52 entry daha
  • sembolizmin türk edebiyatındaki öncülerindendir. "o belde" şiirinde geçen ünlü "melali anlamayan nesle aşina değiliz" dizesi ile servet-i fünun ve fecri ati edebiyatını tek bir dize ile özetlemeyi başarabilmiştir. sembolizm akımının gereği şiirde anlam kapalılığını savunur. karanlıkların adamı olarak bilinir. şiirlerinde en çok kullandığı imajlar: sarı ve kızıl renkler, sararan sular, yanan sular, akşam, kamış, vs. dir. güneşin batışındaki ve doğuşundaki kızıllık şiirlerinde geçmiştir. gün yüzüne fazla çıkmaz. gecelerin insanıdır.

    en önemli eserlerinden sayılan "o belde" ile şair gerçek dünyadan uzaklaşıp kendisini kendi kurduğu bir hayal dünyasına götürmektedir. o belde'de haşim gerçek dünyadan ayrı ideal bir dünya düşlemektedir. bu hayal ürünü beldede kadınların gerçektekinin aksine, ne kadar masum, ince, huzur veren yaratıklar olduğunu vurgulamaktadır. bu düşüncesi annesini çok küçük yaşta kaybetmesinden de geldiği bilinmektedir. şairin "o belde" ile anlattığı ideal ülkesi, çocukluğunda yaşadığı anıların idealize edilmiş şeklidir.

    şiirlerinde karamsar bir hava hakimdir. ahmet haşimin annesine duyduğu sevgi çok büyüktür ve küçük yaşta annesini kaybetmesi onu bu karamsarlığa iten en büyük etkendir. şiirlerinde edebiyat-ı cedide (servet-i fünun) edebiyatında görülen uzak ve bilinmeyen ülkelere gitme, yaşanan hayattan uzaklaşma görülür.

    en çok bilinen şiiri "merdiven" adlı şiirdir.
257 entry daha
hesabın var mı? giriş yap