497 entry daha
  • 7 yil avustralya'da yasarken surekli "bugun giderim, yarin giderim" diye oteleye oteleye bir turlu gidemedigim ulke. cok acayip yerlere gittim de nz'ye gidemedim... 2014 yilinda bana dolayli yoldan 2500 dolara mal olduklari icin negatif bir onyargi da tasiyordum ancak zamanla bu on yargim degisti tabi ki.

    (turkler abd'den nz uzerinden au'ya donerken transit vizesine ihtiyac duymuyorlar, ancak abd'ye nz uzerinden giderken, nz transit vize istiyor. ben ise mal gibi hic arastirmadigim icin ve nz transit vizesi almadigim icin, son dakika au'dan abd'ye direk ucus bileti almak zorunda kaldim. diger biletin iptali, son dakika bileti derken 2500 dolar girdi tabi... neyse neyse)

    yeni zelandali arkadaslar, muthis lezzetli sut ve et urunleri, harika basbakani falan derken sempati beslemeye basladim, ancak bir konu var ki, bu yeni zelanda'yi su an dunyada en saygi duydugum ulkeler kategorisine soktu. eger jeopolitik, ekonomi vesaire ilginiz varsa size de arastirin derim.

    kisisel olarak cok sevdigim guney kore ve tayvan'in son 30 yildaki basarilarini herkes tartisir ve hatta turkiye'ye ornek gosterir. "guney kore olabilirdik" lafini cok duyarsiniz. halbuki kimse "yeni zelanda mucizesi"nden bahsetmez.

    kisi basi gdp oranlarina bakarsaniz guney kore'den bile daha buyuk bir basari hikayesi yazildigina sahit olabilirsiniz. 30 yil icerisinde "gdp per capita"sini ikiye katlayan bir ulke! hem de bunu, guney kore veya japonya'daki gibi "conglomerate" 3 5 sirket uzerinden yapmamislar. aksine havasi, suyu, yasam sartlari, calisma saatleri, intihar oranlari, vesaire hersey 10 numara...

    soyle bir durum yatiyor bu degisimin temelinde; "good governance" (iyi yonetim) denen bir olaya gecmisler, hepsi bu... yani 80'lerde bakmislar adamlar, bu is boyle gitmeyecek, devlet ulkenin potansiyelini hic ediyor, zamanin basbakani bir tur politik hareket baslatmis ve bu o kadar basarili olmus ki, 80'lerden bu yana gdpsini katlamis. keske diyorum, nitelikli ve adil politikacilarimiz olsaydi da, bu ulkede yasanan degisimleri arastirip, bize uyarlasalardi bir sekilde... en azindan bazi iyi yanlarini ornek alabilirdik.
161 entry daha
hesabın var mı? giriş yap