19 entry daha
  • undergraduate kabul citasi ile graduate kabul citasi arasinda, cogu amerikan universitesinde oldugu gibi daglar kadar fark olan okuldur. o kadar atilip tutulmus her basvurani aliyor diye, dogrudur efendim cunku undergrad er kisisi basvururken ben tuition'imi odeyecegim sarti ile basvurur, ve in-state statusunde olmadigindan donemde sadece okul masrafi olarak 13000 usd'ye yakin para oder. ustune kalacak yer icin yurt parasi ve yemekhane parasi odeyenleri de var. niye almasin seni bu okul? sen o kadar para odeyecegim diyorsan alir tabi, zaten az gelismis ulkelerden geldiginden ya muhendislik yazacaksin ya ana bilim dali, e undergradda bu bolumler amerika'da o kadar da populer degil zaten.

    gelgelelim assistantship (ta/ra) ya da fellowship ile doktoraya gelecegim dediniz mi yine diger ameikan okullari gibi gotunuzden kan alirlar. neden mi? bu sefer competition vardir da ondan. milyon tane elin hintlisi, cinlisi, taiwanlisi, korelisi, thai'si ve bilimum irki bu "hem okuyayim hem cep harcligimi okul odesin hem amerika'da yasayayim hem research yapayim" sansi icin birbirini yemektedir cunku. hal boyle olunca okula secici olma hakki taninir elbette.

    kisacasi sadece purdue degil, herhangi bir amerikan universitesine kabul almak basarisi ikidir: 1) parasi pulu benden/memleketimden basarisi (burada meb/tubitak bursunu fln da atlamak lazim, onlar da kendisi odemiyor olabilir ama okul odemediginden kabulu kolay olur) ; 2) okul sen bana sahip cik bak cebime 1000 usd koymadan geliyorum basarisi. benim bir ust donemimi stanford'a gitmisti mesela muhendis olarak, ama abimiz ben parasini pasa pasa oderim siz yeter ki alin diyerek basvurdu. yine ust donemimden bu abimizin her anlamda beynine vermis 3 kisi purdue, 1 kisi cmu, 1 kisi uiuc'ye kabulu aldiklarindan sevinclerini gormeliydiniz. simdi duz mantikla "stanford > cmu > purdue" diyorsaniz altinda yatan basvuru statusunu bilmeden, eh ne diyeyim size artik neye isterseniz ona inanin. ha bu arada basvuru olaylari azicik da sans isidir onu da unutmamakta fayda var.

    son bir duzeltme, sanmayin ki oteki turlusu de cok asiri kolaydir. bu stanford'dan kabul alan abimiz de yine de 3.70'lik kendini bilen bir kisidir. herkes de kabul alamaz oyle parasini odeyecek bile olsa, ama nispeten kolaydir oteki ile kiyaslandiginda.
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap