6 entry daha
  • çok fazlı uyku sistemi, da vinci uykusu olarakta bilinmektedir*

    bu sistem uberman, everyman, dymaxion olmak üzere üçe ayrılır. hatta üçe ayrılmaz daha bir sürü sistem var ama en çok bilinenleri bu.

    sistemin nasıl işlediğini anlatayım. şimdi, bir insan 8 saatlik bir uykuda 1.5 saat rem uykusu alır. kalan saatlerde dandik nrem uykusu alıyoruz işte. rem uykusunu alamayan bir insan yaşayamaz. çok fazlı uykunun amacı 10-25 dakikalık ufak uykularla* sadece rem uykusunu yaşamaktır. nrem uykusunu sallayın bi boka yarıyor olabilir ama yıllarca öyle yaşayan bilim adamları ve sanatçılar`:sanatçı derken şarkıcı değil akıllı arkadaşların dikkatine` var.

    örneğin uberman'da 20 dakikalık uykular alınır. bu uykular 4 saatte bir olmak üzere günde 6 kere alınır. günde 120 dakika uyunmuş olur. 120 dakikalık rem uykusu almış olursunuz. aslında o kadar almazsınız yine 90 falan alırsınız da karıştırmayın orasını. hatta en iyisi 15 dakika uyumak çünkü 20 dakikadan fazlası sizi daha yorgun yapabilir. hani bi his vardır saat akşam 5 falandır bir uzanayım dersiniz uyanırsınız 10'da sersemlemiş bir şekilde. sonra güzel geçmez gününüz paso oturup televizyon izlersiniz*. onun için yani. fakat adaptasyon süresince 120 dakika iyi gider yine.

    normal insan: http://upload.wikimedia.org/…ns/8/8e/monophasic.png
    uberman: http://upload.wikimedia.org/…mmons/6/61/uberman.png

    demek istediğimi bu resimlerle anlamışsınızdır herhalde. şimdi biz 20 dakikalık ufak uykular aldığımız için beyin diyor ki "ulan bu herif rahat rahat uyutmuyo beni. ben en iyisi nrem uykusunu atliyim de direk rem uykusunu almaya çalışayım" diyor. böylece siz sadece rem uykusunu almış oluyorsunuz. fakat çok fazlı uyku sistemine adapte olma süreci çok sancılıdır. ben 5'te yatıp fazladan 2 saat uyuyup 7:20'de kalktığımı biliyorum. arkadaşınızla konuşurken uyuya kalabilirsiniz. millet sizi 'delinin teki' olarak tanıyabilir. çok sosyal bir insansanız kalkışmayın. zaten sosyal biriyseniz ne işiniz var burada?

    bu konuda blog yazan çok insan var. ingilizce biliyorsanız onların deneyimlerini okuyun. ingilizce bilmiyorsanız işiniz zor türkçe bir yazı zor bulursunuz bu konuda. http://jorel314.wordpress.com/…polyphasic-sleeping/

    bende bi blog açmıştım ingilizce bu konu hakkında. sosyal durumlar yüzünden yattı o iş. yoksa yorgun değildim daha iyi hissediyordum hatta.
40 entry daha
hesabın var mı? giriş yap