9 entry daha
  • ir elizabeth gaskell romani.
    guneyden gocmek zorunda kalan bir ailenin kuzeydeki hayat sartlarina ve ingilterede 1800 lerin ortalarinda yasanan sanayilesmenin getirdigi kultur degisimine alisimaya calismasini gaskell bu kitabinda is veren/isci/sendika problemlerini fabrika sahibinin gocen ailenin genc kizina onceleri karsiliksiz olan askini anlatirken araya serpistirerek anlatiyor.
    bbc 2004 yilinda gaskell'in romanini tv ye uyarlayarak kitabin tekrar okunmasini sagladi. margareth hale'i daniela denby-ashe oynarken, thorton'u richard armitage canlandirdi. ikisi de bu uyarlamada cok basarili.

    kitabin kahramani margereth'in kuzenine yazdigi mektupla bitiyor toplam dort episotdan olusan uyarlamanin birinci episodu. :

    “i wish i could tell you edith how lonely i am; how cold and harsh it is here. everywhere there is conflict and unkindness.
    i think god has forsaken this place.
    i believe i have seen hell.
    it’s white.
    it’s snow-white.”
    bu cumlelerin gectigi mektubu yazarken masanin ustunde uykuya dalmis olan margareth'in oldugu sahneyi cok guzel bir muzigin esliginde pamuk parcalarinin havada ucustugu fabrikada pamuk tozu icinde calisan iscileri gosteren sahneler takip ediyor. havada ucusan pamuk parcalarinin arasindan thorton fabrikanin bir ucundan obur ucuna yuruyen siluetiyle ilk episode bitiyor.

    "cehennemi gordugume inaniyorum, o beyaz, bembeyaz." diye biten sahneden etkilenmemek imkansiz.

    o sahneler youtube'dan "north and south episode 1 part 6" seklinde girildiginde bulunabilir.
34 entry daha
hesabın var mı? giriş yap