30 entry daha
  • ideolojidir, yani devletin fabrika kurmaması gerektiğine dair ideolojik bir inanış vardır. bunu savunanlar ahlaki bir ilke gibi savunuyor, rasyonel bir sebep sunma gereği duymuyor genellikle. çünkü aksi sözümona komünizm oluyor otomatikman. komünizm neden kötü, o da belli değil, ahlaki bir açıklama yapılıyor yine. fabrika kuran devlet otoriter de olmak zorunda, falan. oysa böyle bir matematiksel veya fiziksel, ekonomik, sosyal bir zorunluluk, materyalist bir yasa falan yok. her şeyin bin tane belirleyeni var.
    ekolojik yıkım ve diğer insani krizler ilerledikçe "bırakınız yapsınlar" insanların tercih edeceği bir şey olmayabilir bir noktada. belirsizliğin yükseldiği bir zamanda piyasanın kaotik eline bırakılmış bir toplumsal yapı aksine otoriterliği seçmeye daha yakın olabilir. günümüzde bu görülüyor zaten, komünist olmayan otoriter yöneticiler seçiliyor ve ekonomiyi keyfi bir şekilde belirlemeleri, yönlendirmeleri, nüfusun birkısmını harcamakuğruna en azından seçmenlerinin karnını doyurmayı vaat etmeleri bekleniyor. en güzel örneği kendisini alttan alta dünya lideri olarak gösteren, enflasyona rağmen faizi düşüren, ekonomiden daha güçlü olduğunu göstermeye çalışan ve bu sayede şimdiye kadar oyunu korumuş olan erdoğan.
    devletin elindeki fabrikadan korkmayın, bu tür üretim daha işlevli, hatta demokratik bir planlama getirerek daha faydalı da olabilir. devletten daha zengin şirketlerin olmasından korkmak için daha çok sebebimiz var.
hesabın var mı? giriş yap