7 entry daha
  • transpoze icra konusunda inanilmazi basarmis rahmetli bir ud icracisi. oyle makamlardan eserleri oyle perdelerden calardi ki (eser calmanin yanisira taksim de yapardi) insanin dudagi ucuklardi. bunu da havasi icin yapmazdi, udun tellerinin duzeni ve yapisi geregi en iyi ahengin ve rezonansin hangi perdeye gocurum yapilarak cikartilabilecegini bilir ve buna gore calardi. cogu zaman da inanilmasi guc seyler cikardi ortaya.
    virtuoz degildi kanimca. surasi kesin: bir enstrumani cok yuksek bir ajilite ile calmak virtuozluk demek degildir. ama virtuoz tanimini hakedebilmek icin sahip olunmasi gereken, olmazsa olmaz ozelliklerden de biridir. cinucen tanrikorur bu ozellige sahip degildir iste. agir bir tarz benimsemistir kendine. boyleyken de boyledir.
    ayrica, cikarttigi basilmamis bir ud metodu vardir ki, dusman basina. kafayi siyirmadan o metodun tamamini bitirebilecek insan herhalde udiler aleminin krali olur, o kadar zordur yani.

    oldukca guzel besteleri de vardir. sahsen yusuf nalkesen ve erol sayanin bestelerinden cok ustun tutarim bestelerini. herkese de oyle yapmalarini tavsiye ederim. öyle yapmayan kişiler allah muhafaza müzikten zerre kadar anlamaz damgası falan yerler, hiç iyi olmaz. ayricana saz eseri besteciligi konusunda rahmetli essiz benzersizdir ki bu ozelligi hayatinda saz eseri bestelememis kisileri kendisinden ustun tutan, bu yetmiyormus gibi, kendi cahilliginden utanmak yerine "baba adamlardan haberdar olmamak" gibi sacma laflarla rahmetliyi ovenlere bok atan kisileri daha da bir rezil kepaze eder.

    not: bu entry, bilir bilmez konuşanlar kendi entrylerini silip kaçıp gidince havada kalmış bir entrydir.
53 entry daha
hesabın var mı? giriş yap