16 entry daha
  • uzun ve devrik cümleler kurabilme sanatıdır. bi sürü şeyi bir tek cümlenin içinde anlatınca çok güzel olur. resmi olur. devlet ciddiyeti olur. iyi bi şey olur. ne kadar uzman olursan ol, ne kadar çok bilirsen bil, ne kadar tecrübeli olursan ol; fayda etmez. yazamıyorsan bir hiçsin. sümüksün. balgamsın. yazabiliyorsan olmuşsundur. memursundur artık. çünkü devletimizde önemli olan şekildir. yani şekilsel olan yeterlidir. mesela bir soruya şekilsel olarak cevap veriyorsan, bu demektir ki cevap veriyorsun. içeriğin bir cevap niteliği taşıması gerekmez. sorsalar cevap verdin mi diye. dersin ki "verdim". o da sana "bok verdin" diyemez. diyebilemez. diyebilse bile yazı ile diyebilir. herkes yazar mınakoyim.

    misal bir talebin iletildiği ve mümkün ise karşılanması hususundaki bir yazıya cevaben
    "talep halinde değerlendirilecektir" denebilir.
    böylece cevap verilmiş olur. lan zaten o talebi ileten bir yazı var elinde lan dürzü. ne demek lan "talep halinde değerlendirilecektir" böyle cevap olur mu. anlat demekle olmaz sana bi fıkra anlatayım mı lan. hem o talebi talepden saymıyo, hem de talep olursa değerlendiririz diyo.(ben işten kaçmıyorum, çok optimistim, senin talebin kötü) lan talep işte la hemen başla işte değerlendirmeye. zaten anca değerlendirirsin.

    bu durumun gerçek hayatta da yaşandığını düşünsene:

    - selcaaaaaaan! annem ütünün fişini çeksin diyooo!
    - talebi halinde değerlendirilecektir.

    olur mu böyle bişey? allahına kitabına kurban olur mu?

    - beyefendi rahatsız olmazsanız camı biraz açabilir miyim?
    - sözkonusu hususta görüşümüz yoktur.

    adamın götünden kan alırlar lan!

    bide şu var ki resmi yazılarda doğrudan "gerizekalı" demek mümkün değil. prosedüre aykırı. normal hayatta dersin tabi. normal tepki budur ama, devlet ciddiyeti ile bağdaşmaz. salağa salak demeyecen. göte göt demeyecen. "arkadaki husus" felan diyebilirsin en fazla. öyle deyince de göt önemli bişeymiş gibi algılanır.

    ama şu olur bak. satır başları yukarıdan aşşağıya "gerizekalı" yazacak şekilde bi yazı yazılabilir. o olur işte. çok da iyi olur. çok da güzel...

    zamanla herkes alışır. cevap vermiş olmak için cevap verir. gülmüş olmak için güler. yaşamış olmak için yaşar gider...

    (bkz: yapmış olmak için yapmak)
84 entry daha
hesabın var mı? giriş yap