70 entry daha
  • filmde; herkesi çocuğun suçlu olmayabileceğine ikna etmeye çalışan ana karakter (8 numaralı jüri üyesi) ya da ne bileyim kanının son damlasına kadar savaş vermiş olan asabiyet abidesi karakter (3 numaralı jüri üyesi) gibi sivrilen tiplerden ziyade, benim en çok 7 numaralı jüri üyesi dikkatimi çekti. hani şu pazarlamacı, beyzbol maçına yetişmeye çalışan hayatı goygoy pezevenk var ya.

    harbiden çok taşak herif lan. hani o sıkıntıya gelememesi, kendini goygoya dalgaya vermiş gibi görünse de aslında hakikaten asabi bi tip olması, onu bunu siklemeden kendine has nefis bi özgüvenle ortamda takılması, birisi terso yaptığı zaman (o heybetli işçi jüri üyesi dahil) zerre tırsma emaresi göstermemesi, sorumsuzluğu ve sair... çok enteresan bi karakter, belki de kendime benzettiğim için bu kadar ilgimi çekmiştir.

    komik, esprili adamdır da harbiden. ne bileyim o kadar espriden aklımda bi şey kaldı misal, elemanlardan biri mendiline zarıııl zarıl sümkürünce, "tamam, kornan çalışıyor. şimdi de farları dene" deyincı, anam sen beni bi gülme al. durduramıyorlar. ben böyle zangır zangır gülende içerden peder fışkırdı odaya "noluyo ulan eşşoğlueşşeğin evladı?" diyerek, gülmekten "hıhıkorna.. korna.. hıhahkorna..." diye diye anlatamadık, herif kornayı porno anladı, evde birtakım sabah dayakları... neyse abi anlatınca bi sike benzemedi hakikaten de, izlerken güldümdü lan, atmosfere kaptırdık demek ki. hatta "lan sümküren neyi olursa bu repliği yapıştırmak icap eder dost meclislerinde" deyu aklımdan da geçirmedim değil. sonra vazgeçtim. bazı şeyler ingilizce güzel abi, şunu deyip de taşak geçecekken yüzyıllık taşak malzemesi vermek de var. adamı sikiverirler korna morna ne diyon diye. şş bahele dinliyon mu, adamı oracıkta sikizleyiverirler.

    bir de dikkatimi çekti, bu karakteri oynayan jack warden'ın bazı hareketleri bana robert de niro'nun bazı kendine özgü jestlerini mimiklerini hatırlattı. yani demem o ki, elbette robert de niro en baba aktörlerden, benim de favorilerimden lakin bir etkilenme olmuş olabilir, çok normal. netice itibariyle filmin çekildiği sıra robert de niro 14 yaşında, marilyn monroe filmleri izleyerek babafingoyu sıvazlayan ergen bi it. hani robert de niro'ya özgü bi trip vardır, zerre konuşmadan iki eliyle yanındakini gösterir ve o iki el de "aha adam söylüyo, adam her şeyi açık net açıklıyo, ben daha üstüne ne deyim, herif noktayı koydu amına koyim. ben iki saattir anlatıyom bana güvenmiyon, al bu da aynısını söylüyo. ikiye bir. hadi hassiktir git şimdi" ifadesini aktarır izleyiciye adeta. ulan herifin hareketi yarım saniye sürmüyo, anlatıcaz diye paragraf yazdık, üstelik anlatamadık da. vallaha anlatamadık. anladıysan şeyap lan. ne yap? ne biliyim. seks.

    son tahlilde, on numara film abiko. ha beni alsalar jüri diye, filmin başında görüken o zavallı piçoz için "lan oğlum görmediniz mi sıfadını garibanın, bu adam neyi öldüremez. not guilty!" deyip, 8 numaralı jüri üyesinin (henry fonda) tek başına cümle jüri üyesini karşısına alma karizmasını, senaryoyu, ambiyansı, filmin çekilme sebebini sikip atardım o ayrı. dahi anlamındaki o ayrı. bunlara dikkat edelim.
1252 entry daha
hesabın var mı? giriş yap