1413 entry daha
  • ust edit:mart ayinda is yerimi degistirdim. 3 aydir yeni sirketimde calisiyorum ve en ufak bir okuzluk gormedim. is ahlaki ve yuku olarak da cok mutluyum. umarim herhangi bir sikinti cikmaz da uzunca yillar calisirim. benim avustralya'ya uyum saglamam, iyi bir is yeri bulmam tam 4 senemi aldi. umarim yeni gelenler icin kisa olur. sans iste, kimi gocmen kolayca iyi bir is yeri bulabiliyor(ornekleri var), kimi gocmen icin de local experience boku yuzunden kariyerini kurtarmasi yillari bulabiliyor.

    -

    turkiye'de 8 sene calistim. ben turkiye'deki beyaz yakalilara koyun, yalaka, icten pazarlikli derken avustralya'da calistigim 3 sene icinde buradaki beyaz yakalilarinin turkiye'yi arattigini gordum.

    insaat muhendisiyim, 3 senede 3 firma degistirdim. bazen paranoya yapiyorum acaba bende mi bir sorun var diye...

    ilk firmamda iranlilarin sayisi baskindi. kendi alanim degildi. local experience boku icin calismaya basladik. heriflerdeki yalakalik, icten pazarligi hayatim boyunca hicbir yerde gormedim. ayrica defalarca uyarmama ragmen teknik konulari farsca konusuyorlardi.(zelzele, zelzele, zelzele) dolayisiyla benim de hicbir seyden haberim olmuyordu. patrona soyledim, uyardi devam ettiler. en son disaridan is gelisimi icin bir egitim aldik da o firsatla hepsini rezil ettim, sonra bir kez olsun agizlarindan farsca kelime duymadim.

    ikinci firmam dunyaca unlu bir sirket. profil olarak avustralyali ve hollandali agirlikliydi. is ahlaki, yuku olarak calistigim en iyi sirketti. onlar da corona krizi basladiginda; irkcilik yapip, probation periodtaki tum gocmenlerin isine ''ekonomik nedenlerden oturu'' diyerek son verdiler. probation periodtaki avustralyalilar islerine devam ettiler.

    ucuncu firmam da kurumsal bir firma ve 2000 calisani var. ise girince bana mobbing hakkinda onlarca madde okuttular, egitim verdiler. ben de ''vay bee herifler bu konuda gayet disiplinli, helal olsun'' demistim. isin icine girince ya patronlarin mudurlerin davranislarindan haberleri yok ya da yaptiklarina gozlerini kapatiyorlar. mudur her turlu kabaligi, mobbingi yapmakta ozgur. iranli drafter arkadas ''kimse bu mudure ses cikarmadi, tepki gostermedi ve 1 sene icinde 10 insaat muhendisi/teknik ressam bu dallama mudurun yuzunden ya kovuldu ya da istifa etti'' dedi. ben bir baskaldiri yaptim ama curmum yetmiyor, cok yeniyim. firsat kolluyorum birkac kisi birlesebilirsek; en azindan bu dallama mudurun canini saglam sikabiliriz. aksi takdirde ben de 11. olurum gibime geliyor.

    avustralya'da hintliler, cinliler, lubnanlilar kendi aglarini kurmuslar ve birbirlerini de destekliyor. bizim turklerin ise bir bok yaptigi yok.

    karsilastigim en garip olay ise; 2. firmamda calisirken kocaeli universitesi insaat muhendisligi mezunu bir gencin cvsini onume koydular ve sordular. ben de en azindan arkadasim olur, takiliriz, birbirimizi destekleriz diyerek mudure ''neden olmasin, caliskan birisine benziyor hem bana da arkadas olur vs vs'' diyerek onay verdim. adam sirkete basladi, ilk gun klasik, herkesle teker teker tanistiriyorlar. sira bana geldi ve bana adini soyledi.
    ben de ona ''ben de turkum'' dedim.
    bana ''ben turk degilim ermeniyim, turkce konusmayi da bilmiyorum''. dedi.
    6 ay yuzume bakarak yalan bir sekilde calisiti. corona patlayinca onu da isten cikardilar tabii.. ayrica kocaeli universitesi'nde ermenice muhendislik egitimi mi var ve benim mi haberim yok? neyse.. cok uzattim.

    tanim:is sartlarinda hala sanssiz oldugumu dusundugum ulke..
418 entry daha
hesabın var mı? giriş yap