6 entry daha
  • güney afrika filmi. tanıma böyle başlanılmasının sebebi filmin güney afrika'ya dair bildiğimiz tüm ön bilgiler üzerine kurulmuş olmasıdır. afrika denilince insanoğlunun aklına 3 kavram gelir. açlık, aids, çeteler. film de bu üç eksen de geçmektedir. genel kavramlardan özel yaşam anılarına uzanan bir kara filmdir tsotsi. filmin ana karakteri tsotsi johannesburg'un arka sokaklarında yaşayan ve evinden yıllar önce kaçmış bir kimsesizdir. kendi arkadaşlarından kurduğu minik çetesi ile çeşitli hırsızlık ve gasp işleri yaparak yaşar. bir gün hayatını değiştiren bir olayın içinde bulur kendisini ve o günden sonra hayata, insan ilişkilerine, yaşadığı ortama bakışı tamamen değişir. afrikanın arka sokakları bu duyguları hisseden tsotsi ile bir anda mahallenizin arka sokaklarına dönüşür. yönetmen evrensel olguları yerel olaylarla anlatır ve siyah beyaz ayırmadan herkesin duygularını aynı suyla yıkar.

    filmin anlatım dilinde koşmak ve yürümek sembolik olarak light motif tadında anlatılır. filmin biraz daha derin okumasını yapacak olursak. bu aslında kaçmayı temsil etmektedir. tıpkı yıllar önce tsotsi'nin evinden koşarak kaçtığı, tıpkı afrika'da veya dünyanın herhangi bir arka sokağındaki o zor hayatlardan koşarak kaçamayan binlerce insan gibi...

    filmin yönetmeni ise güney afrikalı gavin hood'tur. yönetme ülkesinde hukuk eğitimi almış biridir. bu filmi ile 2006 yılında amerikan film akademisi tarafından * en iyi film oscarını almıştır.
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap