7 entry daha
  • "sevme sanatı" şu alıntı ile başlar;

    "hiçbir şey bilmeyen, hiçbir şeyi sevemez
    hiçbir şey yapamayan, hiçbir şey anlamaz
    hiçbir şey anlamayan, değersizdir.
    oysa anlayan kişi aynı zamanda sever, farkına varır, görür...
    bir şeyin aslında, ne kadar bilgi varsa daha fazla sevgi vardır...
    tüm yemişlerin böğürtlenlerle aynı zamanda olgunlaştığını düşünen kişi, üzümlere ilişkin bir şey bilmiyor demektir."

    -paracelsus

    baştan sona "sevme"den bahseden, fromm'un pek çok kitabında ele aldığı konulardan sevgiye dair olanları toparladığı, yeni düşüncelerle destekleyerek farklı açılımlar getirdiği bir kitaptır. örneğin yazar şöyle demiş;

    "sevmenin etken özü, sevginin her türü için geçerli olan belli temel unsurlarla da ortaya çıkar. bunlar, ilgi, sorumluluk, saygı ve bilgidir.

    sevginin içerdiği ilgi, en açık biçimiyle annenin çocuğa gösterdiği sevgide görülebilir. eğer bir annenin, çocuğuna az ilgi gösterdiğini, onu beslemeyi, yıkamayı, rahat ettirmeyi savsakladığını görürsek, sevgisinin içtenliğine göstereceği tüm kanıtlar bizi doyurmaz. bizi, çocuğuna ilgi gösterirken gördüğümüz annenin sevgisi etkileyebilir. çiçeklere ya da hayvanlara duyulan sevgi için de durum farklı değildir. bize çiçekleri sevdiğini söyleyen bir kadının, çiçekleri sulamayı unuttuğunu görürsek, onun çiçek "sevgisi"ne inanmayız.

    sevgi, sevdiğimiz şeyin büyümesi ve yaşaması için gösterdiğimiz etken ilgidir. bu etken ilginin bulunmadığı yerde sevgi de yoktur.

    kişi, uğruna emek harcadığı şeyleri sever ve kişi sevdiği şeyler için emek harcar."
133 entry daha
hesabın var mı? giriş yap