227 entry daha
  • bir avcidir dostoyevski, ruh avcisidir, aci ceken ruhlari bulur.. asil aciyi kendi ruhu cekmektedir belkide.. iyilikle kotulugu, dinginlikle coskunlugu, inancla inancsizlig, su ve atesi birlikte barindiran ruhu.. ne kadar aci cekse de insanin ozunde iyilik oldugunu kabul eder dostoyevski.. acilarindan sikayetci degildir, herseyi derinden duyabilmenin, kavrayabilmenin yoludur aci onun icin..

    hayati romandir ve yazdigi her roman hayatidir.. fakirdir, actir, duskundur ve 'ezilenler'de insanciklar'da anlatir bu durumu; hapse dusmus surgunde yasamis 'olu evinden anilar'da anlatmistir bunu; idam edilmekten son anda kurtulur, 'budala'da anlatir son dakikalarini bilen bir insanin neler hissettigini; sara hastasidir, nobetler gecirir ve oyle guzel anlatir ki 'budala'da, 'karamazov kardesler'de nobet gecirmek istersiniz; babasiyla sorunlari vardir 'delikanli'da ve 'karamazov kardesler'de ortaya cikarir bunu; devletle, sistemle sorunu vardir 'ecinniler'de anlatir; kendiyle sorunlari vardir 'yeraltindan notlar'da cikarir ortaya insanin kendiyle sorunlarini.. 'suc ve ceza'sini gorursunuz kitaplarinda, kefaretlerini bulursunuz sonlarinda..

    çar muhaliflerinden mihail petrasevski’nin toplantilarina katilmasinin cezasi olarak saint paul kalesinde idam edilecekken son bes dakikasini uc parcaya boler: iki dakikayi dostlariyla vedaya, iki dakikayi dusunmeye, bir dakikayi dunyaya son bakisa… bes dakika sonra dunyadan silineceğini bilmek onu tepeden tirnaga sarsar, soz verir kendisine yeni bir hayat icin bütün anlarinin hesabini vermeye hazir olduguna ve hicbir anini bosa harcamayacagina.. bu sarsinti dunyayi sarsar sonra insanligi ayaga kaldirir, yasadigi anlarin hesabiyla..

    franz kafka/#24341410 yi sarsar, camus'yu sarsar, sartre'i sarsar, freud'u, alfred adler/#24323103 sarsar da beni sarsmaz mi (aglaya ivanovna yepançin/#21171278 )
1535 entry daha
hesabın var mı? giriş yap