16 entry daha
  • iki ırk birbirine nasıl düşer, ortam politik el ile nasıl gerilir. ırkçılıkta; siyasetin, politikanın ve dinin etkisi nedir? sorularına ibretle cevap veren bir alan parker filmidir. bizde midnight express halen eleştirilir. acaba bu adamı yeterince tanıyınca aynı eleştirileri getirmek söz konusu olur mu? diye merak ettiren bir film doğrusu. burada amerika'daki zencilerin 1960'lı yıllarda uğradıkları ırkçı saldırılar ele alınmış bizimkinde ise hapisenelerimizdeki işkenceler, yargı sisteminin çalışmazlığı ve bürokrasi anlatılmıştır. yani bu adam nerde bir film çekse mutlak düşman ediniyor. varsın öyle olsun.

    ibretle izlediğim bir sahnelerden biri şöyledir:

    --- spoiler ---
    faşist politikacının halkın önünde bir akşam vakti yapmış olduğu ve ağzından köpükler saçarak yaptığı konuşma esnasında, yerel polis şefinin fbi görevlilerine; bu politik bir gösteri burda bulunma hakkınız yok demesine müteakip, ajan alan ward evet öyle görünüyor ama bana daha ziyade ku klux klanları hatırlatıyor bu sloganlar demesiyle ses kesiliyor poliste.

    tabi bu sözde politikacının etkisiyle galeyana gelen halkın çıkardığı şiddetli olayların ardından, benzer konuşmaları bir kilisede zenci bir çocuğunun ölümü için toplanmış cemaat önündeki zenci rahip tarafından öfke ve nefretle sabrı taşan bir topluluğa ters yönde işitiyoruz.
    --- spoiler ---

    sonuç: milliyetçilik ve ırkçılık, karşıt yönde yine kendisini doğurur.

    filmin içerisindeki çatışmaların dozajının artışını ve bunu sözde politikacı faşist liderin her kareye geldiğinde daha da arttığını görmeyi alan parker'ın yiğitliğine bağlıyorum.

    kendi ülkemiz açısından çok büyük dersler ile izlenmesi ve gösterilmesi gerektiği kanaatindeyim. yüzyıllardır bunlara benzer olayları defalarca farklı isim ve konseptlerde yaşadı bu memleket. 6-7 eylül olayları, çorum katliamı, maraş katliamı, malatya katliamı, sivas katliamı, bunlardan en güncel ve dramatik olanı kürt vatandaşlarımıza karşı yapılmaktadır. hatta her an patlamaya hazır saatli bomba gibi yerinde seyir etmektedir.

    polis (bizde gizli servis denen kurumlar), asker, derin devlet yada bazı faşizan güçlerin (siyasal partiler, stklar) ırkçı söylemleri durumu ne kadar kötüye götürdüğünün kanıtıdır.
31 entry daha
hesabın var mı? giriş yap