15 entry daha
  • türkiye'de bilhassa köylerde oldukça yaygın olduğuna hatta insan ölümlerine neden olduğuna inandığım ancak örtbas edilen ya da cehaletten dolayı teşhis edilemeyip istatistiklere tam olarak yansıtılamayan hastalık.
    peynir üreten bir firma olarak laboratuarımızda yaptığımız çiğ sütle ilgili deneylerde tesadüfi olarak rastladığımız ve hastalıklı hayvanın sahibini bulmak ve onu korumak için satın aldığımız çiğ sütleri köylere göre ayırıp köy bazında yaptığımız deneylerde 7 köyden ikisinin pozitif,birinin şüpheli ve diğer 4'ünün de negatif çıkması üzerine hümanist duygularla şahısları bulmayı bir kenara bırakıp durumu hemen tarım bakanlığı'na bildirdiğimiz hastalık.

    brucella,insanlarda ağrılı grip belirtileriyle başlar. en çok etkilenen eklemler kalça, diz ve dirseklerdir. bazı hastalarda klinik olarak ürogenital semptomlar belirgindir.ayrıca mide-barsak(kanlı ishal,ileri aşamalarda kontrolsüz kanlı dışkı,akabinde sadece kanama), akciğerler, kan yapan organlar, cilt ve nadiren de kalp-damar sistemi ve beyin (menenjit) etkilenir.

    belirtileri ilk başta grip benzeri belirtiler olduğu için teşhis konulması güçtür ve hasta bu şikayetleri grip belirtileri olarak düşünüp doktora başvurmakta geciktiğinde tedavi daha da güçleşir.hastalık, çok yoğun antibiyotik tedavisi gerektirir zira antibiyotiğe dayanıklıdır ve birden fazla antibiyotiğin haftalarca uygulanması sözkonusu olabilir.tedaviye zamanında başlanmazsa hastalık, ölümle de sonlanabilir.
    brucella insanlara daha ziyade çiğ süt ve ürünleriyle bulaşır.et ile bulaşma ihtimali et, genellikle pişirilerek tüketilen bir ürün olduğundan zayıftır.diğer bir bulaşma yolu ise açık yara ve deri üzerine doğrudan temastır.hayvan gübresi ile bulaşan ve pişirilmeden tüketilen (salata malzemesi ve benzeri)sebzeler de hastalık kaynağı olabilir.solunum yolu ile zayıf da olsa bulaş ihtimali vardır
    insandan insana bulaş ise çok az bildirilmiştir.

    brucella'dan korunmak için alınabilecek kişisel tedbirler:
    -köylü pazarlarından yoğurt ve peynir satın alınmamalıdır.brucella pastörize edilmeden yapılmış bir peynirde 2 aydan fazla yaşayabilir.yaşam süresi tuz konsantrasyonun derecesiyle de ilintilidir.tuz oranı arttıkça mikroorganizma ömrü kısalır.keza ph'ın düşmesi ile de mikrorganizma ölümleri artar
    -dondurmasını kendi üreten pastaneler de riskli olabilir;zira pastörize edilmemiş bir sütten yapılan dondurmadaki brucella 0 derecede 2,5 yıla kadar yaşayabilir.
    -eğer çiğ süt satın alınmışsa kaynatılmadan tüketilmemelidir
    -hayvanların karaciğer, dalak gibi organları brucella açısından daha risklidir.bu tür etlere çıplak elle dokunulmamalı,bu tür etler tüketileceklerse yüksek ısıda ve pişkin olarak tüketilmelidirler(70 derece ve üstü/15 dakika ve üstü)
    -çiğ sütten yapılan ve buzdolabında saklanan tereyağı ve krema gibi ürünler de oldukça risklidir zira brucella ciddi bir tuz konsantrasyonu barındırmayan bu tür ürünlerde buzdolabında 140 günden fazla yaşayabilir.
32 entry daha
hesabın var mı? giriş yap