21 entry daha
  • gelmiş geçmiş en etkileyici korku filmi! çünkü seyredeceğiniz katliamın tamamı malesef gerçek.

    izledikten sonra insanoğlundan, ne kadar aşağılık konumlara düşebileceğini gördüğünüz için tiksinebilirsiniz ya da öz yaşamınızda köklü bir değişime gidip eti bırakabilir, deri ve kürk almaktan vazgeçebilirsiniz. zira bunların hiçbiri o eziyet dolu cinayetlere değecek kadar hayati değildir 21.yy insan yaşamında.

    hayvan endüstrisine karşı protest bir duruş sergileyebilmek için önce algılarınızı gözden geçirmelisiniz: onları -özellikle de memeli ve kuşları- bilimsel gerçekler ışığında hissetme/acı eşiği insanla eş, çocuk gibi şiddetle üzülebilen korkabilen, anne ise yavrusuna neler yapıldığını dikkatle izleyen ve 3 yaşındaki bebekler kadar zeki canlılar olarak kabul edecek kadar bilgi sahibi misiniz? yoksa faşizm ışığında onlara "nasılsa asla hayvan olmayacagız, hayvanlar bizim kadar zeki değilse katli vacip" gibi varsayımlarla onları canlı canlı yüzülmeye, başlarına sivri sopalarla vurularak öldürülmeye, canlıyken kancalara asılıp öğütme makinelerine sokulmaya, eğlence için elektrik şokları verilmeye mahkum yaratıklar olarak mı görüyorsunuz?

    işte bu filmin en önemli farkı da bu: eski hayvan hakları videoları gibi bağıra çağıra, seyirciyi suçlayarak farkındalık uyandırmıyor; onun yerine görsel belgelerin yeterince tokat etkisinde olduğunu sezmiş, metinde ise insanın bu yaklaşımının zamanında zencilere ve kadınlara bakışıyla aynı olduğunu üniversite tezi tadında irdeliyor.

    mutlaka seyredin, seyrettirin. gerçi asıl seyretmesi gereken kitlenin -mesela her sene üç deri çizme beş deri çanta alan bir kadının- bu yapımın beş dakikasına bile dayanabileceğini sanmıyorum; ama gerçek böyle bir şey ve görmek istemeyince, düşünmemeye çalıştıkça yön değiştirmiyor. hayvan sevgisinin hala sadece eve kedi köpek almak olarak algılandığı ortalama insan için bu filmin her dakikasını seyretmek, elbette aşırı doz; ama bu belgesel hayvanlara ne gözle baktığımızı, ne çileler çektirdiğimizi beş ana klasörde, sakince (görüntüler yeterince agresif zaten) ele alan bütünsel bir iş. gizlenen endüstriyel gerçekleri açığa çıkarması bağlamında da sistematik bir ifşa başarısı.

    gelecekte hayvan haklarının giderek daha fazla tanınacağı tarihin akışına, insanoğlunun 2000 'lerdeki faşizm modeli olarak geçecek bir utanç göstergesi aynı zamanda.

    utanmak serbest ama nolur artık göz yummak yok!
164 entry daha
hesabın var mı? giriş yap