28 entry daha
  • allah, karanlıklardan aydınlığa çıkalım diye "bize" salat ettiğini söylüyor 33/43'te. allah, ayetlerini göndererek (57/9) salat ediyor (bağlantı kuruyor, yöneliyor, ilgileniyor vs nasıl çevirirseniz çevirin). allah, bize ayetlerini nasıl gönderiyor? elçisine vahiy göndererek salat ediyor (bağlantı kuruyor) (33/56) ve diyor ki nebiye tam bir teslimiyetle salat edin yani vahyi öğrenerek bağlantı kurun. bunu ilk muhataplara söylüyor, onlar nebiyle yaşadı.

    tehlikeli ortamlarda vahyi nisa 102'de anlatıldığı gibi birbirlerini koruyarak öğreniyorlar. örneğin enfal 66 ayeti savaş öncesi gelmiştir ve savaş öncesindeki durumlarını anlatır. vahyi öğrenen secde ediyor, kuran okunduğunda çene üzerine secde edildiğine dair ayetler var (17/107), nisa 102'dekiler yere kapaklanmıyor vahyin allahtan olduğunu karşı çıkmadan, muhalefet etmeden kabul ediyorlar. kuran okunduğunda çene üstü yere kapaklanılmaz, secdenin fiziksel bir anlamı yoktur, aksi halde inşikak 20-22'ye göre kafir olurdunuz: onların nesi var ki inanmıyorlar? kendilerine kur’an okunduğu zaman secde etmiyorlar. aksine, gerçeği yalanlayan nankörler, yalanlıyorlar.

    mekkeli müşrikler de salat ediyor ama onların salatı bir ritüelden ibaret ve allah onları kınıyor 8/35'te. maun suresi salatlarında yanılanları anlatıyor. yanlış bir salat algısı olduğu için salatın ikame edilmesi yani düzeltilmesi ve ayağa kaldırılması isteniyor. salat, vahyi öğrenerek ikame edilir, eğilip bükülerek değil.

    olay tamamen vahiyle ilgili, adem'den bu yana olan şey vahiy... allah vahiy yolluyor, insanlar bu vahye eklemeler yaparak şirk katıyor, ritüele çevirip sorumluluğunu yerine getirdiğini düşünüyor. allah ise şirki asla affetmeyeceğini ve iman edenlerin çoğunun şirk kattığını söylüyor 12/106'da.

    daha salat bile diyemeyenlerden şirk konusunu duyamazsınız... salat yerine namaz, tesbih yerine namaz, hamd, salli, zikir yerine namaz, salatı ikame etmek kesinlikle namaz zaten! rüku yerine bile namaz yazan var... yedirebildikleri her kavramı ritüel diye yedirecekler. muhammed bile bunları ancak bir süre durdurabildi ama bedelini torunları ödedi.
    allah karanlıklardan aydınlığa çıkalım diye gönderdiği vahyin öğrenilmesi, yayılması hakkında hiç konuşmadı mı? kuran okunuyor mu?
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap