1 entry daha
  • 6 senelik olan ve bitirince tip doktoru ünvani kazanilan egitim.. tamamen müfredatinin gerzekler tarafindan yapildigina inanmaktayim ben.. zira bir sürü latince terim var bu egitimde.. kol kemiklerini saydiklarinda dahi bir sik anlamiyoruz biz insanlar..

    phalanges
    metacarpas
    carpas
    radius
    ulna..

    bunlar latince isimleri. ve cocuklar bu kemikleri bu isimlerle ezberlemek zorundalar.. ama latince biliyorsaniz eger bunlarin aslinda anlamli kelimeler olduklarini, mesela radius un "cubuk" oldugunu bilirsiniz.. ama latince bilen yok kodumun dünyasinda vatikan halkindan baska (ki 300 kisi falan) ama inatla devam ediliyor bu ezber.. bir tip ogrencisi egitimi boyunca yaklasik 5000 tane latince terimi ezberlemesi gerekiyor. bildiginiz vucut isisinin yükselmesine bile pyrexia demeleri bekleniyor..

    sanki boyle bir anlasma varmis da o hüküm sürüyormus gibi.. kutsal kitapta falan yazili "tip terimleri ilk bulunduklari hal nasilsa oyle devam ettirilmeliler" diye costurulmus "hipokrata saygimizdan terimlerde modernizasyona gidemiyoruz cok ama cok üzgünüz" diye de resmi aciklama yapmis olabilir dünya saglik örgütü bilemiyorum.. biz borclar hukukunun "dili cok agir osmanlica bu degistirilsin" seklindeki elestirilere maruz kalmasini anlayisla karsilarken tip doktorlari 2000 senedir latince konusmaya calisiyorlar..

    çok tasakli geliyor olabilir gerci yaslilar için.. şöyle mutluluklar olusabiliyor sanirim:

    -hastamiz komastoza girdi..
    +yani?
    -coma dersem anlicaksiniz sanki..

    bir de herkesin burnunu sokmamasi icin olusturulmus olabilir boyle bir latince dil.. zira latinceyi söktün mü tip hakkindaki herseyi iki okuma ile ogrenebilirsin, biraz zekiysen.. ama işte "nefronlarinizda sorun var" diyen doktora cit cikartamiyorsun.. oysa "bobreklerin yaglanmis hafiz" dediinde hikaye üzücü bir sekle bürünebilir..

    veyahut global bir dil olusturulmaya calisilmis olabilir.. yani irandaki bi doktor kanadadaki bir doktora farsca anlatamaz kalbinin agridigini ama "cardial olarak bi garip oldum doktor" bu baglamda da makul karsilayabilirim durumu..

    ama yazik suncacik cocuklara.. dünya saglik kurulusu bişi yapmali, modernize etmeli artik bu tip egitimini..
38 entry daha
hesabın var mı? giriş yap