2 entry daha
  • bilgilendirme konusunda basarili olsa da cozum konusunda ayni basariyi gosteremeyen yapimdir.

    venus projectten bahsederken polis ve paranin olmadigi bir duzenden bahsediliyor. tum suclarin para sebebiyle islendigi tezinin kabulu ile ancak boyle bir sonuca varili ancak ekonomik kosullarin disinda da islenen bir cok sucu goz ardi ediyor bu durum. ya da bu konudaki cozumleri belirtilmemis. toplum duzeni icinde zihinsel farkliliklar haricinde bir insanin cinayet islemesi sadece ekonomik sebeplerle degil ayni zamanda ask-nefret iliskileri ile de olur. insanlar yasadigi surece para olsun olmasin karsi cinsle olan iliskilerde bu tur kirilma noktalarinin olmasi beklenir. bu baglamda minimal de olsa bir tur polis gucu gerekir. amcalari var olandan baska turlu tanimlansa da bu tur bir guc surekli olarak bulunmalidir.

    yapilan islerin topluma katki olarak gorulecegi bir mantiktan bahsediliyor, ve teknolojinin ana kaynak olarak kullanilmasindan. bahsi gecen teknolojilere sahibiz ancak bunlarin kullanima gecirilmesi icin buyuk altyapi calismalari gerekmekte. bu baglamda insanin hic bir sey yapmadan hayatini surdurmesinin cok sikici oldugundan yola cikarak bu islerde calisacak insanlarin her zaman var olacagini kabul edebiliriz ancak bu kisilerin bu islerde devamlilik saglamasini bekleyemeyiz. bu da islerin cok dusuk hizda yapilabilecegi anlamina gelmekte. robotlara bile yaptirilacak olsa bu robotlarin uretimi ve bakimi problemleri var. sahsen tren yolu projesinde calisyor olsam, karsiliksiz olarak, bir gun vazgecip film cevirmeye karar verirsem eger yerimi dolduracak bir insanin gelmesi ve ise devam etmesi cok hizli sekilde olmayabilir. kolelik ile saglanabilecek bir sisteme benziyor bu sebeple. bunun yani sira kar amacli olmasa da politik anlamda bir devlet degil ancak muhtelif organizasyonlar olmali ki bu tur isleri organize etsin. buyuk yapilanmlara olmadan bahsi gecen buyuk projelerin hayata gecirilmesi de zor gorunuyor.

    bundan baska robotlarin yapamayacagi hizmet sektoru ile ilgili isler her zaman olacaktir. bahsi gecen toplumda uzun vadede buyuk yasli nufus ortaya cikacak ve akabinde bu kisilerin bakimi sorunu da. tahminim yeterli sayida bakici ya da hemsire ya da sosyal gorevli bulmak bu durumda da oldukca zor olacaktir.

    bu tur ilk basta akla gelen belki cozumu olan ancak bahsedilmeyen sorunlardan baska her turlu sistemin bir muddet sonra -ki bu 1000 sene de olsa bir zaman olacaktir- yeni bir duzenlemeye- devrime ihtiyaci olacagidir. bunun yikici olmadan basarilabilecegi bir sistem gerekir. steril gibi gorunen boylesine bir toplumda bu huzur ortaminda cani sikilcak insanlar her zaman olacaktir. sonucta empoze edilmeye calisilan bir dusunce oldugu surece- ne kadar mantikli guzel iyi veya olumlu da olsa- buna karsi cikacak insanlar her zaman bulunacaktir.

    kisaca cok derine inmeden ozlem duyulan genclik anarsizminin guzel bir dilde sunulmasindan baska bir sey degil gibi gorunen bir sistem. evet para olmayan bir duzen kurulabilir. nitekim her insanin en temel ihtiyaclari oldukca basittir. yemek, icmek, barinmak ve uremek diye ozetleyebilirim. bu olgulari en genis haliyle dusunmek gerekiyor. bunlarin saglandigi bir toplumda insanlar mutlu olur. bir cok kaygidan uzaklasarak yasayabilirler. ancak bunu saglayabilecek sistemin venus projesi olabilmesi uzak bir ihtimal gibi gorunuyor bu mesafeden.
96 entry daha
hesabın var mı? giriş yap