24 entry daha
  • türkiye’ye resimde ekspresyonizmi getiren ilk ressam olup aynı zamanda kadın ressamların katıldığı ilk sergiyi açan ve düzenlediği bir karma sergide nü’ ye yer veren ressamdır.

    paris güzel sanatlar akademisi’ni birincilikle bitiren ressam resmin nobel’i sayılan prix de rene ödülü’nü kazanmış ve fransa devleti tarafından rönesans dönemi sanatçılarının eserlerini incelemek üzere roma’ya gönderilmiştir.

    osmanlı sarayının başressamlığını yapan ressam ‘uzaktaki bir resmin yakına gelmesi’ kuramını keşfeden ve bunu resimde ilk kez uygulayan sanatçıdır.john berger ‘şiirin sanatı’ adlı kitabında kendisinin bu konuda dünyanın en büyük ve tek ressamı olduğunu vurgular.

    şeker ahmet paşa ‘karaca’ adlı tablosunu yapabilmek için yakalattığı bir karacayı atölyesine getirmiş ve yeşil dalların arasına model olarak yerleştirmiştir.

    şeker ahmet paşa bilimle de ilgilendiğimden yunanistan’ın kolonya körfezi’ne karaya oturan bir gemiyi yüzdürme görevini başarıyla yerine getirir.halk arasında o denli sevilir ki fotoğrafları sergilerde satılmaya başlanır.resimlerinin çoğu ne yazık ki çırağan sarayı’nın yanması sıradında kül olmuştur.

    louvre müzesi’ne yapıtı kabul edilen ressamımızdır.
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap