16131 entry daha
  • turkiyeden disari cikmamis ordan burdan duydugu sehir efsaneleri ile buraya gelip yalan yanlis bilgiler ile gercekten gitmek isteyenlerin moralini bozan zirakilsiz cahillerin doldurdugu basliktir.

    yazmayacaktim , yazmiyorum; fakat az yukarda birkac ustte bir zircahilin yazdiklarini gorunce dayanamadim yazmaya karar verdim.

    zirakillimiz multecilik, iltica uzerine bulbuller gibi sakimis , diyor ki "iltica ederseniz pasaportunuz olmaz turkiyeye bir daha ayak basamazsiniz" diye buyurmus.

    simdi sizlere iltica durumunda nasil pasaport sahibi olabilirsiniz ve iltica ettiginiz ulkeden nasil baska ulkeler seyehat edebilirsiniz onu anlatacagim:

    turkiyeden iltica edeceginiz ulkeye ,buna isvec diyelim, isvece iltica etmek niyetiyle dosyanizi hazirladiniz , vize aldiniz ve geldiniz.

    evet vize alarak da gelirsiniz, veya daglardan ,derelerden gecip pasaportsuz da isvece iltica edebilirsiniz.

    diyelim teyzeme gidecegim diye vize aldiniz ve gercekten teyzenize geldiniz.
    vizenizin bitis tarihinden 120 gun icinde iltica edebilirsiniz;121. gun iltica edemezsiniz.

    120 gun icinde iltica burosuna gittiniz ve o gun isvec ici dolasim belgenizi aldiniz ve surec basladi, o gun size soracaklar "kalacak yerin var mi"
    siz bakmayin burda "ayyy sefiller gibi multeci kampina gondercekler " diyenlere aldirmayin ve o iltca gunu buroya deyin ki "benim teyzem burda ben teyzemde kaliyorum" deyin, hicbir kaybiniz olmaz gene gunluk 14 euro paraniz baglanir ve hatta sevinirler, ohhh bir kisiye yer vermedik ,diye memnun olurlar.

    neyse uzatmayalim, belgeleriniz aldiniz surec basladi.teyzenizde kalmaya devam ediyorsunuz ,elinizde resmi belge var ve artik kacak degisiniz devlet korumasi altinda saglik gideri karsilanan ,gunluk parasi odenen ve kalacak yeri verilen bir kisisisiniz.
    ve diyelim,
    surec sonunda diyelim dosyaniz kabul edildi;

    size o gun o dakika ,herkese verilen 10 yillik oturum ve calisma karti verilir.
    hani aynisi gurbetci teyzenizde de var ,tum eu da ayni oturum karti artik sizde de vardir, uzerinde bu "multecidir,ilticacidir" diye bir ibare bir isaret yoktur, siz soylemezseniz ne calisma patronunuz ne cocugunuzun okul muduru ve hatta turkiye makamlari bunu bilemezler, yani bunu isvec turkiyeye bildirmez ,su sahis multeci demez ama der ki" turkiye den bize bu yil 30 kisi muracaat etti ,su kadarini kabul ettik vs vs "boyle der, isim verilmez.

    ve daha sonra size pasaport verilir, cok sasirirsiniz sok olursunuz , cunku size isvec devleti kendi vatandaslarina verdigi pasaportun aynisini verir.
    uzerinde isvec cumhuriyeti yazan , elinizde tuttugunuzda havaalaninda "aaa bu isvec pasaportu tasiyor" denilen ayni havali isvec pasaportu yani tipki oz vatandasina verdigi 10 yillik isvec pasaportunu verir size.

    ici disi aynidir. fekkat en arkada bir hologram ve bunun altinda ingilizce olarak "turkiye haric" yazar.

    yani o pasaportla dunyayi gezer dolasirsin sadece turkiyeye giremezsin.

