5 entry daha
  • vur gitsin beni, tahir paker* - burhan bayar* - ibrahim tatlıses*'ten oluşan kutsal ittifakın başyapıtlarından biridir. ancak yine de bana göre güftesi bestenin bir nebze gerisinde kalmıştır. yani şöyle daha epik ve görkemli bir güftesi olsaydı bu şarkı belki de ülkemizde 90'ları arabesk bağlamında müjdeleyen bir eser olabilirdi. nasıl ki smells like teen spirit nirvana'nın dünyaya ve 90'lara cevabıdır aha bu şarkı da öyle olabilirdi. yine de çok sevdiğimiz bir şarkıdır.

    eser aynı zamanda ibrahim tatlıses'in o eski [ve de muhteşem] şarkılarıyla yeni [pespaye "ah keşkem" ekolü] şarkıları arasında bir geçiş dönemidir. tatlıses'in eski şarkılarına veda (ve feda) etmesinin finalidir. yaylılar yine ön plandadır, araya bağlama girer, tatlıses'in sesindeki sahicilik yakar ve arkada hafif hafif elekto gitar duyulur, vurmalılar vazifelerini biraz da orgla yani suni ritmlerle paylaşır. bu kolaj sonraki albümlerde giderek suni ve de elektronik ritm ve aygıtların lehine bozulacaktır ve tatlıses, "bak bu sözlerin lafta kalırsa senin o tabi tabini yerim" noktasına gelecektir.

    güftesine gelince; his ve kavramlara tatlıses yaklaşımı'nın somut bir örneğidir. çiçek misali kırılan boyunlar, atılıp terk edilmeler, kavrulup savrulmalar ve de felek ile kaderin müntakim koalisyonu... hepsi bildik tatlıses imgeleri olarak gayet güzeldir ama işte açıklayamadğım bir şerh düşmek istiyorum yine de. çok daha epik bir güfte olabilirdi.

    özetle bu şarkı, bu üç arkadaşın aynı zamanda yakın dövüş tekniklerinde kadar iyi olduklarını göstermektedir zira şarkı dinleyene [hele bir de dinleyici şarkıdaki ruh haline ortaksa] tekme, tokat, yumruk şeklinde ve de allah yarattı demeyip girişmektedir.
39 entry daha
hesabın var mı? giriş yap