• küçükken izlediğimiz başrolünde patrick swayze ve adını hatırlıyamadığım meşur bi amcanın oynadığı çok güzel bi diziydi..konusu tabii ki amerikanın kuzey güney savaşı, köleler, kuzeyli patrick ve güneyli george'un arasındaki dostluk vs.di
  • (bkz: auden/2/3)
    he was my north, my south, my east and west,
    my working week and my sunday rest,
    my noon, my midnight, my talk, my song;
    i thought that love would last for ever: i was wrong.
  • elizabeth gaskell' ın 19. yy' ın ortalarında geçen romanı. ingiltere' nin sakin ve huzurlu güney kasabası helstone' dan, bir sanayi şehri olan milton' a taşınmak zorunda kalan, bu iki farklı yer ve temsil ettikleri değerler arasında uyum problemi yaşayan margaret hale' in yaşadıklarını konu alır. sanayi devriminin yol açtığı karmaşaya ve işçi sınıfının problemlerine değinir.
  • seksenlerde trt’de gosterilen mini dizi. fonda amerikan ic savasi ve bitmek bilmez kuzey-guney catismasi yer aliyordu. bu arada kahramanlarimiz madeline * ile orry * gizli bir ask yasarlardi, zira biri guneyli, digeri kuzeyliydi. elbette ki kotu adamlar da vardi. kolelere vahset uygulardi. david carradine’dan tiksinmemiz de o doneme rastlar.
  • cok acaip bir oyuncu kadrosu vardi soz konusu dizinin. robert mitchum, elizabeth taylor, olivia de havilland, kirstie alley, gene kelly, jean simmons, forest whitaker vesaire. oscar'in kirmizi halisindan yururcesine arz-i endam ederlerdi. hatta johnny cash'in bile adi geciyor kadroda. sanirim donemin (1985) en yuksek butceli televizyon produksiyonu north and south oldu. digerlerinden (dallas, flamingo yolu, sahin tepesi) birkac gomlek ustundu. ya da degildi, bilmiyorum belki sadece hislendigim icin boyle diyorumdur.
  • 80'li yılların sonuna ortasına ve sonuna doğru trt1'de pazar gece yayınlanan hastası olunası diziydi..... patrick swayze'yi tanıtmıştır türk toplumuna.... sonra zaten dirty dancing'le döneme damgasını vurmuştur türkiye'de.... abd iç savaşı'nda geçer hikaye...kirstie alley'i de ilk defa orda izlemiştir kanımca türk gençliği... cast çok sağlamdır ayrıca...
  • (bkz: north & south)
  • ir elizabeth gaskell romani.
    guneyden gocmek zorunda kalan bir ailenin kuzeydeki hayat sartlarina ve ingilterede 1800 lerin ortalarinda yasanan sanayilesmenin getirdigi kultur degisimine alisimaya calismasini gaskell bu kitabinda is veren/isci/sendika problemlerini fabrika sahibinin gocen ailenin genc kizina onceleri karsiliksiz olan askini anlatirken araya serpistirerek anlatiyor.
    bbc 2004 yilinda gaskell'in romanini tv ye uyarlayarak kitabin tekrar okunmasini sagladi. margareth hale'i daniela denby-ashe oynarken, thorton'u richard armitage canlandirdi. ikisi de bu uyarlamada cok basarili.

    kitabin kahramani margereth'in kuzenine yazdigi mektupla bitiyor toplam dort episotdan olusan uyarlamanin birinci episodu. :

    “i wish i could tell you edith how lonely i am; how cold and harsh it is here. everywhere there is conflict and unkindness.
    i think god has forsaken this place.
    i believe i have seen hell.
    it’s white.
    it’s snow-white.”
    bu cumlelerin gectigi mektubu yazarken masanin ustunde uykuya dalmis olan margareth'in oldugu sahneyi cok guzel bir muzigin esliginde pamuk parcalarinin havada ucustugu fabrikada pamuk tozu icinde calisan iscileri gosteren sahneler takip ediyor. havada ucusan pamuk parcalarinin arasindan thorton fabrikanin bir ucundan obur ucuna yuruyen siluetiyle ilk episode bitiyor.

    "cehennemi gordugume inaniyorum, o beyaz, bembeyaz." diye biten sahneden etkilenmemek imkansiz.

    o sahneler youtube'dan "north and south episode 1 part 6" seklinde girildiginde bulunabilir.
hesabın var mı? giriş yap