22 entry daha
  • yazınsal olarak (edebî demedik zira aşağıda sebebi görülecek) pek “de” inkar edilemeyecek genç bir simadır onur caymaz ve bunda hiç şüphe yok.
    hatta haydar ergülen’in bir yazısında, onur caymaz’dan övgüyle bahsetmesi ya da bir çeşit referans olması, pek güzel şeyler.

    bir yazarın/şairin yazdığı gibi yaşaması son derece zordur, bunu başarabilen çok ender insan vardır; misal: cemal süreya...

    on üç günün mektupları’nı okuyanlar bilirler ki, süreya; eşi zuhal tekkanat hastanedeyken, bir tercümeden kazanacağı parayla kendisinin artık elleriyle çamaşır yıkamak zahmetinden kurtulacağı müjdesini vermiştir, yani tercümeden kazanılan parayla bir çamaşır makinesi alınacaktır. cemal süreya, dolabında çoğu zaman yemek bulamayan, yine ece ayhan tasviriyle parasız yatılının kendisi olan.

    cemal süreya arabasının satarak dergi çıkartabilecek kadar bu işe gönlünü vermiştir. galiba orhan kemal idi yanlış hatırlamıyorsam, “ah bir buzdolabım olsa da rakı soğutabilsem” diye sadece dostlarına iç döken.

    bir insan bir işi/ideali seçerse ve bunun adı şairlik olursa, başka şeyleri de seçmiştir. erdem ve etik, gerçek bir şaire yakışandır.

    ismet özel’in çok uzun bir süre gecekondu gibi bir evde oturduğunu hatırlatmak isterim.

    bir yazarın, “herkes adımı haykırsın”, “milyonlar adımı bağırsın” türevi işlere girişmesi hiç doğru değildir. onur caymaz’ın asla unutmaması gereken şey “popülaritenin ele sürülen sabunun köpüğünden daha az zamanlı yaşam” süresidir.

    âh muhsin ünlü şu sözleri söyler: hem bir medya patronundan maaş alıp hem de şiir yazamazsınız. birinden birini tercih etmeniz gerek. bundan ötesi kendini kandırmaktır. şiirin haysiyetiyle oynamaktır terbiyesizliktir. ve ben terbiyesiz bir insan değilim.

    ikinci yeni’nin son demlerde popüler olmasından mütevellid, adı geçen akımın beş atlısını ağzına sakız edinenler para etmektedir, bu gün gibi gerçektir. edebiyat başkadır, özgedir, erdemdir, etiktir ancak elbette ki etraf edebiyat yapmayanlarla dolu, burası muhakkak.

    onur caymaz’a sadece tavsiyedir bunlar.

    keşke bir de sitesindeki kedili medili fotoğrafları kaldırırsa ne güzel olur, dadından yenmez.
113 entry daha
hesabın var mı? giriş yap