    simdi , turkiye ye nasil girersin? onun da yollari var:

    bizim sonsuz zeki turk akli buna da cozum bulmus;

    cok ozledin ,illa turkiyeye gidecem diyosun:

    bunun icin ilk basvurunu yaparken ,iltica burosu senden akillilik yapip, bunu bildikleri icin o gun basvuru aninda pasaportunu ve turk kimlik kartini isteyecek.

    eger vize ile yani resmi yolla geldiysen pasaportu mecbur vereceksin, ama nufus cuzdanini vermeyeceksin, yok almadim ,diyeceksin ve nufus cuzdanin sende kalacak, verme, korkma,sen iltica ediyorsun bir tek belge ve hatta pasport bile vermek zorunda degilsin..

    simdi donelim turkiyeye giris konusuna;

    cebinde isvec pasaportu ,elinde turk nufus cuzdani var,

    turkiyeye sadece kimlik ile girilen bir ulkeye ornegin kibrisa ,azerbeyacan isvec pasaportuyla giriyorsun, sonrasi nufus cuzdani ile halloluyor.

    ama sen boyle illegal bir yolla degil de ,resmi olarak da turkiyeye pasaportla da girersin; o da soyle ;

    iltica basvurun kabul oldu, calisiyorsun, resmi oturumun iznin var.

    derhal sosyal statu degistirme basvurusu yapiyorusn ve bu da 6 ayda sonuclaniyor.

    yani diyorsun ki ben artik iltica statusu istemiyorum burda resmi calsiyorum is kontratim var ben statu degistirecem yani ayni gurbetci teyzenlerin statusune gececem diyrosun ve 6 ay sonra turk pasaportunu tekrar alip teyzenle beraber turkiyeye geliyorsun.

    statu degistirmeden elindeki isvec pasaportuyla dunyanin heryerine aynen isvec vatandasi gibi gidersin , velhasil sakin turkiyeye gireyim deme,
    girersen ne olur?

    o pasaportla isvecten cikarsin, pasaport kontrolunde elindeki pasaporttan kontrol polisi "aaa salak bu cikiyor ohh ne guzel kurtulduk bir kisiden nasilsa geri gelemeyeck"deyip cikis damgasini basar.

    turkiye ye girersin; turk polis kontrolunde , pasaport polisi her vatandasa yaptigi gibi ekranda bakar ,eger senin hakkinda turkiye de acilmis bir dava yok ise, yani sen aranan bir sahis degilsen, o da " aaa dondu bu ulkesine iltica etmis ama bak dondus yapti"der basar giris damgasini.
    girdin ya simdi o isvec pasaportunu cope at, cunku o pasaportla turkiyeye girdigin icin o pasaport cop oldu, turkiyeden bile cikamazsin,git turk pasaportu al.

    simdi anladiniz mi, iltica ederseniz nasil turkiye ye geri donersinzi bu kadar basit.

    siz aldirmayin o zirakillilara kendileri o cesareti gosteremedikleri icin sen cesaret gosterip ,kalitenden oturu gidebildigin icin vs kiskaniyor ve size b.k atiyor.

    iltica edip de oz isvecliden,kanadalidan almandan bir gram asagida yasayan , aaa bak bu ilticaci,denilen bir tek sahis gormedim.
    isvec te oz isvecli nasil yasiyorsa turk ilticaci o sekilde yasiyor.

    neyse umarim iyi niyetlilere bir faydam dokunur ,kolay gelsin.

    not:lutfen aaa nerden biliyorsun,sen iltica mi ettin ,hangi ulkedesin gibi gibi, size cevabi hic yaramayacak sorular sormayin.
    sunu akil edin: herhangi bir konu hakkinda detay bilmenin iki yolu vardir:

    ya gercekten yasamissindir ,basina gelmistir, ornegin hastasindir,tedavi olursun evet hastaligi bilirsin,
    veya o hastalarla ilgili bir gorevin vardir, doktorsundur,hemsiresindir vs vs ,

    boyle dusunun e mi?
6561 entry daha
hesabın var mı? giriş yap