz diyenler için güncellemedir.
945 entry daha
hesabın var mı? giriş yap