359 entry daha
  • --- spoiler ---

    4. sezon 12. bolum itibariyle don draper'in zamaninin ne kadar ilerisinde oldugunu bir kez daha gormemizi saglayan dizi. amerikan ekonomosinin en buyuk devlerinden olan tutun firmalarini kizdirmak pahasina, aynen megan'in dedigi gibi olayi "o beni terk etmedi, ben onu terk ettim" meselesine cevirebilmek her babayigidin harci degil. boylece, atherton'in "tutun sizin erkek arkadasiniz, sizde onun dilinden anlayan kiz arkadasi" soylemi de epey ironik kaliyor. cunku gorunuse gore kiz arkadas "ben bu mankafa ile daha fazla beraber olmak istemiyorum" deyip tekmeyi basti (isler hic de oyle olmadigi halde). evet, don zamaninin otesinde bir manevra yapti ve bu yuzden yaraticilikla alakasi olmayan ve yerinde sayan (pete haric ama o da sonucta bir account man) ortaklarinin don'i anlayamayip, sirt cevirmeleri cok dogal. bert cooper'in "mektubun altina bizim isimlerimizi yazmayarak bizi asagiladin" deyisi agaclara odaklanmaktan ormani gozden kacirmalarinin bir sonucu maalesef. ayrica, sirketin kurtulusunun ancak baska buyuk bir musteriyle mumkun olacagi dusunulurken boyle bir hareketle her seyin ters yuz edilmesi tam da mad men lik bir durum.

    bu arada don draper'i new york times'da cikan mektuptan sonra arayanlar arasinda ismi gecen emerson foote ayni sekilde american tobacco sirketiyle, draper'dan yaklasik 15 yil once 1946 yilinda iliskilerini koparmis baska bir reklamci olarak aniliyor. tabi donemin en buyuk gazetesine boyle tek sayfalik bir reklam vererek cumle aleme ilan etmemis ama yine de cesur bir hareket olarak bayagi bir ses getirmis.

    sonucta, sirket cokmeyecek bu belli oldu. sadece daha baska alanlara yonelerek - amerikan kanser birligi gibi - prestijli firmalar arasina girecekler.

    bu arada don'in mektubu icin peggy'nin ne dusundugunu merak edip sormasi ve peggy'nin de "bu tip numaralara yuz vermedigini saniyordum" cevabini verdigi sahne mukemmeldi. artik birbirlerini cok iyi anliyorlar, seviyorlar ve saygi duyuyorlar. don icin peggy'nin yeri cok ozel. hayatindaki butun kadinlar icinde, anna'nin yerini doldurabilecek tek kadin. aslinda olmamasini dilerim ama mad men'in en sonunda weiner bu ikisini bir araya getirirse de hic sasirmam. zira don romantik iliskilerindeki basarisizliginin temel sebebi olan "sevilmeye layik olmadigi" dusuncesini onu her seye ragmen seven, her seyiyle kabullenen peggy gibi bir kadin sayesinde atlatabilir. weiner don'in hayatinin en anlamli ve samimi iliskisi icin 4 yildir temel atiyor olabilir, pekala. cunku 4. sezonun en iyi bolumu olan the suitcase de don peggy'nin "beni bazi sekreterlerin kadar cekici bulmuyorsun" seklindeki sitemine karsilik peggy'i cekici buldugunu ilk kez itiraf etti. ama tabi gonul ister ki dizi tarihinde cok nadir rastlanan bir sey olsun ve bir erkek ile bir kadin romantik bir sey yasamalarina mahal kalmadan dost kalabilsin, birbirinin en iyi arkadasi olsun. cunku iliskileri su haliyle de gayet inandirici ve guzel.

    herneyse, bu gece maalesef sezon finali olacak. (bkz: aglamak istiyorum sayin seyirciler)

    --- spoiler ---
1495 entry daha
hesabın var mı? giriş yap