18 entry daha
  • anlamı iyi his, kendimi iyi hissediyorum derken olduğu gibi. şimdi violent femmes'ın şarkısından bahsediyoruz elbette. en baştan bir noktayı açıklığa kavuşturamayayım. iyi hissi mi kişileştiriyor, yoksa bir kadını iyi hisse mi benzetiyor onu çözemedim. böyle şarkılar iyidir, kafanda kurarsın, sana boş alan bırakır. ben tercihimi birinciden yana kullanmıştım ama şimdi şarkıyı dinlerken ikincisi yakın geldi.

    öyle ya da böyle, hepimizin peşine düştüğü kendini iyi hissetme halini yakalamış bulunan ve kendisine naif, çocuksu bir şekilde seslenen şair hal-i pür melalimizi de ortaya döküyor. iki dakika kendimizi mutlu bir insan gibi hissettiysek, bu hissin de farkındaysak, düşüş yakındır. mutluluk, mutlu olduğunun ayırdına varamayacak kadar kendinden geçmiş olma hali neticede. sonra yoğunluk azalırken fark ediliyor genelde. o zaman da iş işten geçmiş oluyor.

    şarkımızda da mevzu bu zaten. gordon gano yalvarıp yakarıyor biraz daha kal diye. en çok ihtiyaç duyduğu zamanda bırakıp gidiyormuş bu iyi his. (böyle anlatınca kadın olması lazım diyor insan.) sonra zaten bir kadına seslenerek, ufaktan keçileri kaçırma alametleri belirdiğini, muhtemelen zihninde kurduğu dünyaların, yani hayallerin, planların, beklentilerin boşa çıktığını görmekten sıyırdığını söyleyen bir sesten bahsediyor. taş olsa yumuşar ama hayat yumuşamaz çünkü taş değil, ha ha. çok kötü bir espri olduğu için silmiyorum bu son sözü. yeri burası. gecenin sonu, yatması lazım. belki de şarkının en güzel kuplesini dinliyoruz: "bu ağırlığı taşıyacak bir yatak bulmam lazım". bence burada nokta koymalı ama şarkı devam ediyor ben de iki kelime daha edeyim. iyi histen ziyade kötüsüyle tanışıklığı, akrabalığı bulunan biri bu içli sesin sahibi. anlaşılan ne kadar yalvarmış olursa olsun biraz daha kalmaya razı edemiyor. başka türlüsü de beklenemezdi zaten. bir çift göz bile aynı bakmaz dünyaya, iki çifti nasıl baksın. deneyin hemen, bir gözünüzü kapatıp bir nesneye odaklanın. sonra bu gözü kapatıp diğer gözünüzü açın yine aynı nesneye bakın. yer değiştirmiş bulacaksınız. böyle de acımasız bu işler. (burada yine kadında karar kıldım.)

    bir şarkılar ve anlattıkları yazımızın daha sonuna geldik. mutlu mesut günler sizlerin olsun, esen kalın.
20 entry daha
hesabın var mı? giriş yap