80 entry daha
  • antakya mutfağı, dünyanın en güzel, en lezzetli ve en klas mutfağıdır.

    bazı arkadaşlarca iddia edildiği gibi ismi hatay mutfağı değildir. zira antakya mutfağı'nın özelliği levant bölgesinin, yani doğu akdeniz'in ve devamı niteliğinde olan bazı arap vb. ülkelerin bir kısmını kapsayan bölgeden yemek vb. kültürü barındırmasıyla alakalıdır. hal böyleyken antakya ile neredeyse hiçbir bağı olmayan ve hatta şehre çok sonraları bağlanan erzin, dörtyol, payas gibi yerler bu mutfağa dahil değildir. sırf kağıt üzerinde yazıyor diye bütün şehir bu mutfağa bağlı olacak diye bir şey yok. kısacası ismi hatay mutfağı değil antakya mutfağıdır.

    antakya mutfağı derken de kastedilen merkez ilçe antakya ile birlikte zaten normalde antakya olan ama siyasiler tarafından ayrılarak ayrı bir ilçe yapılan ve yine merkez ilçe konumunda olan defne bölgesinin yanı sıra samandağ ve kısmen de olsa yayladağı, altınözü ve reyhanlı'yı kapsayan ilçelerdir bunlar.

    ayrıca şirin ilçelerimizden ikisi olan iskenderun ve arsuz da bu mutfağın içine girmektedir zira burada halihazırda hatırı sayılır bir arap nüfusu olmakla birlikte, hatay cumhuriyeti ve öncesi dönemde de levant kültürünün çokça yer aldığı ve hüküm sürdüğü iki ilçedir.

    kısacası antakya mutfağı derken;

    antakya (%100)
    defne (%100)
    samandağ (%100)
    arsuz (%100)
    iskenderun (%90)
    altınözü (%70)
    yayladağı (%70)
    reyhanlı (%70)

    oranında bu ilçeler gelmelidir akla. geriye kalan diğer ilçelerde de irili ufaklı etkileşimden ötürü benzer yemekler vs. vardır ama onların antakya mutfağını temsil ettiklerini söyleyemeyiz.

    isim karmaşasını hallettiğimize göre antakya mutfağına laf edenlere gelsin sıra.*

    neyse çok uzatmayacağım, doğru dürüst yemeği olmayan, sadece balık, hamur işi, kokusu çıkan keçi/koyun eti, somun ekmekte döner vb. şeyler yiyip gelip antakya mutfağı'na laf eden kişilere bir şey söylemeyeceğim. tanrı zaten cezalarını vermiş.*

    not: iskenderunlular yine ne saçmalamış böyle bu başlıkta ya hahahahaha. valla görünce kahkaha attık. neyse.*

    edit: yazmayacaktım da dayanamadım. yemin ederim iskenderunluların yazacağını tahmin etmiştim. o kadar tanıyorumki sizi. saçmaladığımı ve kompleksle baktığımı iddia eden iskenderunlular çok komiksiniz. entry'mde iskenderun'a karşı en ufak bir eleştiri veya yerme durumu yok hemen koşup kompleks falan diyorsunuz. acaba kim komleksli oluyor bu durumda?

    ayrıca benim entry'den önce yazılan entrylere bakarsanız kimin saçmalığını net olarak görmüş olursunuz. antakya mutfağı başlığında antakya'da yazın kimse kalmaz (kaynak malum yerleri), iskenderun'da demir çelik var. arsuz'a (8 ay in cin top oynar orada sadece yazın çekilir bir yerdir) resmen miami falan filan demişler ama konumuz mutfak. kompleksi olanlar kendini il zanneden ve yemek başlığında fabrikadan vs. bahseden sizlersiniz. şöyle de bir sorunsalımız var; (bkz: iskenderunluların neden böyle olması)

    iyi niyetle yaklaşıp iskenderun'a %90 vermiştim ama doğrusunu söylemek gerekirse ancak %70'e tekabül ederler. aynen kardeşim petek pastanesi olmasa künefe silinecek dünyadan. en iyi bira da teysir'de zaten. antakya'daki bira biraz acı oluyor ahahaha.

    ha bu arada davet ettiğin misafirlerinin damak tadı bozuksa bizim yapacak hiçbir şeyimiz yok.*

    iskenderun mutfağı diye bir şey de yok ama üzülmeyin sizin demir çelik fabrikanız ve petek pastaneniz var. hahahaha.

    edit 2: felaket derecede bir cahillik var ülkede. yazdığını okuyamayan, okuyorsa eğer onu anlayamayan tiplere aynı havayı soluyoruz. iskenderun %90 oranında antakya mutfağı'na dahildir yazmışım diye kompleksliler gelmiş bizi niye ayırıyorsun yazmış. lan %90 dedik daha ne diyelim? %100 yazmadığım için mi ayırmış oluyorum? allah akıl fikir versin.

    diğerleri de dörtyol'u niye yazmadın demişler. tekrar ediyorum antakya mutfağı kesin olarak levant bölgesinin mutfağıdır. burada beni eleştirenler levent kim acaba? diye düşünmedilerse ben de bir şey bilmiyorum. levant bölgesini hayatında ilk defa duyanlar antakya mutfağıtürk mutfağı sanıyorlar hahahaha. üstüne bir de bana akıl vermeye kalkırıyorlar.

    bahsettiğim ilçeler tarihten bugüne kadar levant kültüründen bir şekilde ev sahipliği yapmışlardır. orada yazmadığım ilçeler için de az veya çok ortak kültürel etkileşimler olduğunu da yazdım zaten ama okuduğunu anlayamayan çok olduğu için şaşırmadım.

    dörtyol, payas ve erzin'in (ki çok sonra hatay'a bağlandı bu ilçeler eminim haberi bile yoktur bu eleştiri yapan tiplerin) antakya ile neredeyse hiç alakası yoktur. öğrenin artık bunu.

    antakya mutfağı ise kesinlikle türk mutfağı değildir. isterseniz çatlayın, isterseniz patlayın. antakya mutfağı doğu akdeniz, arap yani kısacası levant bölgesinin mutfağıdır. bunun ayırım yapmayla alakası yok. ütopik şeyler de yazmıyorum. gerçek ne ise onu yazıyorum. bu mutfağı belli bir ırka da lanse etmiyorum. yazdığım ilçeler'den yayladağı %95'i türkmen olan bir ilçedir, keza iskenderun'un da çoğu türkmendir. aynı şekilde antakya'nın da yarısından fazlası türkmendir. altınözü ve reyhanlı'da da hatırı sayılır türkmen nüfusu vardır. levant bölgesi içinde israil de var mesela. error verdiniz mi şimdi acaba?

    zaten bu bölge;

    -suriye
    -lübnan
    -filistin
    -israil
    -ürdün

    ülkelerinden oluşmaktadır. hatay'da ise antakya, defne, samandağ, arsuz, iskenderun, yayladağı, altınözü ve reyhanlı ilçelerini kapsamaktadır. elbette hatay'ın geri kalan ilçelerinde de etkileşim söz konusudur ama hepsi bu.

    öğrenin artık bunları.
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap